10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFelinarele de secol 19, montate în Centrul Istoric al Craiovei

Felinarele de secol 19, montate în Centrul Istoric al Craiovei

\n

Elementele de detaliu au început să fie montate în Centrul Istoric din Bănie. Felinarele de secol 19 au fost amplasate pe strada Dreptății, dar și pe strada Olteț. Numărul fațadelor reabilitate a început să crească, iar în ceea ce privește casa cu copac de pe strada Olteț, aflată în administrarea municipalității, aceasta va fi scoasă la licitație, pentru a se găsi un cumpărător care să-și permită reconstrucția ei.

Cei care merg în aceste zile pe străzile placate cu granit din Centrul Istoric vor observa că o parte dintre felinarele care vor lumina zona au fost deja montate. Realizate în stilul secolului 19, acestea sunt făcute din fier, cu detalii reprezentând stema Craiovei și anul amplasării. Spre sfârșitul lucrărilor, stâlpii vechi vor fi scoși, dispărând, de asemenea, și cablurile aeriene. Instalațiile au fost deja coborâte în subteran, iar acum se continuă pavarea cu granit. „Am dat comandă pentru băncuțe și așteptăm și plăcuțele în stil vechi, cele cu numele străzilor. Spre sfârșitul săptămânii vom continua pavarea cu granit pe strada Traian Demetrescu, urmând apoi România Muncitoare și Panait Moșoiu. Când acestea se vor intersecta, vom începe lucrul și la piațeta din zona Bancpost. Într-o lună va ajunge și comanda de porfir în cinci nuanțe, din care va fi realizat pavajul în piațetă“, a explicat ing. Victor Golfiță, șef de șantier din partea constructorului Recon SA. Acesta a menționat că puterea exemplului a funcționat în cazul refacerii fațadelor, din ce în ce mai mulți proprietari arătându-se dornici să schimbe aspectul caselor lor.

Casa cu copac de pe strada Olteț va fi scoasă la licitație

În ceea ce privește casa de pe strada Olteț, odată o adevărată bijuterie a Craiovei, însă din care au început să crească arbori, ea va fi scoasă la licitație. Aceasta este singura soluție pe care municipalitatea a găsit-o pentru nu fi pierdută definitiv, costurile pentru reconstruirea ei fiind destul de mari, după cum a explicat primarul Lia Olguța Vasilescu. „Nu avem nici o soluție ca noi să reparăm această clădire istorică, pentru că ne costă foarte mult avizele și reconstrucția ei. Acolo nu este vorba de o consolidare sau o reabilitare. Este vorba de o construcție de la zero, numai că, fiind vorba de o clădire de patrimoniu, trebuie să o faci exact după fostele planuri. Nu ai voie să te miști mai mult stânga-dreapta, motiv pentru care ne-am gândit să o scoatem pe Legea concesiunii la licitație și să vină cineva care să-și asume sarcina de a o reconstrui. Dacă nu o reconstruiește în termenul de un an sau doi, cât o vom scoate pe Legea concesiunii, atunci va reveni din nou în patrimoniul primăriei“, a spus Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a menționat că procedurile trebuie demarate cât mai repede, având în vedere că zidul rămas din casă ar putea să se prăbușească oricând.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS