„Lotul“ Samir Sprînceană, mai puţini ani de pușcărie

Autori


Magistrații Curții de Apel Craiova au dat, ieri, o hotărâre definitivă într-un dosar de returnări ilegale de TVA în care, în august 2006, au fost deferite justiției 11 persoane, printre care se numără Samir Sprînceană, Roland Împușcătoiu și Adrian Marius Berceanu. Dacă Tribunalul Dolj îi condamnase pe inculpați la pedepse ce însumau 92 de ani de închisoare, după ce au aplicat legea mai favorabilă, judecătorii de la Curtea de Apel au scăzut pedepsele la 38 de ani de detenție.

Pe 11 februarie 2013, după aproape șapte ani de judecată, Tribunalul Dolj a condamnat opt inculpaţi dintre cei 11 inculpați trimiși în judecată în august 2006 pentru o serie de returnări ilegale de TVA în valoare de 65.918.870,8982 de lei.

Cele mai mari pedepse, câte 18 ani de închisoare, le-au primit Samir Sprînceană și Adrian Marius Berceanu. Roland Împuşcătoiu a fost condamnat la 14 ani, Petrişor Crăciun, Alin Popa, Florinel Buioca şi Florinela Dobre – la câte zece ani, iar Luiza Popa – la doi ani de puşcărie. Faţă de ceilalţi trei inculpaţi acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată sau fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, Ancuţa Madalon, Angela Berceanu şi Decebal Iovănescu, instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris între timp.

„Infracțiuni grave contra patrimoniului“

În motivarea hotărârii instanţei din 11 februarie 2013, judecătorii au arătat circuitele financiare fictive prin care inculpaţii au reușit să obțină returnările ilegale de TVA, dar şi relaţiile dintre aceştia.

Astfel, instanţa a reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Sprînceană, Berceanu, Împuşcătoiu și Florentina Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind acela de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Pentru asta, inculpații au creat mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare și comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita și obține ilegal de la DGFP Dolj TVA în valoare de 65.918.870,8982 de lei.

Samir şi Berceanu sunt cei care au înființat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăți prin care au dedus ilegal TVA, dar au şi furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive.

Tot Sprînceană şi Berceanu au administrat în fapt mai multe firme, înfiinţate din dispoziţia lor de alţi inculpaţi din acest dosar, printre care Petrişor Crăciun şi Florinel Buioca. Încrengătura de firme a dedus ilegal TVA şi a furnizat celorlalte societăţi comerciale controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive în baza cărora s-au solicitat și obținut ilegal rambursările de TVA. Magistrații au mai reținut că o serie de alte firme au fost înfiinţate numai pentru a furniza celorlalte documente financiar-contabile fictive. În final, sumele de bani obținute de la DGFP Dolj au fost transferate succesiv și fracționat prin conturile bancare ale firmelor controlate de membrii grupului, iar banii au fost ridicați în numerar sau transferați în conturile SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL.

„Ridicările de numerar din bancă s-au făcut cu motivația achiziții agricole sau plată salarii, deși administratorii în drept ai acestor societăți nu au achiziționat niciodată produse agricole, iar societățile comerciale nu au avut salariați“, au mai menţionat magistraţii Tribunalului Dolj în motivarea hotărârii din 11 februarie. Instanţa a mai reţinut că şapte societăți comerciale au fost cesionate în mod fictiv către persoane fizice cu domiciliile pe raza altor județe, le-au fost schimbate numele şi adresele sediilor sociale pentru a scăpa de controalele fiscale.

Liderii şi „locotenenţii“ grupării

Aceeași instanță a descris şi legăturile dintre inculpaţii care au format grupul infracțional organizat. Samir şi Berceanu au fost consideraţi liderii grupului, cele două persoane care aveau puterea de decizie, organizau activitățile celorlalți şi gestionau sumele de bani provenite din săvârșirea infracţiunilor. Florentina Dobre, contabila-șefă, administrator și asociat în cadrul SC KIRA GROUP SRL, a fost considerată atât de procurori, cât şi de judecători „eminența cenușie a grupului în materie de contabilitate, care, la ordinul celor doi lideri, stabilea modalitatea financiar-contabilă de întocmire a documentelor ce urma a fi depuse la DGFP în vederea recoltării sumelor reprezentând TVA“.


În schimb, instanţa a reţinut că Roland Împuşcătoiu era „locotenentul“ lui Berceanu, adică persoana de încredere a acestuia, însărcinată să rezolve toate problemele ce apăreau în cadrul grupului de la racolarea persoanelor ale căror firme urma să fie folosite în obţinerea returnărilor ilegale de TVA, până la căratul sacilor cu bani ridicați în numerar de la bănci. Crăciun, Popa și Buioca erau „locotenenții“ lui Samir Sprînceană, care „își ofereau serviciile supunându-se orbește celor doi lideri. Oameni de acțiune și-au implicat soțiile în activități infracționale și au pus la dispoziția celor doi lideri societățile comerciale ale căror asociați erau“, au mai consemnat judecătorii Tribunalului Dolj.

În legătură cu grupul infracţional condus de Samir Sprînceană şi Berceanu, instanţa a mai reţinut că acesta a avut „o existență îndelungată în timp, nu s-a constituit întâmplător, a acționat permanent sub imperiul aceleiași rezoluții infracționale, având drept scop comiterea unor infracțiuni de înșelăciune în dauna bugetului consolidat al statului și de spălare a sumelor de bani astfel obținute“.

Pedepse reduse la apel

Hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Dolj a fost atacată cu apel de inculpați, iar ieri, Curtea de Apel a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Magistrații de la Curtea de Apel au fost nevoiți să aplice legea favorabilă pentru inculpați, care este noul Cod Penal intrat în vigoare pe 1 februarie. „Constată că pentru inculpaţii Sprînceană Ionel Samir, Berceanu Adrian Marius, Împuşcătoiu Roland, Dobre Florinela, Crăciun Petrişor, Popa Alin și Buioca Florinel, legea mai favorabilă este Codul Penal în vigoare“, au consemnat magistrații craioveni în sentința dată ieri.

Astfel, după aplicarea pedepselor prevăzute de noul Cod Penal, Samir și Berceanu au fost condamnați la câte opt ani de închisoare. Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare, iar Crăciun și Popa au fost condamnați la câte trei ani şi șase luni de închisoare. În schimb, Buioca a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, iar Florinela Dobre – la patru ani. De data aceasta, și față de Luiza Popa a fost încetat procesul penal.

Polițiștii din cadrul IPJ Dolj au precizat pentru GdS că, până aseară, instanța nu transmisese mandatele de executare a pedepselor pentru ca inculpații condamnați să fie ridicați și duși în arest.

Sechestru pe bunuri

Pentru a putea fi recuperat prejudiciul din acest dosar, Curtea de Apel Craiova a mai hotărât ieri să mențină măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând SC Kira Group SRL, dar și sechestrul pus pe toate bunurile mobile şi imobile ale SC ABM Holding SRL, SC Buiflor SRL, SC ECI Holding SRL, SC Siperol Logan SRL (fostă Siperol SRL) şi SC Bopp Marolet Grup SRL (fostă Marolet IMPEX SRL).

Samir este deja după gratii

La începutul lunii mai 2013, Samir Sprînceană a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică şi acces fără drept la un sistem informatic. Alţi trei inculpaţi din acest dosar, Ovidiu Doran, Gigi Toma şi Iulian Niţulescu, au primit aceleaşi pedepse, iar Liviu Sfetcovici şi Claudiu Bălan au fost condamnaţi la trei ani, respectiv trei ani şi şase luni de pușcărie. În seara zilei de 3 mai 2013, Samir Sprînceană a fost încarcerat, în prezent fiind în închisoare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 20 iunie 2014

Actualitate

» Fostul director de la Termoficare câştiga 18.000 de lei pe lună
» MApN, MAI, SPP şi SRI au rămas fără carburant
» Programul care te scoate din casă
» O văcuţă s-a urcat pe acoperişul unei case
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Sute de studenți iau pulsul economiei reale
» Reacţia procurorului şef al DNA şi a preşedintelui ÎCCJ în urma declaraţiilor făcute de Bercea Mondial
» Un gorjean se înscrie în cursa pentru funcția de președinte al PNL
» Ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui Mircea Băsescu a expirat
» CAB decide pe 24 iunie dacă îi acordă un spor de pedeapsă lui Adrian Năstase
» CAB a decis ca Laszlo Tokes să rămână fără Ordinul “Steaua României”
» Șase state europene au ieșit de sub procedura de deficit excesiv
» Gorj: Transport agabaritic spre Rovinari
» Gorj: Tudor Vladimirescu, omagiat la Padeş
» MAI are de astăzi două elicoptere noi pentru intervenţii medicale de urgenţă
» Gorj: Afaceristul Ion Rădulescu, reţinut de poliţişti
» Județul Dolj, sub avertizare Cod Galben de furtună
» Aderarea Lituaniei la Zona Euro a primit aprobarea miniștrilor de Finanțe

Local

» Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru 30 de zile
» Ce bani au mai făcut primarul și viceprimarii Craiovei
» A ales să se omoare pentru a nu ajunge la închisoare
» „Lotul“ Samir Sprînceană, mai puţini ani de pușcărie
» Farmaciile Jiul garantează cele mai mici preţuri printr-o campanie inedită
» De ce nu pot lua primăriile banii de la guvern
» Craiova: Bărbat accidentat pe trecerea de pietoni
» Olt: Un bătrân din Caracal a fost găsit mort în casă la trei ani de când a fost văzut ultima dată
» Craiova: Confruntare poetică, luni la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”

Dolj

» Investiţiile în cultură, o prioritate pentru Consiliul Judeţean Dolj
» MAGGI răsplătește mamele care îl fac pe Mihai viteaz

Gorj

» Primarul din Padeş, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare
» Extrădată din Italia, arestată preventiv pentru fraude la AJOFM
» Gorj: Elevă plecată de acasă, căutată de poliţişti
» Gorj: Greva foamei în faţa sediului CEO

Sport

» Volei (m) – România a învins Muntenegru la Craiova, scor 3-1
» Fotbal – Costa Rica a trecut de Italia şi s-a calificat în optimi
» Grupă de foc pentru handbalistele tricolore
» Tilihoi: Spania nu a rezistat presiunii atmosferice
» Lică a renunțat la vacanță pentru a ajuta naționala
» Fotbal – LPF a propus ca înaintea meciurilor din Liga I şi din Cupa Ligii să se cânte imnul României
» Se reunesc campionii din 1974
» Juniorii olteni luptă pentru trofee
» Jean Vlădoiu: La Craiova va fi spectacol în Liga I
» Fotbal – Ianis Zicu a plecat de la Petrolul Ploieşti

Bani & Afaceri

» Olt: Romvag Caracal şi-a relansat activitatea

Educatie

» În curtea Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ se cultivă legume
» Și cu nota 10 se poate rata admiterea la școala profesională
» Gorj: 3.500 de elevi încep luni Evaluarea Naţională

Magazin

» Horoscop
» Olt: Serviciul Paşapoarte a introdus opţiunea de livrare a documentului la domiciliu

Top