16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalHarta economică a Craiovei s-a schimbat: Mall-ul bate producătorul

Harta economică a Craiovei s-a schimbat: Mall-ul bate producătorul

În locul halelor de producție de altădată, în Craiova au apărut centre comerciale moderne. În locul miilor de angajați din industrie, la ora actuală s-au creat câteva zeci sau sute de locuri de muncă în supermarketurile, magazinele și spațiile comerciale care au împânzit Craiova în ultimul timp. Acesta pare să fie trendul. Lumea se schimbă.

De câte ori apare câte un articol în GdS despre magazinele noi care se deschid în Craiova există câte un cititor al ziarului care își aduce aminte cu nostalgie că, pe vremuri, pe acele meleaguri se producea intens, iar industria era în floare și pe locurile unde odinioară munceau mii de oameni, acum se plimbă mii de craioveni, care ajung în incintele respective la cumpărături. Dar economia s-a schimbat și industria nu a ținut pasul cu cerințele pieței. Indiferent de motivele pentru care s-au închis anumite fabrici, realitatea este următoarea: în locul uzinelor apar mall-uri și supermarketuri.

În curtea Electroputere, mall-ul creează timid locuri de muncă

În locul uzinelor Electroputere unde se produceau odinioară locomotive, transformatoare de mare putere și alte produse industriale, astăzi se întinde singurul mall din oraș, care poartă chiar numele uzinei, Electroputere Parc. Odinioară, la Electroputere lucrau peste 10.000 de oameni. La actualul mall, anul trecut se ajunsese la 1.600 de angajați, iar anul acesta s-au mai făcut angajări la magazinele care s-au deschis fie în incintă, fie în curtea interioară. Media Galaxy a creat 30 de locuri de muncă, așa cum anunțau proprietarii la inaugurarea magazinului. Și magazinul specializat pe produse sportive Decathlon a creat 25 de locuri de muncă. Urmează să se deschidă Leroy Merlin, un magazin de bricolaj care apare, de regulă, acolo unde există lanțurile de magazine Auchan și firmele din grup. În urmă cu ceva vreme, directorul de dezvoltare al retailerului francez, Cristian Petrescu, declara pentru wall-street.ro că magazinul din Craiova va fi deschis în a doua parte a anului 2014 și va avea 140 de angajați.
Electroputere Mall este încă în insolvență, spune administratorul mall-ului, Ica Diaconu. Proprietarul spațiului comercial, K&S Electric Power Point (care deține împreună cu Auchan spațiile comerciale din Craiova), şi-a cerut singur insolvenţa la Tribunalul Brăila, în procedură de urgenţă, în luna mai a anului trecut, pentru a scăpa de executarea silită introdusă de constructorul clădirii, NM Construct din Timișoara. Pe perioada insolvenței se pare că închirierea spațiilor comerciale a mers destul de bine și odată cu acestea, au mai apărut ceva locuri de muncă. „S-au închiriat multe spații în zona «food» (mâncare – n.r.), unde au mai apărut locuri de muncă. La acestea se adaugă cele create de alți chiriași ai noștri, precum și cele create de Media Galaxy, care s-a deschis anul acesta, dar și cele care apar la Leroy Merlin. Cu aproximație, au fost create în total circa 2.000 de locuri de muncă la Electroputere Mall“, a mai spus Diaconu.

Lidl a luat locul fabricilor de pâine Pan Group

Grupul Lidl a cumpărat terenul și vechile clădiri ce adăposteau pe vremuri fabrici de pâine ale Pan Group în cartierele Rovine și Calea București, iar în locul fabricilor se ridică spațiile comerciale ale retailerului. Diferența nu constă doar în schimbarea activității ce se va desfășura în respectivele locuri, dar se observă și la numărul de locuri de muncă. În timp ce de la Pan Group au dispărut circa 2.000 de locuri de muncă de-a lungul anilor, în prezent se numără pe degete noile locuri de muncă apărute în actualele supermarketuri. Dacă la magazinul Lidl din Rovine, care a fost inaugurat săptămâna trecută, s-au creat 17 locuri de muncă, la cel de pe Calea București vor apărea undeva în jurul a 20 de noi locuri de muncă, atunci când acesta va fi gata.
Pe vremuri, la Pan Group activau peste 2.500-2.700 de persoane. În 2008, compania mai avea 993 de angajați, iar afacerile totale erau de 95 de milioane de lei. În 2013, producătorul tradițional de pâine și produse de panificație, cunoscut în județ și chiar în regiune, a rămas cu 473 de angajați, potrivit bilanțului contabil pe anul trecut, publicat de Ministerul Finanțelor.

Praktiker a fost vândut. Angajații s-au salvat?

Nici comerțul nu mai este în floare, ca în alți ani, pentru unele companii deschise mai demult în Bănie. În timp ce într-o parte a Craiovei se deschid centre de bricolaj, în partea opusă a urbei, astfel de centre comerciale s-au confruntat cu insolvența, pentru că lanțul de magazine respectiv intrase în această procedură la nivel național, din cauza datoriilor. Grupul Praktiker a intrat în insolvență anul trecut, dar situația magazinelor pare să se fi salvat printr-o tranzacție perfectată anul acesta. Și locurile de muncă par a fi salvate. În 2014, cele 24 de magazine din țară ale companiei, inclusiv cel din Craiova, au fost cumpărate de Search Chemicals, companie deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli, și înfiinţată în 2003, potrivit adevărul.ro. După ce au fost preluate operaţiunile din România de către afaceristul turc, Praktiker România a transmis un comunicat de presă către mass-media centrale, în care se preciza că profilul brandului şi obiectul de activitate al companiei Praktiker România vor rămâne neschimbate, informa adevărul.ro în luna februarie a acestui an. La nivelul grupului erau, în 2013, circa 18.000 de angajați, iar la Craiova – câteva sute. Contactați telefonic, reprezentanții Praktiker Craiova nu au dorit să comenteze și nici să spună numărul exact de locuri de muncă rămase în vigoare la magazinul de bricolaj din Craiova. Nici la București nu a răspuns nimeni în numele companiei.

Doljchim – o ruină, Cargill Podari vrea să vândă

Mii de locuri de muncă au dispărut și de la fostul combinat chimic Doljchim, odată cu industria chimică din zonă. În locul fostului combinat a rămas o ruină, după ce Petrom OMV a decis să distrugă clădirile și să dezafecteze zona.
La fosta fabrică de ulei de la Podari, Cargill Oil a concediat 260 de oameni, iar procedurile de disponibilizare s-au încheiat la începutul acestui an. După ce Cargill a vândut brandurile de ulei produse în Dolj și echipamentele de producție, noul cumpărător nu a dorit să achiziționeze și restul de active ale fabricii, astfel că acestea au rămas ale Cargill. Totuși, se zvonește că Cargill ar fi găsit cumpărător pentru fosta fabrică de la Podari, dar tranzacția încă nu s-a perfectat. „Noi nu am emis nici un certificat fiscal de la primărie, în vederea vânzării spațiului de acolo. Am auzit și noi că s-a găsit un cumpărător, dar nu au venit să perfecteze actele“, a declarat primarul din Podari, Constantin Gheorghiță. În eventualitatea unei tranzacții, și acolo pot apărea noi locuri de muncă.

O „mostră“ de producție industrială este ca o picătură într-un ocean

Singura fabrică mare din Craiova, unde se face producție industrială în adevăratul sens al cuvântului, este uzina Ford. La aceasta se adaugă furnizorii din incintă, dar și aceștia au plafonat sau chiar redus numărul de salariați. Anul acesta chiar și producătorul auto are probleme de piață. Deci, numărul locurilor de muncă nu se prefigurează a crește în uzină în viitorul apropiat. Din 2012 și până la sfârșitul anului 2013, circa 300 de oameni au plecat de la Ford.
Nu chiar toată industria a dispărut, ci doar acei mastodonți care nu au ținut pasul cu cerințele pieței. În Craiova, mai există fabrici care produc pentru piața internă, dar mai ales pentru exterior, dar nu sunt de dimensiunea celor care s-au închis în ultimii ani în Bănie sau a celor enumerate mai sus și care și-au diminuat considerabil capacitățile de producție.

IT-ul, în expansiune

Dacă industria clasică scade în intensitate în Craiova, altă „industrie“ modernă îi ia locul. Este vorba despre firmele specializate pe producția de software, care sunt din ce în ce mai puternice în Craiova. Așa cum am mai prezentat în paginile ziarului, firmele specializate și localizate în Craiova produc, în special, pentru companii din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS