10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCât costă asfaltarea străzilor în Craiova

Cât costă asfaltarea străzilor în Craiova

Reparațiile pentru 15 străzi din cartiere sunt estimate la 2,6 milioane de euro. Nouă firme se războiesc pentru un contract de reparații de 38 de milioane de euro.

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a ședinței ordinare de mâine mai multe proiecte de hotărâre privind aprobarea expertixei tehnice (ET) și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) pentru modernizarea mai multor străzi din municipiu. Este vorba despre 15 străzi din cartiere, multe dintre ele pavate cu piatră cubică sau de râu, pentru care lucrările sunt estimate la 11,33 milioane de lei (2,57 milioane de euro). Străzile pentru care se cere aprobarea documentațiilor sunt Ion Creangă (615.000 de lei), Gutuiului (385.000 de lei), Mixandrelor (348.000 lei), Balzac (314.000 de lei), Trifoiului (900.000 de lei), Micșunele (1,35 milioane de lei), Alexandru cel Bun  – aleile 1-6 (407.000 lei), Topolniței (108.000 lei), Ciocârliei (404.000 lei), Anina (102.000 de lei), Cujmir (101.000 de lei), Pietrosu (163.000 de lei), Libertății (2,63 milioane de lei), Alexandru cel Bun (2,56 milioane de lei) și Pandurilor (947.000 de lei). Un caz interesant este strada Alexandru cel Bun. În 2008, cetățenii din zonă sesizau GdS că strada peticită apărea în actele primăriei ca fiind asfaltată („Asfalt doar pe hârtie” – 30 octombrie 2008). Ulterior, o parte din stradă a fost asfaltată și apoi spartă pentru lucrări la rețeaua de alimentare cu apă. Pe tronsonul I (str. Călugăreni – str. Elena Teodorini) este pavată cu bolovani de râu și asfalt în zona intersecțiilor, iar pe tronsonul II (str. Elena Teodorini – str. Petuniilor) este asfalt. Potrivit raportului tehnic, „carosabilul se prezintă necorespunzător, fiind afectat de fisuri și crăpături longitudinale și transversale (în special în zona rosturilor de cofrare și la lucrările de rețele subterane)“, dar și de „gropi umplute cu balast și plombate cu asfalt degradat“. Lucrările presupun refacerea în totalitate a străzii pe tronsonul I și turnarea a două straturi de asfalt pe tronsonul II.

Expertize
pentru 114 străzi

Altă stradă pentru care lucrările sunt estimate la peste 500.000 de euro este Libertății. Pe tronsonul dintre străzile Madona Dudu și Transilvaniei (400 m) se găsesc fisuri și crăpături transversale și longitudinale, iar în jurul gurilor de canal strada s-a lăsat. În acest caz, soluția presupune două straturi de asfalt, la care se adaugă încărcătură cu piatră spartă în zonele în care fundația străzii este afectată. Prin proiectul de buget pe 2014, municipalitatea a prevăzut 1,1 milioane de lei pentru expertize tehnice și documentații aferente a 114 străzi din municipiu. Pe lângă cele deja enumerate, pe listă se mai află str. Geniștilor, str. Costache Negruzzi (cartierul Veterani), str. Grădinari, Cocorului și Fermei (Țimnicu de Jos), Rășinari, Eliza Opran, Mihail Kogălniceanu, Parângului, Vasile Alecsandri, Frații Golești, Gheorghe Bibescu și Henry Ford. În această perioadă, municipalitatea desfășoară o licitație pentru lucrări de reparații și întreținere a străzilor, alei, trotuare și parcări în municipiul Craiova, estimată la 135 de milioane de lei fără TVA (30,7 milioane de euro), care va implica semnarea unui acord-cadru pe patru ani cu finanțare din bugetul local. La licitație s-au înscris nouă ofertanți, cei mai cunoscuți dintre ei fiind Erpia SA, Recon SA, SECOL SpA, Delta ACM 3 și Tel Drum SA. Delta ACM 93 SA a oferit cel mai mic preț, însă rezultatul este contestat de trei dintre cei nouă participanți la licitație. Rămâne de văzut în ce măsură se vor găsi surse de finanțare pentru aceste investiții, care se ridică la 38 de milioane de euro cu tot cu TVA, în condițiile în care bugetul pentru dezvoltare în 2014 al municipiului se ridică la circa 63 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS