11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova - capitală culturală europeană pe chitanță

Craiova – capitală culturală europeană pe chitanță

http://www.youtube.com/watch?v=78r7qC3lSO4

Bani pe chitanțier din donațiile craiovenilor și firmelor private. Aceasta este una dintre metodele găsite de conducerea Asociației Craiova Capitală Culturală 2021 pentru a suplimenta fondurile necesare competiției în care Bănia este angrenată alături de mai multe orașe din țară. Dacă se va implementa această măsură, banii vor fi putea fi colectați la intrarea în biserici, la teatru sau muzee.

Conducerea Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană intenționează să obțină donații pe chitanțier din partea craiovenilor și a firmelor private pentru a susține activitatea asociației. Președintele Vlad Drăgulescu le-a spus ieri reprezentanților celor 19 membri fondatori ai asociației că le poate oferi chitanțierele pe baza cărora să poată colecta banii începând de săptămâna viitoare.
„Vă pot oferi fiecăruia chitanțiere și fiecare din instituțiile dumneavoastră ar trebui să strângă niște bani, să explice oamenilor de ce strâng acei bani și, în primul rând, să le explice că noi vom constitui un fond, și cu acesta trebuie să luăm decizia foarte rapid, facem un fond în care strângem bani de la populație, de la privați, de care nu ne vom atinge până în 2021, indiferent că vom fi sau nu capitală culturală. Vom face un raport lunar pentru asigurarea transparenței“, a spus Drăgulescu. Președintele Asociației a precizat că, în urma analizei dobânzilor de pe piața bancară, a găsit două variante în care ar putea fi depozitați banii colectați. Prima dintre ele este un depozit bancar a cărui dobândă anuală se apropie de 3%. A doua este „Simfonia“, după cum a spus președintele asociației fără să detalieze. Singurul instrument financiar care poartă acest nume este, de fapt, un fond de investiții. Pe numele său complet „Simfonia 1“, fondul este specializat în plasamente monetare și instrumente cu venit fix: depozite, certificate de depozit, titluri de stat, contracte rev-repo și obligațiuni. Potrivit descrierii de pe site-ul băncii care îl găzduiește, fondul oferă condiții de performanță financiară și risc scăzut. Spre deosebire de un depozit bancar clasic, banii depuși la „Simfonia“ nu sunt garantați de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.
Mircea Cornișteanu, directorul Teatrului Național „Marin Sorescu“, unul dintre membri fondatori ai Asociației Culturale, a precizat pentru GdS că propunerea colectării prin donație de la craioveni pe bază de chitanță este o fantezie. „În nici un caz această propunere nu poate fi făcută în felul acesta. Să umble instituțiile cu chitanțierul este o chestie fantezistă. Eu nu cred că această poveste poate sta în picioare. Cel mai bine ar fi ca, de exemplu, la intrarea în teatru, să fie trecut un cont în care poți vira banii sau să fie o cutie ca la biserică unde poți depune bani. Eu, în felul acesta, fără existența unui regulament, nu particip“, a spus Mircea Cornișteanu. Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Oltenia, de asemenea, membru fondator al asociației, a precizat că acest lucru se va discuta la nivelul instituției. Întrebat dacă banii s-ar putea colecta pe chitanțier în incinta bisericilor, Apostolache a spus că lucrurile vor fi făcute în așa fel încât să iasă bine. „Se va discuta și la centru pentru a proceda astfel încât nimeni să nu se simtă agasat“, a declarat el.

28 de noi angajați

Pe lângă donații, Asociația are nevoie și de personal suplimentar. Vlad Drăgulescu le-a prezentat ieri membrilor fondatori o schiță de organigramă care prevede 28 de persoane. Noii angajați sunt necesari, a spus el, pentru a suplini munca voluntarilor. „Avem nevoie de o organigramă, va trebui să facem niște angajări pentru că deja volumul de muncă trece de nevoile pe care voluntarii pot să ni le asigure. Puteți face adăugiri la această organigramă, dacă vă mai trebuie compartimente“, a spus el.
Noutățile ar fi existența unui director executiv neremunerat și a mai multor birouri: de achiziții și absorbție de fonduri (europene sau orice alt fel de fonduri), de relații publice, de proiecte locale, regional și proiecte internaționale. „Acestea sunt principalele birouri pe care trebuie să le avem în momentul de față. Să o facem cât mai repede pentru că avem nevoie să ocupăm posturile în organigramă. La relații cu publicul va fi și un birou de comunicare. Trebuie să comunicăm foarte bine atât cu instituțiile, cât și cu publicul, pentru că noi trebuie să le explicăm foarte clar ce înseamnă această competiție în care am intrat, pentru că, deși s-a aflat, după cum arată un sondaj pe care îl avem, de peste 84% din craioveni, deși avem susținerea totală a peste 80% din craioveni, oamenii încă nu știu exact ce se întâmplă. Acesta va fi, probabil, unul dintre programele pe care fiecare din instituțiile dumneavoastră va trebui să-l implementeze. Să avem o zonă mică în care să le oferim oamenilor niște materiale, poate chiar unul dintre dumneavoastră, dintre colegi, să aibă mai multe cunoștințe despre acest subiect“, a spus Drăgulescu. Întrebat dacă cele 28 de persoane vor fi angajate imediat, Vlad Drăgulescu a nuanțat spunând că numărul maxim de angajări va fi atins în 2021, dacă Bănia va câștiga competiția pentru titlul de capitală cultural europeană.

Raportul de activitate al Asociației este în lucru

Asociația a fost înființată legal în luna mai 2013 și are 19 membri fondatori: Primăria Craiova, Consiliul Județean Dolj, Teatrul Național „Marin Sorescu“, Teatrul Liric „Elena Teodorini“, Filarmonica „Oltenia“, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“, Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, Universitatea din Craiova, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S.Nicolăescu-Plopşor“, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Casa de Cultură a Studenților, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Dolj și Mitropolia Olteniei. De la înființare și până în prezent, Asociația nu a făcut public nici un raport de activitate, deși prin ea s-au rulat toți banii folosiți la numeroasele evenimente care au avut loc în Craiova. Reprezentanții primăriei au declarat pentru GdS că raportul este în lucru.

Cine conduce Asociația

Președinte: Vlad Drăgulescu – managerul Filarmonicii „Oltenia“
Vicepreședinți: Adriana Teodorescu- managerul Teatrului de Păpuși „Colibri“
Ionuț Pîrvulescu – coordonator cu nota de serviciu din cadrul Serviciul Imagine, Relaţii Internaţionale, Redacţie Ziar, purtător de Cuvânt al Primăriei Craiova
Antoniu Zanfir – managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini“
Lucian Dindirică – managerul Bibliotecii Județene Alexandru și „Aristia Aman“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS