21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzica umple strada

Muzica umple strada

Filarmonica „Oltenia“ aduce „Magia Paganini“ în cartierele din Craiova, în perioada 2-6 iulie, în cadrul „Turneului (f)estival în oraş“ al instituției de cultură. După concertul din Rovine, susținut miercuri, 2 iulie, astăzi, este rândul craiovenilor din cartierul Brazda lui Novac (parcarea dintre blocurile G5 și WIN) să călătorească pe portative muzicale, pentru ca vineri, 4 iulie, muzica să răsune în Valea Roșie (strada Împăratul Traian, lângă biserică). Acordurile pieselor compuse de Niccolo Paganini și cele dedicate lui se vor face auzite sâmbătă, 5 iulie, în cartierul 1 Mai (parcare/loc de joacă Punct Trafo) și duminică, 6 iulie, în Craiovița Nouă (strada George Enescu, lângă Poștă). Toate concertele vor începe la ora 21.00.
„Magia Paganini“ este adusă în fața publicului de Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia“, avându-l ca dirijor și solist la vioară pe Răzvan Stoica, câştigătorul titlului „Noul talent al anului 2013“ în cadrul prestigiosului Concurs de vioară „New Talent“ de la Bratislava.
„Dacă anul trecut l-am avut pe Gabriel Croitoru în prim-plan cu a sa vioară pe care a cântat însuși George Enescu, în acest an este alături de noi alt muzician important, tânărul Răzvan Stoica“, a precizat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia“. Violonistul Răzvan Stoica va cânta la Craiova pe un Stadivarius din 1729, care are țesute în jurul său câteva legende.
„Paganini obișnuia să studieze în hotel, nicidecum să-și scrie piesele pe care el le interpreta pe scenă, pentru că nu voia să-i fie furate de alți compozitori sau violoniști ai vremii. Cel care a avut această vioară purta numele de Heinrich Wilhelm Ernst, alt violonist de elită, și care, cunoscând obiceiul lui Paganini, își ia o cameră de hotel învecinată cu acesta. Îi ascultă toate piesele lui Paganini și le pune pe hârtie.
De asemenea, mai există o legendă care spune că în unul dintre concerte vioara lui Paganini nemaifiind funcțională, acesta ar fi luat vioara lui Ernst și a terminat concertul respectiv. Sper să fie adevărat. Vreau să cred această legendă pentru că îi conferă acestui repertoriu o originalitate aparte. Avem un concert special de oferit, cu un repertoriu deosebit pentru un violonist, din punct de vedere al dificultății conferite de piese, și al muzicalității aparte. Sunt compoziții aparținând lui Niccolo Paganini, dar și unele dedicate lui cum ar fi «La Ronde des Lutins» de Antonio Bazzini, care va închide în fiecare seară concertul“, a precizat violonistul Răzvan Stoica.

Călătorii muzicale în spații inedite

Ediția din acest an a „Turneului (f)estival în oraş“ cuprinde concerte susținute în cele mai frecventate spaţii de promenadă şi agrement ale Craiovei (cartiere, zona centrală, parcuri, esplanadele unor clădiri – monumente istorice reprezentative), dar şi în locuri publice (artere stradale, piaţete, alei) al căror farmec peisagistic se cuvine a fi redescoperit şi pus în valoare. După „Magia Paganini“, pagini muzicale de mare popularitate se vor face auzite în perioada 7-9 iulie în parcurile Craiovei, în interpretarea Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia“, avându-l ca dirijor pe Florian-George Zamfir. Din 10 iulie până pe 10 septembrie, de la ora 20.45, Filarmonica „Oltenia“ vă propune să (re)descoperiți orașul în 33 de minute de muzică clasică, în cadrul a 20 de concerte susținute de artiști instrumentiști și lirici în spații neconvenționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS