13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe banii de acoperiş într-o asociaţie de proprietari

Scandal pe banii de acoperiş într-o asociaţie de proprietari

\n

După ce un om a murit din cauza gheții căzute de pe acoperișul blocului, asociația de proprietari s-a decis să strângă fondul de reparații ca să schimbe acoperișul. Decizia a iscat, însă, nemulțumire în rândul proprietarilor, iar unii dintre ei refuză să plătească.

După incidentul din iarna trecută, când un bărbat a murit după ce a fost lovit în cap de o bucată de gheaţă căzută de pe blocul 156 de pe strada A.I. Cuza din municipiul Craiova, asociația de proprietari a impus plata fondului de reparații. Începând cu luna aprilie 2014,  fiecare proprietar este obligat să plătească lunar un leu/metru pătrat de fiecare apartament. Acest fond nu s-a strâns însă până în acest moment, fiindcă proprietarii s-au opus, considerând că nici măcar legea nu-i poate obliga să facă „depozit în bancă“.
„Da, sunt proprietari care ne-au spus de la început că nu vor plăti aceste sume de bani. Dar asociația a stabilit în Adunarea Generală să plătească fiecare proprietar un leu pe metru pătrat, pe o perioadă de cinci luni. Am început din aprilie, să nu ne prindă iarna. Trebuie să schimbăm acoperișul pentru că am avut acel incident neplăcut în iarnă. A murit un om din cauza gheții căzute de pe acoperiș. Țigla asta este din ‘58, de când s-a făcut blocul. Să punem tablă, parazăpezi. Plus că multora dintre proprietari le plouă în casă. Avem țevile distruse în subsol, nu sunt izolate și pierd căldură, în podul blocului au mizerie. Trebuie să facem și aici ceva. Oamenii sunt reticenți și dau cu greu banii, dar trebuie să avem bani la fondul de reparații. Tot ce avem la această dată în cont este suma de 765 de lei. Asociația trebuie să aibă fond de reparații. De când sunt eu aici, de două ori s-a adunat fond de reparații“, explică administratorul Asociației de proprietari nr. 156 Lumea Copiilor, Aurica Trancă.

Nu vrem depozit
în bancă

Nu vrem „depozit în bancă“, spun proprietarii, făcând referire la fondul de reparații. Iar unii dintre ei au refuzat să mai plătească cei 30 de lei pe lună. „Eu am plătit inițial, dar nu văd rostul acestor sume, prin urmare, în ultima lună am refuzat să mai plătesc acest fond de reparații. Nu înțeleg pentru ce să fac un depozit în bancă, în așteptarea drobului de sare care urmează să cadă în capul copilului. Mi se pare exagerat, mai cu seamă că vara sunt lunile în care noi respirăm“, spune Elisabeta Sârbu, proprietar în blocul 156.
Chiar dacă îi nemulțumește impunerea fondului de reparații, alți proprietari au ales să plătească. „Am plătit, că unde-i lege nu-i tocmeală, dar nu sunt de acord. Curge apa în casă la oameni, nu au făcut nimic. A fost acel incident, dar nu știu în ce fel au dat ei zăpada atunci“, spune, nemulțumită, Vasilica Iancu, proprietar de la scara 7, bloc 156.
Proprietarii care refuză să plătească fondul de reparații spun că sunt reticenți față de schimbările și reparațiile care se promit. Fiindcă, spun tot ei, s-au mai adunat sume de bani și în alți ani, dar îmbunătățirile au fost făcute de mântuială. „Nu s-a făcut nimic, uitați cum curge apa la acoperiș! Spun cei de la asociație că au reparat jgheaburile, dar sus, acolo, s-a infiltrat apa, marginea aceea din tencuială se macină și cade peste noi. S-a întâmplat ce s-a întâmplat în iarnă și acum trebuie să plătim 30 de lei pe lună. Eu nu plătesc, este prea mult“, afirmă un locatar de la scara 8.

Fondul de reparații anual
este obligatoriu

„Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Comitetul executiv va pregăti şi va prezenta Adunării Generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii. Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari pot aproba şi alte fonduri cu caracter special“.
Legea nr. 230/2007, art. 45(3)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS