22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul plătește 30.000 de pensii de invaliditate

Doljul plătește 30.000 de pensii de invaliditate

După ce în ediţia de ieri a Gazetei de Sud aţi aflat că șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, prof. univ. dr. Dragoș Gabriel Găman, a fost arestat vineri la domiciliu timp de 30 de zile pentru trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant primind 500 de euro de la o persoană căreia îi promisese că va interveni pe lângă alți medici pentru a-i pensiona mama pe caz de boală, am dorit să știm câţi pensionari din motive medicale sunt în plată în Dolj.

În prezent, în evidenţa Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj sunt 29.188 de pensionari de invaliditate. În primele cinci luni ale acestui an, potrivit reprezentanţilor CJP, s-au adresat comisiei de expertiză medicală în vederea încadrării în grad de invaliditate, cu referate din reţeaua sanitară, investigate complet, 869 de persoane, din care 79 au primit respingeri, iar 790 au fost încadrate în grad de invaliditate.
„Pe primul loc în cadrul afecţiunilor medicale ce conduc la încadrarea în grad de invaliditate se situează afecţiunile cardiovasculare, urmate de afecţiunile psihice (schizofrenii, oligofrenii, sindromul Down), bolile ficatului, bolile sistemului osteo-articular, muscular şi ţesutului conjunctiv şi, nu în ultimul rând, într-un număr crescător, tumorile“, a precizat Daniela Licu, director executiv la CJP Dolj.

Sute de doljeni au fost depensionați

Din numărul total de pensionari de invaliditate aflaţi în evidenţele CJP Dolj, 7.525 sunt nerevizuibili, iar 21.763 de pensionari sunt supuşi revizuirii medicale periodice. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pensionarea de invaliditate este temporară, fiind supusă revizuirii medicale în funcţie de afecţiune, la intervale de timp, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii. După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o nouă decizie prin care se stabileşte, după caz: menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad de invaliditate, încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobândirii capacităţii de muncă. Revizuirile medicale se efectuează deoarece starea de sănătate a persoanelor încadrate în grad de invaliditate se poate ameliora, agrava sau se poate recupera în totalitate capacitatea de muncă în urma aplicării programelor recuperatorii. În ultimii patru ani, sute de doljeni care primeau pensie de invaliditate au pierdut acest drept. În luna august 2011, existau în evidenţele CJP Dolj 37.093 de pensionari pe caz de boală, dintre care cei mai mulţi aveau gradele II şi III de invaliditate.
„În cursul anului 2010 au fost depensionate 235 de persoane, în 2011 – 561 de persoane, în 2012 -76, iar în 2013 s-au înregistrat 42 de depensionări“, a adăugat Daniela Licu.

Pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul la indemnizație
de însoțitor

La acordarea pensiei de invaliditate se ia în calcul vechimea pe care persoana a avut-o în muncă. Potrivit legii, se acordă un stagiu potențial, cu excepţia pensionarilor încadraţi în gradul III de invaliditate și accidentelor care nu au legătură cu munca. Stagiul potențial se determină ca diferența între stagiul complet de cotizare și stagiul de cotizare realizat până la acordarea pensiei de invaliditate. Fac excepție pensionarii care au realizat stagiul de cotizare în condiții de handicap grav sau accentuat, situație în care stagiul potențial se calculează ca diferență între stagiul complet de cotizare redus (o treime din stagiul complet de cotizare în cazul handicapului grav sau două treimi din stagiul complet de cotizare în cazul handicapului accentuat) și stagiul de cotizare realizat până la acordarea pensiei de invaliditate. Persoanelor încadrate în gradul I sau II de invaliditate li se acordă stagiul potenţial în condiţiile în care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta. Pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate, punctajul lunar este de 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate; 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate; 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Pensionarii cu gradul  I și II de invaliditate nu pot cumula pensia de invaliditate cu venituri obținute din activitate profesională

Punctajele lunare realizate în perioadele respective se majorează cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite; cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale sau au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă. Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul să primească, în afara pensiei, o indemnizație pentru însoțitor, care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie. Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale, periodic, la intervale de unu-trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de către medicul expert al asigurărilor sociale sau după caz de către comisia centrală de expertiza medico-militară. Pensionarii de invaliditate cu gradul  I și II de invaliditate nu pot cumula pensia de invaliditate cu venituri obținute din activitate profesională. Pensionarii de invaliditate cu gradul III pot cumula pensia de invaliditate cu venituri din activitate profesională, dar nu pot lucra cu contract de muncă pe o perioadă ce depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv. Legea pensiilor a fost actualizată de mai multe ori pe parcursul anului 2013, cea mai recentă modificare fiind operată chiar la începutul acestui an. Una dintre cele mai importante schimbări este aceea că pensia de invaliditate se acordă indiferent de stagiul realizat, în toate cazurile în care beneficiarul a fost încadrat în grad de invaliditate.

Specialiștii consideră că noua legislație este discriminatorie

Din aproximativ 12.000 de persoane adulte cu handicap care trăiesc în județul Dolj, 2.600 au adus acte doveditoare că au și pensie de invaliditate şi le-au dat specialiștilor din cadrul Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi. Potrivit specialiștilor Comisiei, cei mai mulți doljeni care se prezintă la evaluare au probleme oncologice sau neuro-psihice. „Criteriile de încadrare în grad de handicap și cele de invaliditate sunt diferite, fiind mult mai permisive la comisiile de expertiză a capacității de muncă. Majoritatea afecțiunilor ce se încadrează în grad de handicap se pot preta și la Comisia de expertiză a capacității de muncă, cu condiția ca persoana solicitantă să aibă cel puțin o zi lucrată. Sunt câteva excepții, anumite afecțiuni precum schizofrenia, infecția cu HIV, neoplasmele“, a precizat dr. Claudia Popa, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi.
Noua legislație aprobată din august 2013 este discriminatorie, consideră specialiștii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap deoarece bolnavii care nu au lucrat nici măcar o zi pot să-și plătească minimum de contribuții la Casa de pensii și să beneficieze astfel de o pensie socială în cuantum de 350 de lei, în timp ce alte persoane au muncit şi au cotizat şi primesc aceeași sumă.  „În ceea ce privește persoanele cu handicap, acestea pot să beneficieze și de pensie de invaliditate“, a adăugat Claudia Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS