17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSufrageria de sub pasaj i-a aprins pe consilierii locali

Sufrageria de sub pasaj i-a aprins pe consilierii locali

http://www.youtube.com/watch?v=t8u_M-kAw7U

Ședința de ieri a Consiliului Local Craiova a adus în discuție mai multe probleme, printre care amenajarea zonei de sub pasajul suprateran, aglomerația de la buletine, ambuteiajul creat în zona Cimitirului Nord, dar și împrospătarea locului de joacă din cartierul Rovine. Consilierul local PNL Pavel Badea a demisionat din funcția de președinte al Comisiei 4, motivând că nu mai poate rămâne în funcție atâta vreme cât majoritatea care l-a votat nu mai există, după ruperea USL.

Consilierii locali au votat ieri, cu un singur vot împotrivă, amenajarea spațiului de sub pasajul suprateran. Înainte de vot, însă, consilierul local PNL Pavel Badea și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Comisiei pentru învățământ, cultură, sănătate, culte, tineret și sport din cadrul primăriei, motivând că nu mai poate rămâne în funcție după ce majoritatea USL care l-a votat nu mai există.

Generarea de venituri – zona de sub pasaj versus Piața din 1 Mai

În continuarea ședinței, consilierul Ionel Pană a ridicat problema culorii pardoselii care ar urma să fie montată sub pasajul suprateran. „Eu am criticat de atâtea ori, din mai multe puncte de vedere, felul în care a fost proiectat acest pasaj suprateran, în primul rând pentru că există foarte mult beton și ciment în acea zonă. Nu avem cum să mai îndreptăm, văd ce se face, dar am o mică observație. Pentru a fi mai mult verde acolo și a nu se vedea că este beton, ar fi bine dacă pardoseala ar fi de culoarea ierbii, și anume verde“, a propus consilierul.
Colegul său, Marian Vasile, a spus că banii care ar urma să fie investiți, 600.000 de lei, ar putea fi cheltuiți pe alte lucruri. „Acea sumă de bani o putem folosi ca să generăm o sursă de venit, și anume piața din 1 Mai. La piața din 1 Mai nu am făcut nici un studiu, nici o motivare, am spus că nu avem bani, însă nu avem un studiu de fezabilitate. Unele proiecte sunt tratate așa cum trebuie, cu studii, altele pur și simplu nu sunt. Nu contest că proiectul acesta este bun, însă nu cred că este prioritar. Consider că acești bani putem să îi folosim pentru alte surse generatoare de venit“, a punctat acesta. Vasile a continuat prin a spune că modul în care va arăta zona ar putea distrage atenția șoferilor.
„În altă ordine de idei, nu mi-am dat seama din punct de vedere al traficului rutier cum va fi. Am înțeles că acolo va fi o discotecă în aer liber, iar participanții la trafic sunt dintr-un nod rutier important. S-ar putea să le distragă foarte mult atenția. Ar trebui să avem și un studiu al impactului din punct de vedere rutier. Din aceste motive, voi vota împotrivă“, a încheiat Vasile. Alt amendament a fost făcut de consilierul Pavel Badea, care a sugerat ca arhitecții să se gândească mai mult atunci când aleg culorile pentru diferite proiecte. „Alb-albastru este culoarea Craiovei. Clubul sportiv are alb-albastru, SCM Universitatea Craiova are alb-albastru. Eu nu am nimic împotriva culorii roșii, dar avem Sala Polivalentă care este roșie. Arhitecții ar trebui să se gândească mai bine atunci când aleg aceste culori“, a spus Badea.

Piața 1 Mai așteaptă evaluatorul

Primarul Lia Olguța Vasilescu a precizat, vizavi de culoare, că aceasta a fost aleasă pentru a înviora zona. „Culoarea roșie este aleasă de proiectant. Eu i-am spus că ar trebui să stăm cu această culoare până vedem în ce culoare este fața de la hotelul Jiu, cea de la Onioptic, unde se lucrează acum, și chiar am adresat rugămintea celor doi ca să se întâlnească și să discute ca fațadele să fie de aceeași culoare. După ce vor ajunge la un numitor comun privitor la culoarea fațadei, ne vom adresa și proprietarilor care au fostul magazin Unirea, ca și dumnealor să refacă fațada în acea culoare. Din discuțiile făcute până acum și cu proiectantul, se pare că acea culoare la care au ajuns la un numitor comun este un bej, iar roșu nu ar face altceva decât să învioreze puțin zona respectivă. Eu nu țin să fie culoarea roșie, dar cred că este o chestiune care se poate modifica pe parcurs“, a precizat primărița. Aceasta a completat că „nu va fi deranjat traficul rutier. Dacă este vreo activitate care necesită plasă sau gărduleț, acestea vor fi amenajate, dar așa cum arată este mai mult o zonă ca de sufragerie, dacă vreți, a unui centru care se dorește a fi occidental“. În ceea ce privește piața 1 Mai, Lia Olguța Vasilescu a spus că, pentru aceasta, se așteaptă un evaluator pentru studiul de fezabilitate. „Nu avem deocamdată evaluator, pentru că, după cum știți foarte bine, suntem într-o procedură de licitație pentru evaluator. În momentul în care aceasta va fi definitivată, va putea fi făcută evaluarea și acolo“, a completat primarul.

Iluminat, grădinițe, cimitire, buletine și locuri de joacă

La întrebări și interpelări, consilierii au ridicat diverse probleme întâlnite în oraș. Ionel Pană a sugerat ca fiecare instituție să facă o licitație separată pentru energie electrică, reamintind și de o eventuală amenajare a terenului din incinta Grădiniței „Căsuța fermecată“. Mihai Cilibiu, consilier PPDD, a vorbit despre zona de acces în Cimitirul Nord și despre crearea a două benzi pe sens pe o distanță de câteva sute de metri. În altă ordine de idei, consilierul Marian Vasile și-a povestit experiența de la Direcția de Evidență a Persoanelor, cerând și un raport de activitate al direcției. „Am simțit umilința pe care o trăiesc cetățenii noștri la acest serviciu. Este inadmisibil să stai la o coadă timp de o oră și jumătate ca să îți ridici un buletin. Acolo, noi, consilierii și municipalitatea, primim injurii zilnic, este groaznic. Solicit un raport scris din partea serviciului cu procedurile de lucru. Dacă nu sunt dânșii în stare, le studiem noi și le impunem noi alte proceduri de lucru“, a conchis Vasile. „O să cer un raport. Dacă s-a întâmplat așa, sunt total de acord cu dumneavoastră. Am mai descoperit și la Direcția de Taxe și Impozite, mi s-a mai spus că și acolo au intrat în pauza de masă absolut toate ghișeele, ceea ce mi s-a părut o nesimțire, ca să spun pe românește“, a răspuns primarul. O ultimă intervenție a venit din partea consilierului Vergil Toader, care a spus că, după o consultare cu părinții care își aduc copiii în părculețul din Rovine, obiectele de joacă ar trebui reîmprospătate sau aduse altele noi, care să asigure siguranța celor mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS