17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădina Botanică din Bănie, lăsată de izbeliște

Grădina Botanică din Bănie, lăsată de izbeliște

http://www.youtube.com/watch?v=Eu_2KQp4KdQ

\n

Dacă în trecut Grădina Botanică era mândria craiovenilor, astăzi oamenii sunt nemulțumiți de felul în care arată locul unde altădată veneau cu plăcere să se relaxeze. Conducerea Universității din Craiova, cea care administrează Grădina, spune că proiectul pentru reabilitare și modernizare există, dar fondurile lipsesc.

Pentru craioveni, Grădina Botanică „Alexandru Buia“ a devenit numai un loc în care merg pentru că sunt mai aproape de casă, și nu un loc în care să se relaxeze. Localnicii caută în Grădina Botanică un refugiu din agitația zilnică, iar aici găsesc numai gropi, buruieni, focar de infecție și mulți țânțari. Încă de la intrare se pot vedea gardurile de sârmă care abia mai rezistă și aleile pline de gropi.
Nemulțumirea și mai mare vine din partea părinților și a bunicilor cărora le este greu să-și plimbe copiii sau nepoții în asemenea condiții. „Mă descurc foarte greu cu căruciorul pe aici. Dacă nu m-ar ajuta fata cea mare, m-aș duce în alt loc, pentru că, venind în fiecare zi, căruciorul se strică din cauza gropilor. Din păcate, de multe ori, ne plimbăm pe stradă tocmai din această cauză. Ar trebui să refacă măcar aleile ca să ne putem plimba în liniște, dacă de natură și de flori nu se pot ocupa“, a spus Marina Golea, mama a doi copii. Problema aleilor distruse și a spațiului neîngrijit este veche de zeci de ani, iar acest lucru îi înfurie pe oamenii care mai speră să se facă vreo schimbare.
„Aleile lasă de dorit, te împiedici și îți rupi gura. Venim în Grădina Botanică atunci când nu putem să ajungem în Parcul «Romanescu». Nu mai vorbesc despre buruienile care nu ar trebui să existe și de pomii pe care nu-i mai îngrijește nimeni“, a spus dezamăgită Ileana Răduț. Tot din cauza gropilor, părinților le este teamă să își lase copiii să se joace nesupravegheați pentru că în orice moment pot să cadă și să se lovească. Cu bicicleta sau cu rolele este la fel de greu de mers.

Țânțarii se strâng la apa murdară din Grădina Botanică

Și aici țânțarii fac casă bună cu apa murdară. Grădina Botanică nu mai este locul în care să te relaxezi, pentru că în acest spațiu țânțarii sunt stăpânii. „Noi stăm aici în zonă și venim destul de des în Grădina Botanică, însă acest loc este plin de țânțari. Probabil se strâng la apa murdară“, a spus Marina Golea. Dezamăgit de felul în care a ajuns să arate această grădină este și Alin Gogoașe, care crede că sunt multe lucruri ce trebuie luate în considerare pentru a-i schimba fața: „Mi se pare destul de deprimant. Ar trebui să aibă mai mare grijă de bănci și de alei. Este foarte murdar. Nu vin aici să mă relaxez, ci pentru că este umbră, dar seara sunt foarte mulți țânțari“. În timp ce își plimbă copilul cu căruciorul, încercând să ocolească gropile, Dan Tănăsescu spune că, încă din studenția sa, Grădina Botanică era lăsată în paragină. „Eram student în 1994 și arăta tot rău. Acum arată și mai rău. Probabil nu se va schimba niciodată. Cred că ar trebui să se investească mai mult pentru că merită. Ar trebui să taie buruienile, să curețe lacul care este infect, pentru că din cauza asta se strâng și foarte mulți țânțari“, a spus bărbatul.

Grădina Botanică, în tinerețea bunicilor

Oamenii trecuți de prima tinerețe au avut ocazia să se bucure de adevărata frumusețe a acestui spațiu și să se poată plimba liniștiți pe aleile ce acum ridică mari probleme. Frumusețea de mult apusă a naturii încă fură un zâmbet oamenilor care au avut șansa să o cunoască și să se bucure de ea. Dezamăgită de starea parcului, Ilenei Răduț încă i se vede o strălucire în ochi atunci când își amintește de aspectul pe care îl avea cândva Grădina Botanică: „Era foarte frumos atunci. Studenții se ocupau mult de grădină încât tot timpul îi găseai aici lucrând și îngrijindu-se de flori și de copacii ce ofereau o priveliște minunată. Pe când acum, totul este lăsat în paragină și nimeni nu se mai ocupă de acest spațiu“.
Aspectul Grădinii Botanice lasă de dorit încă de la intrare, iar această părere oamenii și-o mențin pe toată durata plimbării, plecând de aici numai cu amintirile că odată era unul dintre motivele principale de mândrie ale craiovenilor. „Arată jalnic. Cu ani în urmă arăta minunat. Se vede clar că nu s-a îngrijit și că acum se face numai de mântuială. Măcar pe aleile principale să pună asfalt ca să putem să venim și noi cu copiii. Am venit cu cel mic cu tricicleta până aici și la intrare l-am dat jos pentru că este imposibil de mers. Este păcat pentru că vin foarte mulți oameni să se relaxeze, fiind sigurul loc cu mult ozon din mijlocul orașului“, a declarat Lucica Sârbu, care crede că aleile trebuie neapărat reparate.

„Acum 32 de ani era o splendoare“

Am întâlnit un grup de turiști din Constanța care s-au oprit să revadă după 32 de ani Grădina Botanică. Dezamăgirea a fost mare pentru oamenii ce au venit să revadă locul care odinioară i-a fascinat.
„Acum 32 de ani era o splendoare. Chiar la intrare găseai un ghid pentru a-i îndruma pe cei care nu erau din zonă și fiecare plantă era însoțită de câte o pancartă pentru a putea fi recunoscută. Acum nu am mai găsit nici ghidul, nici pancartele, dar cel mai mult mă uimește faptul că lipsesc foarte multe plante. Era foarte frumos, iar acum este o diferență radicală. Cred că este indolență din partea celor care o administrează, dar sper să se schimbe ceva. Am venit după 32 de ani să revăd Grădina Botanică din Craiova care m-a fascinat, dar acum am rămas surprins când am revăzut-o, nu mi se pare frumoasă“, a mărturisit Bucătariu Constantin.

Proiectul există, dar lipsesc fondurile

Conducerea Universității din Craiova, cea care administrează Grădina Botanică, spune că proiecte pentru reabilitarea și modernizarea acestui spațiu există, dar, din păcate, lipsesc fondurile. „Așteptăm să putem accesa fonduri europene ca să avem bani pentru proiectul pe care-l avem deja terminat, adică cel ce vizează aleile și împrejmuirea grădinii. Guvernul nu oferă nimic, iar Universitatea nu are fondurile necesare pentru o asemenea investiție“, a declarat rectorul Universității din Craiova, Dan Claudiu Dănișor.

Recunoscută național și internațional

Grădina Botanică din Craiova are o suprafață de 16 hectare și a fost înființată în anul 1952 la inițiativa profesorului universitar Alexandru Buia, fiind o instituție științifică, didactică și educativă. Este cunoscută atât pe plan național, cât și internațional, fiind inclusă încă din anul 1974 în Asociația Internațională a Grădinilor Botanice, iar din anul 2001 în Asociația Grădinilor Botanice din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS