20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCanalul Cornițoiu ar putea fi gata la mijlocul anului viitor

Canalul Cornițoiu ar putea fi gata la mijlocul anului viitor

http://www.youtube.com/watch?v=pGgmdmpUCJg

Proiectarea tehnică pentru amenajarea canalului Cornițoiu este în toi. În câteva săptămâni, aceasta se va încheia, iar lucrările de amenajare vor demara pe tronsoanele unu și trei ale canalului. Al doilea, însă, va fi scos la licitație separat, după ce terenul, al cărui proprietar este de negăsit, va fi expropriat.

Problema mirosului neplăcut din zonele Craioviţa Nouă, Corniţoiu și George Enescu datează de foarte mulți ani. Canalele sunt vechi și există conducte care au fost sparte, dar și gospodării care s-au branșat la canalizare pentru că în zona de nord a orașului nu exista această utilitate. De atunci, apele uzate și menajere sunt deversate în zonă, împrăștiind mirosuri greu de suportat.
Aceste probleme par, însă, să se apropie de sfârșit. După ce, în urmă cu o lună, a fost semnat contractul între Primăria Craiova și asocierea de firme SC RECON SA şi SC CIVILCAD SRL, în această perioadă se lucrează la executarea proiectului tehnic pentru tronsoanele I și III din totalul de trei care compun canalul.

Două dintre tronsoane, realizate până la sfârșitul anului

Pentru proiectare, există un termen de o lună, iar apoi proiectul va trebui să fie avizat de specialiștii Primăriei Craiova. Ulterior, firmele au la dispoziție patru luni pentru a executa casetarea canalului, dar și preluarea izvoarelor costiere. „Pentru cele două tronsoane care s-au licitat, este perioada de derulare a proiectării, iar până la sfârșitul anului se vor și realiza. Rămâne tronsonul II, cel mai dificil, care se află și pe o proprietate privată, motiv pentru care am demarat o procedură de expropriere a culoarului pe care circulă cele două conducte de canalizare și care va trebui să fie reabilitate. Sperăm ca anul acesta să realizăm și exproprierea, și partea de proiectare, urmând ca la începutul anului 2015 să ținem licitația și pentru executarea tronsonului din mijloc“, a explicat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Exproprierea – o procedură mai lungă, dar mai avantajoasă

Viceprimarul speră că toate cele trei trei tronsoane vor fi gata în prima jumătate a anului 2015. În ceea ce privește tronsonul cu numărul II, un impediment l-a reprezentat faptul că proprietarul acestuia este de negăsit, procedura prin vânzare-cumpărare fiind mai rapidă decât soluția găsită de municipalitate. „Exproprierea nu ne pune piedici cu banii, pentru că noi aveam prevăzută în studiul de fezabilitate o sumă pentru cumpărarea acestui teren. Studiul prevedea cumpărarea lui, deci o negociere cu proprietarul. Acesta a fost de negăsit, însă am reușit să contactăm o firmă de avocatură care reprezintă societatea respectivă și soluția cea mai sigură este cea a exproprierii. Ea este puțin mai lungă față de o vânzare-cumpărare, care este totuși destul de rapidă. Exproprierea are și posibilitatea de a stabili și de a expropria la prețul stabilit de evaluarea care se face în momentul actual“, a explicat viceprimarul.
Tronsoanele pentru canalul Cornițoiu sunt împărțite astfel: „Bariera Vâlcii – strada Deceneu“, „Cimitirul Sineasca – strada George Enescu“ şi „Strada Pârâului – preluarea izvoarelor costiere“. Investiția în amenajarea canalului Cornițoiu se ridică la suma de 4.213.244 de lei plus TVA și este suportată exclusiv din fonduri de la bugetul local. În ceea ce privește licitația proiectul tehnic și execuția amenajării celor două tronsoane, aceasta a fost câștigată la a treia strigare. La primele două, contractul nu a prezentat interes pentru nici un ofertant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS