Acasă Local Ginecologul Radu Nicon, condamnat definitiv la închisoare

Ginecologul Radu Nicon, condamnat definitiv la închisoare

Radu Nicon, medic ginecolog la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgență Craiova, a fost condamnat definitiv la un an și opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Pe 25 februarie 2013, o elevă de 18 ani s-a prezentat la spital pentru o întrerupere de sarcină. Tânăra a fost îndrumată către dr. Nicon după un control făcut la un cabinet particular, unde fusese diagnosticată cu avort în curs. Eleva denunțătoare le-a povestit anchetatorilor că medicul i-a spus clar la intrarea în cabinet că întreruperea de sarcină o costă 500 de lei și că va face intervenția abia după ce va primi banii. Anchetatorii nu au stabilit cine a fost cu ideea ca pacienta să-i lase ginecologului un lănțișor și o brățară de aur, declarațiile celor doi fiind contradictorii. Aceștia au reținut că, „chiar dacă inițiativa a aparținut denunțătoarei, medicul a acceptat fără rezerve propunerea făcută“. Bijuteriile au fost băgate într-un plic și puse în fișetul din cabinetul medicului, urmând ca a doua zi să le amaneteze și să facă rost de banii ceruți drept șpagă. Totuși, tânăra și-a sunat în aceeași seară prietenul și i-a cerut să-i facă rost de bani, pentru că altfel medicul nu-i face întreruperea de sarcină. Ulterior, eleva s-a dus la medic și i-a dat 400 de lei, iar pentru diferența de 100 de lei i-a lăsat un cercel din aur, urmând ca a doua zi să-l ducă la o casă de amanet. Potrivit procurorilor, abia după ce a primit banii și cercelul din aur, în jurul orei 23.00, dr. Nicon i-a efectuat pacientei operația de întrerupere a sarcinii. Deranjată de atitudinea medicului, tânăra s-a dus la medic în cabinet (26 februarie) și l-a înregistrat când acesta cerea insistent restul de 100 de lei. Ulterior, fata s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj și a depus o plângere împotriva ginecologului și înregistrarea făcută cu telefonul mobil.

Scăpat pe fond, condamnat la apel

Procurorii au introdus un polițist sub acoperire la medic, iar, pe 17 martie, dr. Nicon a fost prins în flagrant după ce primise de la polițistul sub scoperire suma de 1.000 de lei. În schimbul banilor, dr. Nicon urma să facă o întrerupere de sarcină unei presupuse amante a polițistului.
Medicul a fost arestat preventiv pe 18 martie, iar, pe 9 aprilie, a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită. Inculpatul și-a recunoscut faptele, pentru a se alege cu o pedeapsă mai mică. Pe 8 mai, acesta a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare cu suspendare. Totodată, instanța a decis ca medicul să fie eliberat din arest. Procurorii și inculpatul au făcut apel, iar, pe 12 noiembrie 2013, dr. Nicon a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la un an și opt luni de închisoare cu executare. Pe 20 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul formulat de Radu Nicon, hotărârea fiind definitivă.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version