6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLabradorul Neki, în căutarea drumului către Torino

Labradorul Neki, în căutarea drumului către Torino

Cățelușa Neki, specialistă în căutare pe suprafață, este liderul câinilor de salvare din România. Labradorul în vârstă de cinci ani – câinele de suflet al președintelui Centrului Național de Educare Canină (CNEC), Liviu Ionescu – și colegii săi patrupezi vor reprezenta România pentru a doua oară la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia. Însă, pentru a demonstra întregii lumi că poate interveni în situații extreme de salvare, CNEC are nevoie de un mic ajutor.

Știați că există câini care salvează vieți? Știați că România se clasează pe locul 9 în topul mondial al câinilor de căutare-salvare? Dacă nu știați, deschidem povestea de astăzi cu labradorul Neki, o cățelușă neagră, în vârstă de cinci ani, pe care, dacă o zăriți pe stradă, ați crede că este un câine ca oricare altul. Însă nu este.
Neki, din canisa Liguard, este triplă campioană națională, iar la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din anul 2012 a condus echipa de câini salvatori care a urcat România pe locul 9 mondial. „Neki a ajuns la cinci ani. Pentru prima dată în chinologia românească, este o triplă campioană națională în această specialitate și este un lucru interesant că este triplă campioană și pe echipe, și individual. Un pas important pentru chinologie – nu neapărat că este câinele meu: vreau să le arăt tuturor românilor iubitori de animale, chinotehniști, chinofili, că se poate. Dacă se poate acest lucru, înseamnă că s-a creat un precedent și mi-ar plăcea să cred că tinerii care își iau căței pot să privească mult mai selectiv acest hobby“, povestește Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină și cel care a educat-o pe Neki.

„Neki a plecat din cuib, s-a dus în camera băieților și acolo a stat până a plecat toată lumea“

Povestea ei este legată de familie, de atașament și de prietenie, și începe încă de când Neki era doar un pui. „Neki Liguard face parte din cea de-a treia generație dintr-o gamă largă de exemplare canine din canisa Liguard, care a făcut performanță în search and rescue (căutare și salvare – n.r.). Interesant este altceva. În momentul în care vestita Kapa – mama lui Neki, care a fost și la misiuni internaționale – era gestantă, toată lumea voia pui. De la organizațiile de salvamont, la cluburi canine naționale și internaționale, toată lumea era înnebunită să ia câte un exemplar de la Kapa. Fiul meu cel mic, care este sportiv de performanță și un argint viu, a testat într-o seară cățeii, să vadă cu cine poate să se joace mai mult. Din acel moment a început o prietenie fantastică. Neki îl căuta, el o căuta. Era foarte agitată, foarte activă, iar noi nu am plecat pe ideea că trebuie să o oprim în casă. Timpul a trecut, au început să plece puii unul câte unul. Surpriza a fost că, într-o zi, s-a întâmplat să dăm mai multe exemplare. Copiii mei au fost foarte surprinși că rămâne casa goală, nu au acceptat ideea. Iar Neki parcă a simțit: a plecat din cuib, s-a dus în camera băieților și acolo a stat până a plecat toată lumea. Nu știu dacă era un mesaj pe care ni l-a transmis… La vârsta de șase-șapte săptămâni erau niște lucruri minore, dar când le analizezi în timp, sunt extrem de interesante“, își amintește Liviu Ionescu, alături de care Neki stă zi de zi.

Specializată pe căutare în păduri, canioane, peșteri
și zone montane
 
Așa a rămas Neki în casă, în familie. Au lucrat împreună, ea și Kapa, mama ei, au făcut tandem până la o anumită vârstă, iar apoi, Neki s-a îndreptat spre căutarea pe suprafață. Asta înseamnă păduri, canioane, peșteri, zone montane. „În momentul în care am început să fac primii pași cu Neki a fost extraordinar. Ea a rămas activă și acum. Este lideră și la joacă, și la lucruri serioase. Ea îi provoacă pe toți la joacă, dar atunci când trebuie să lucreze nu o mai interesează de ceilalți. Este un cățel care ne încântă sufletul și, cu siguranță, toți cei care intră în contact cu ea își schimbă starea“, spune stăpânul ei.

„Sper ca tot lotul echipei României să participe la acest campionat“

Neki este un model pentru multe dintre persoanele care doresc să educe câini pentru astfel de operațiuni de salvare. Sunt curioși ce hrană i se dă, care este vocabularul folosit cu ea, câte antrenamente face, cu ce se joacă. Cu timpul, ea a devenit un mentor. „A fost căpitanul de echipă al României la ediția din 2012 a Campionatului Mondial al Echipelor Canine de Salvare, iar echipa noastră, formată numai din craioveni, a ocupat locul 9. Fantastic pentru România chinologică, utilitară. De atunci a început showul, pentru că toată lumea are pretenții la România acum. Suntem într-un grafic mondial și toată lumea ne monitorizează. Lupta a început, fapt pentru care de doi ani și ceva muncim, ne antrenăm, participăm la diferite evaluări, competiții naționale și internaționale și încercăm să le arătăm tuturor că se poate și că România poate fi la cel mai select eveniment chinologic mondial. De aceea, după calificări și lupte, Neki este în continuare liderul echipei României și sper ca tot lotul echipei României să participe la acest campionat mondial, care va avea loc în august, la Torino, în Italia“, a explicat Liviu Ionescu.

Câinii de salvare, mereu în stand-by pentru a interveni

Chiar dacă Neki nu poate vorbi, în ochii săi se citește dorința de a ajuta, un lucru pentru care se pregătește de când se știe și de când o știu toți oamenii din jurul ei. „Chintesența formării câinilor de căutare-salvare nu este de a face showuri. Este adevărat, și acesta este un pas educațional, pentru copii, pentru tineri, pentru oameni care nu știu ce înseamnă sau care știu și vor să învețe. Dar important este ca noi să fim în stand-by. Pentru că, într-o situație intempestivă, trebuie să plecăm să căutăm o persoană dispărută sau care este într-o zonă de calamitate. Neki a mers cu mama ei la multiple misiuni reale. Faptul că evaluatorii străini au zis că intră într-o bază de date este mare lucru și, doamne-ferește să se apeleze la noi, pentru că… Știm noi. Din păcate, mentalitatea românilor este că se apelează la anumite echipe, forțe de intervenție, echipaje de specialitate pe ultima sută de metri. Dacă se pleacă de la început într-un cadru organizat, cum s-a și întâmplat în unele misiuni, a fost un succes“, a încheiat președintele Centrului de Educare Canină.
Pentru Neki, căutarea fiului cel mic al familiei, de când era doar un pui, s-a transformat în căutarea oamenilor mai mari sau mai mici care sunt în pericol. Ca ea, mai sunt mulți alți câini care au nevoie de sprijin pentru a reprezenta cu mândrie România. Pentru că și ei, la rândul lor, vor sprijini, cât de bine pot, oamenii…

Cum puteți ajuta Centrul Național de Educare Canină

Cei care doresc să ajute echipa Centrului Național de Educare Canină să plece în Italia pot face donații în conturile
– cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – lei
– cod IBAN: RO17BRDE170SV85727541700 – euro
Beneficiar: Asociația Centrul Național de Educare Canină
Banca: BRD sucursala Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS