17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFac pușcărie pentru înşelăciuni cu maşini în leasing

Fac pușcărie pentru înşelăciuni cu maşini în leasing

Administratoarea şi contabilul unei societăţi comerciale din Craiova, acuzaţi că au înşelat două societăţi de leasing cu aproape 300.000 de euro, au fost condamnaţi definitiv la cinci ani și patru luni, respectiv patru ani și patru luni de închisoare.

Craioveanca Dana Căliţoiu, de 52 de ani, din Craiova, administratoarea SC Friday Impex SRL, a fost reţinută de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor în octombrie 2011, fiind acuzată de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.
Din cercetările poliţiştilor doljeni s-a stabilit că, între 15 octombrie şi 23 noiembrie 2009, femeia, în calitate de administratoare a SC Friday Impex SRL, a încheiat două contracte de leasing cu SC Afin Leasing şi SC Unicredit Leasing, ambele din Bucureşti, prezentând documente contabile false, cum ar fi bilanţurile contabile, balanţele de verificare, situaţii ale activelor şi capitalurilor sau conturi de profit şi pierderi.
În baza acestor documente, craioveanca a reușit să pună mâna pe patru autoutilitare Iveco, dar şi pe un autoturism Audi A4, maşini pe care ulterior le-a vândut. În plus, poliţiştii au mai stabilit că, în martie 2011, femeia a înşelat altă societate comercială, de data aceasta cu cereale.
„Persoana în cauză a determinat cele două societăţi din Bucureşti să finanţeze achiziţionarea a patru autoutilitare IVECO în valoare de 237.000 de euro şi un autoturism în valoare de 37.266 de euro. Ulterior, autoturismele au fost înstrăinate către diverse persoane. Prin extinderea cercetărilor, poliţiştii au mai stabilit şi faptul că aceasta, în luna martie 2011, a indus şi menţinut în eroare şi reprezentanţii altei firme din localitatea Zimnicea, cu prilejul încheierii şi executării unui contract de vânzare-cumpărare prin care se angaja să furnizeze cantitatea de 500.000 de kilograme porumb boabe, fără să deţină pe stoc asemenea marfă. Prin această operaţiune, a creat societăţii din Zimnicea un prejudiciu în sumă de 100.440 de lei“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. Este vorba de SC Interagro SRL Zimnicea, societate care s-a constituit parte civilă în procesul penal alături de SC Afin Leasing şi SC Unicredit Leasing.
După ce a fost reţinută, pe 26 octombrie 2011, Dana Căliţoiu a fost dusă la Tribunalul Dolj, instanţă care a emis pe numele ei un mandat de arestare preventivă. Ulterior, în decembrie 2011, atât Dana Căliţoiu, cât şi contabilul firmei acesteia, Aurelian Mănescu, au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, iar în decembrie 2012, inculpații au fost condamnați. Femeia a primit zece ani de puşcărie şi a fost obligată să dea banii înapoi celor trei firme păgubite, iar Mănescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de cei doi inculpați, iar în noiembrie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova le-a respins acțiunile ca fiind nefondate.
A urmat recursul, cei doi craioveni fiind condamnați definitiv printr-o hotărâre de săptămâna trecută a Curții Supreme. De data aceasta, Dana Călițoiu a fost condamnată la cinci ani și patru luni de închisoare, iar „partenerul“ său de afaceri a primit o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS