9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRoșiile de Țuglui, samsarii și piața

Roșiile de Țuglui, samsarii și piața

http://www.youtube.com/watch?v=KnxE08IKEJY

\n

Producătorii de legume din Țuglui se plâng că muncesc foarte mult tot anul, iar când vând producția intermediarilor din Piața Centrală și din angrouri, aceștia cumpără la mai puțin de jumătate din prețul de vânzare de la tarabă. SC Piețe și Târguri SRL Craiova ne-a răspuns că din 223 de persoane care vând în piețele craiovene, doar 33 au certificat de producător, restul sunt comercianți.

Legumicultorii din comuna doljeană Țuglui se luptă să răzbească pe piață an de an. Munca asiduă din solarii, la temperaturi amețitoare, nu este răsplătită pe măsură în piață, dar legumicultorii nu au încotro și muncesc în continuare grădinile, pentru mulți acesta fiind singurul mijloc de a obține un venit.
Am întâlnit în Țuglui niște oameni gospodari. Trei familii întregi (doi frați cu soțiile lor și cu părinții) își câștigă existența muncind în solar și valorificând legumele. Ileana, Dan, Georgeta, Florin, Mitrana și Dumitru Dumitrescu trăiesc din legumicultură, fără să aibă alt serviciu. Cei bătrâni au și pensie, dar cei tineri trag pe brânci să producă legume. Unul dintre solariile lor se întinde pe 60 de metri lungime și are o lățime de 12 metri, iar în spatele curții se află alt solar modern, înalt de 4-5 metri, unde aerul circulă mult mai bine. Pe lângă solarii mai au și legume plantate în aer liber, dar acoperite cu o plasă de culoare verde, cunoscută drept plasă antigrindină, folosită pentru a evita compromiterea culturilor de legume.
În solarul familiei Dumitrescu, termometrul arată 45 de grade când intrăm, în jurul orei 11.00. „Lucrăm cam toată ziua în solar, în afara pauzei de masă. Intrăm la 7-8 dimineața și ieșim seara, când se întunecă. Când ieșim din solar ne uscăm cu foehnul, că suntem ca după duș“, a povestit Ileana Dumitrescu.
Când am ieșit din solar, temperatura urcase la 47, iar dacă pentru noi a fost o experiență sufocantă să petrecem 20-30 de minute înăuntru, familia de agricultori ne explică faptul că în jurul orei 14.00 mercurul din termometru ajunge până în capătul instrumentului de măsurat temperatura, care este limitat la 50 de grade.

Intermediarii le preiau legumele la prețuri derizorii

Inițial, ei vindeau roșiile intermediarilor din piețe, dar acum și-au rezervat o masă în Piața Centrală, pentru că nu își mai permit ca toată agoniseala lor să o dea la o treime din preț samsarilor care cumpără ieftin și vând scump craiovenilor, în piețe. „Nu mai ducem roșiile la angro, din cauza bișnițarilor care ne fac prețul. Ne-am luat o masă în piață și vinde cumnatul acolo. Se simte la preț, totuși, dar nu cu mult. E mai bine decât ceea ce luam noi de la intermediari, dădeam chiar la jumătate de preț din cât luăm acum. De multe ori, ei luau trei sferturi și noi un sfert. Astfel, se sacrifică cineva din familie ca să meargă cu ele la piață, să se mai simtă puțin… Munca investită într-un an nu se scoate“, povestește Ileana, care are 40 de ani.
Legumicultorii spun că roșiile le erau preluate la 1,2-1,3 lei pe kilogram, de către samsarii din piețe. Într-un fel, ei se bucură că le ia cineva marfa angro, dar, pe de altă parte, sunt conștienți că ei, ca și producători, pierd mult la preț, livrând legume prin intermediul comercianților, care le vând apoi cu 2,5-3,5 lei pe kilogram.

O sămânță de roșie costă 50 de bani. Un kilogram de roșii se vinde vara tot cu 50 de bani

Investițiile într-un solar pe parcursul unui an nu constau doar în munca depusă de gospodari, ci se transpun și în costuri de întreținere și, mai ales, de înființare a culturilor. „Când se sparge folia de pe solar, noi trebuie să o înlocuim. Ne costă 2.000 de lei de fiecare dată, iar anul acesta am înlocuit-o de trei ori. Pentru presădit iarăși trebuie bani. Încălzim solarul și consumăm în jur de o remorcă de lemne, chiar două dacă e iarna mai grea. Plus tratamentele făcute. Când e anotimpul ploios, se mănesc foarte mult roșiile, castraveții și ardeiul și e nevoie de mai multe tratamente“, a mai spus Ileana Dumitrescu. Chiar și costurile pentru înființarea culturilor pot fi o mică avere. „Dăm 100 de lei și mai bine pe un plic cu 500 de semințe sau pe unul cu 200 de semințe de roșii“, spune femeia. Un calcul matematic simplu arată că o singură sămânță costă 50 de bani. Dar anii trecuți, în piețele din Craiova, în plină vară, prețul roșiilor a scăzut vertiginos până la 50 de bani pe kilogram. Oamenii aceștia, care muncesc toată ziua, ce iau pe mere dau pe pere. Cei din familia Dumitrescu mai livrează legume și în târgul de săptămână din Craiova, unde, spun ei, iau prețuri mai bunicele decât în alte piețe.
Marin Nicu are trei solarii în curte. Și el spune că o mare parte din cantitatea de legume produsă în grădina sa o dă samsarilor la prețuri de nimic, dar adoptă această metodă pentru că nu are alternativă. El nu își permite să închirieze o masă în piață, pentru că nu are timp să stea să își vândă marfa.
„Vedeți câtă treabă este în solar, nu putem să ne ducem noi să vindem marfa. O dăm la intermediari, care sunt aceiași și au aceleași mese an de an. Dar îi înțelegem și pe ei, că ei stau și iarna în piață și își face treaba Administrația Piețelor cu ei. Și normal că de aia crește prețul legumelor în piață, că dacă eu l-aș da cum e acum la piață, patru-cinci bucăți la leu, atunci ar fi bine, dar dau șase-șapte bucăți la leu“, a spus bărbatul.
Vrejurile din solariile celor din Țuglui sunt pline de roșii și ardei, dar producătorii se tem că va scădea prețul de piață rău de tot și nu se vor alege cu mare lucru la final de an, când trag linie. „Noi am ieșit târziu pe piață, pentru că nu punem stimulenți de creștere sau alte chestii. După cum vedeți, abia acum încep să se coacă roșiile. Normal că nu mai prindem piață bună“, a spus producătoarea, invitându-ne într-un solar modern, înalt de 4-5 metri, unde aerul circulă mai bine.

Doar 15% dintre comercianții din piețe au certificat de producător

În piețele craiovene, producătorii care vând la mese se numără pe degete. „În piețele pe care societatea noastră le administrează avem 223 de acorduri. Situația acordurilor este următoarea: 33 de acorduri – producători agricoli pe bază de certificat de producător, 190 de acorduri deținute de agenți economici (SRL, PFA, ÎI etc.). Dacă există posibilitatea ca unii comercianți să aibă și certificate de producător, dar să fie și intermediari, dorim să facem mențiunea că nu putem verifica noi acest lucru deoarece nu avem calitatea să controlăm acest fenomen, prin urmare nu ne putem pronunța asupra acestui aspect“, a precizat pentru GdS, directorul SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Claudiu Ștefan Neagoe. Din datele transmise de instituție reiese că doar 15% dintre comercianții care vând în piețe sunt producători direcți. Există posibilitatea ca și printre persoanele juridice care rezervă an de an mese în piețe să se numere și producători.

Ce taxe achită persoanele care vând în piețe

Familia Dumitrescu spune că, deși a închiriat o masă în Piața Centrală, costurile sunt ridicate, pentru că plătesc mai multe taxe administrației piețelor. „Plătim 72 de lei pe lună masa și mai plătim nouă lei pe metrul pătrat pe zi, și alți 12 lei ca intrăm cu marfa în piață. De câte ori intrăm să aprovizionăm ne ia 12 lei“, a precizat producătoarea din Țuglui. Legumicultorii spun că ar trebui să vândă în fiecare zi de cel puțin 100 de lei ca să își acopere costurile, ceea ce înseamnă 28-30 sau chiar 35 de kilograme de roșii vândute zilnic, la prețurile actuale. Uneori se vinde cu mult peste această cantitate în piață, alteori nu.
Administrația piețelor, mai exact SC Piețe și Târguri Craiova SRL, a comunicat care sunt taxele percepute în piață: „Taxele pe care orice comerciant care dorește să ocupe o masă în oricare din piețele pe care societatea noastră le administrează trebuie să le achite sunt următoarele: taxă zilnică de 9 lei/mp (masa); pentru aprovizionare nu se percepe taxa în programul de aprovizionare, iar în afara programului taxa este de 10 lei; taxă închiriere-utilizare cântar este de 6 lei/cântar/zi“.
Potrivit Hotărârii Consiliului Local Craiova nr. 785/2013, care stabilește taxele din piețe aplicabile în 2014, producătorii mai plătesc o taxă. La punctul 28 din HCL este enunțată taxa și cuantumul: „Taxa pentru rezervarea meselor de pe platourile amenajate pe domeniul public/privat, pe bază de acord cu plata lunară, anticipată, la cerere, pentru producători – 2,5 lei/mp/zi“. Așadar, producătorii achită 75 de lei pe lună pentru o masă de un metru pătrat.

Cine face prețul în Piața Centrală?

În ziua în care țăranii din Țuglui spuneau că livrează la bișnițarii din piețe sau angrouri la prețuri de 1,2-1,3 lei pe kilogram, în Piața Centrală din Craiova, roșiile românești se vindeau cu 3,5 lei kilogramul. În acea zi, câștigul unui comerciant/intermediar este de 2,3 lei pe kilogramul de roșii, pe când câștigul producătorului de la țară este de 1,2 lei pe același kilogram de roșii, adică la jumătate din cât câștigă vânzătorul. Desigur, nimeni nu îi obligă pe producătorii doljeni să vândă angro, dar treaba pe care o au mulți dintre ei în solar și perisabilitatea mărfii nu le permit agricultorilor să stea prea mult cu marfa în soare, ca să aștepte o ofertă mai bună. Una peste alta, este lesne de înțeles din calculele de mai sus de ce „luptă“ SRL-urile din piețe să închirieze în continuu mesele respective. Nu știe nimeni dacă întreaga cantitate de legume vândută de comercianți în locurile publice este și fiscalizată și se plătesc impozitele aferente cantității reale rulate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS