11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOstași legați pe viață de țară!

Ostași legați pe viață de țară!

\n

În fața drapelului de luptă, 111 soldați profesioniști, printre care și nouă fete, au depus sâmbătă jurământul de credință față de țară la Batalionul instrucţie comunicaţii şi informatică „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Mulți dintre ei sunt absolvenți ai uneia sau mai multor facultăți, sunt masteranzi, tineri extrem de inteligenți pe care visul de a deveni militari i-a urmărit încă din copilărie.

Armata te face bărbat, spuneau bătrânii pe timpul când satisfacerea stagiului militar era obligatorie. Ceremonia depunerii jurământului militar era un moment solemn atât pentru soldat, cât şi pentru familia acestuia, venită cu mic cu mare să asiste la eveniment. La fel de important a rămas momentul depunerii jurământului și pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară, care depun eforturi extrem de mari pentru a fi selectați și a ajunge astfel în batalioane de instrucție din țară. Este o concurență mare pentru a ajunge să lucrezi ca militar profesionist, selecția se face în centrele zonale de informare-recrutare din Alba-Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc.

Sâmbătă au depus jurământul militar

În urmă cu doar câteva zile, cei 111 soldați profesioniști de la Batalionul „Frații Buzești“ au încheiat primul modul de pregătire și instruire. Sâmbătă a fost ziua cea mare: ziua depunerii jurământului și a defilării prin fața superiorilor ierarhici și a celor dragi. Platoul de defilare și instrucție din incinta batalionului a fost plin de sute de persoane. Părinți, frați, logodnice, prieteni veniseră toți pentru a-i vedea pe cei dragi lor, care au plecat în urmă cu două luni de acasă pentru a urma o carieră militară. Știau că este un moment unic în viața acestora. Din cauza distanței mari, o parte dintre familiile acestor tineri nu le-au putut fi alături, însă la primele ore ale dimineții i-au sunat pentru a-i încuraja și felicita. Sunt tineri veniți la Craiova din toate colțurile țării, din Miercurea Ciuc, Bistrița, Tulcea, Iași, Brașov și alte orașe din țară.

Visa de copil să devină soldat profesionist

Timp de aproximativ o oră și jumătate au stat așezați față în față, despărțiți doar de aleea platoului de defilare. Minute în șir, clipe cu o încărcătură emoțională specială pentru toți cei prezenți, până la momentul rostirii jurământului militar și al defilării. Zilele premergătoare ceremoniei de rostire a jurământului au fost grele, emoțiile revederii celor dragi au meritat însă tot efortul depus. Aliniați în pluton, cu o ținută impecabilă, cu arma la piept, diferențiați doar prin uniforma pe care o purtau, marină, respectiv forțe terestre, cu eșarfe la gât, priveau mândri spre cei care i-au încurajat să urmeze acest drum, încercând să risipească și ultimele temeri ale celor dragi care nu le susținuseră opțiunea. Se treziseră încă de la ora 5 dimineața, însă oboseala nu se citea pe chipul lor. Pe durata ceremoniei, în momentele când primeau pe loc repaus, zâmbeau fericiți spre cei prezenți. Alexandra Stoian are doar 20 de ani. Este scundă de înălțime, slăbuță, o mână de om, după cum se caracterizează, însă extrem de ambițioasă. Fata cu ochi mari și albaștri a dovedit tuturor că a avut puterea de a-şi împlini visul de a lucra ca soldat profesionist. A uitat deja primele zile de instrucție, clipele în care a purtat pentru prima dată bocancii grei, a uitat durerile pricinuite de bășicile din tălpi. Este pregătită să înfrunte greutățile carierei militare și să răspundă alături de colegii ei exigențelor pe care le impune această meserie. „De când eram copil, visul meu a fost să devin militar. L-am avut ca model pe tata, care lucrase în  jandarmerie. Aveam, practic, în sânge, dorința de a îmbrăca haina militară. Toți îmi spuneau că nu este o meserie pentru o femeie, în special pentru mine, o mână de om. Îmi spuneau că nu o să reușesc. Îmi ziceau: ție nu-ți place să ți se comande, cum vei face față instrucției și rigorii meseriei?“, a povestit tânăra. A urmat inițial Facultatea de Geografie, însă gândul ei era permanent la cariera de soldat profesionist. Nici măcar concurența și selecția aprigă nu au speriat-o, s-a prezentat la centrul de recrutare și a fost selectată din mii de tineri.
„Au urmat probe eliminatorii grele, pentru că trebuie să dovedești că ai puterea psihică și fizică necesare“, a adăugat Alexandra. Se trezește zilnic la ora 5 dimineața pentru înviorare, iar apoi, până seara, urmează ore de instrucție și pregătire teoretică și practică. Pentru a trece mai ușor peste dorul de casă și lipsa prietenilor, și-a adus cu ea o valiză cu poze cu cei dragi.
„Am așteptat cu mare nerăbdare momentul jurământului. Încă de la primele ore ale dimineții așteptam alături de cei 110 colegi ai mei în spatele porții batalionului pentru a-i vedea pe cei dragi în momentul în care sosesc“, a spus Alexandra. Urmează alte două luni grele pentru soldatul Alexandra Stoian, luni de pregătire. Din luna august va ajunge la unitatea militară din Miercurea Ciuc, acolo unde a fost repartizată.

Soldat cu două facultăți, una de sport și alta de drept

Și soldatul Cosmin Gavrilă a avut șansa să aibă rude care au urmat o carieră militară. „Îmi amintesc că eram doar un copil când îmbrăcam uniformele și mă jucam cu echipamentele lor. Visul meu era să ajung ca ei. A fost greu, am avut nevoie de șase ani pentru a ajunge în sfârșit în sistem. Inițial, posturile au fost blocate, apoi concurența a fost foarte mare. Nu am pierdut timpul degeaba, am lucrat la formarea mea intelectuală. Am urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport, apoi Facultatea de Drept, totul din dorința de a ajunge mai ușor în sistem“, a povestit tânărul soldat. Are 32 de ani acum. La ceremonia depunerii jurământului a avut-o alături pe logodnica sa și pe un prieten. „Părinții nu au reușit să ajungă să mă vadă, locuim în Tulcea. Însă, în următoarele zile voi fi alături de ei, iar marți mă voi întoarce în batalion pentru următorul modul. Visul meu ca al oricărui soldat este să fiu chemat atunci când este nevoie de mine, să fiu prezent dacă este cazul în misiuni pe câmpul de luptă“, a adăugat Cosmin Gavrilă.

„Numeroși soldați profesioniști
au executat misiuni
în Afganistan“

Mânat de aceeași dorință de a deveni soldat profesionist a fost și Daniel Coniea. La fel ca și colegii lui, din copilărie avea o slăbiciune aparte pentru cariera militară. Nu a urmat de la început această armă din diverse motive…
„Este destul de greu să fii admis, este o selecție extrem de riguroasă, cu teste foarte dificile, cu concurență mare. Ai nevoie de foarte multă ambiție pentru că până la urmă rămân doar cei care răspund tuturor cerințelor. Eu am optat pentru informatică și calculatoare, asta va fi specializarea mea și pentru asta mă instruiesc la batalionul din Craiova. De-a lungul timpului, numeroși soldați profesioniști cu aceeași pregătire ca a noastră au executat misiuni specifice în Afganistan, asigurând practic suportul tehnic al exercitării actului de comandă şi control. Misiunea noastră este ca în caz de nevoie să asigurăm 24 de ore din 24 şi șapte zile din șapte serviciul de luptă, comunicaţii şi informatică, executând managementul şi mentenanţa de nivel mediu al sistemului de comunicaţii şi informatică destinat realizării legăturilor cu elementele staţionare şi mobile de dispozitiv, respectiv cu ţara“, a precizat soldatul Daniel Coniea. Soldatul va ajunge la o unitate din Bistrița, orașul său natal.
După ceremonia de depunere a jurământului, soldații au avut șansa să își îmbrățișeze familiile, să participe la o masă festivă oferită de batalionul în care își desfășoară pregătirea militară. După masa festivă, militarii au primit primele trei zile de permisie, după două luni petrecute în Batalionul instrucţie comunicaţii şi informatică „Fraţii Buzeşti“.

Repere istorice

Pe 1 iunie 2010, prin ordinul ministrului apărării naționale, unitatea a primit Emblema de Onoare a Armatei Române.
Pe 14 iulie 2013, prin ordinul șefului Statului Major General, unității i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major General.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS