10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAeroportul Craiova, aripi deschise către Europa

Aeroportul Craiova, aripi deschise către Europa

Câștigător al premiului pentru „cele mai bune performanțe în anul 2013“, Aeroportul din Craiova se pregătește să-și mărească numărul de curse către Europa peste aproximativ o lună. Cele peste zece milioane de euro investite până acum și alte 24 de milioane de euro din fonduri europene vor îmbunătăți activitatea aeroportului.

Aeroportul din Craiova a devenit poarta aeriană a Olteniei către Europa, datorită investiţiilor de peste zece milioane de euro din ultimii ani ale Consiliului Judeţean Dolj. Aeroportul a suferit transformări majore, care îl plasează în elita aeroporturilor din ţară, iar din 2011 şi-a schimbat statutul, de la aeroport intern la unul deschis traficului internaţional. În prezent, pe aeroport operează compania aerienă Wizz Air, care oferă zboruri către Milano și Londra, iar peste o lună va inaugura la Craiova o bază proprie. Asta înseamnă că un avion construit special pentru Craiova la Toulouse va fi folosit doar pentru călătorii care decolează sau aterizează în Bănie.
Craiova a devenit un actor important pe piaţa zborurilor din România, datorită interesului major al Consiliului Judeţean Dolj de a investi în acest domeniu. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Investițiile majore în modernizarea aeroportului au determinat compania low-fare Wizz Air să includă Bănia în planurile sale. Pentru început, Wizz Air a deschis zborurile către Milano (Bergamo), de două ori pe săptămână, curse care au avut un succes peste aşteptări. Din octombrie 2013, compania operează curse şi către Londra pe Aeroportul Lutton, de două ori pe săptămână, iar din 23 iulie va opera zboruri către Dortmund, Barcelona, Bologna și Roma. Pe lângă acestea, Consiliul Judeţean Dolj ia în calcul scoaterea la licitaţie, în viitorul apropiat, a altor trei curse către Bruxelles, Paris şi Veneţia.  
Prezenţa Wizz Air la Craiova va duce la creşterea numărului de pasageri şi, implicit, a încasărilor din taxele de aeroport. Conducerea aeroportului estimează un trafic de 30.000 de pasageri anual numai din cursa Craiova-Milano. Dacă la aceasta adăugăm şi celelalte curse care vor deveni operaţionale în curând, numărul minim de pasageri care vor decola sau ateriza din Craiova este de 80.000 pe an.

Proiect de 24 de milioane de euro în derulare

Lupta autorităţilor judeţene pentru impunerea Aeroportului din Craiova pe harta aeroporturilor importante din ţară s-a dus pe multe fronturi. Prima etapă de modernizare a început în 2009 şi a constat în modernizarea şi anveloparea terminalelor de sosiri şi plecări existente şi construirea turnului de control al traficului aerian cu cinci etaje. Apoi, din 2011, a început extinderea sălilor de aşteptare şi de bagaje. În prezent, la aeroport există două terminale separate, pentru plecări şi sosiri deschise zborurilor internaţionale de marfă şi pasageri, birou vamal şi de frontieră, care pot procesa până la 300 de pasageri pe oră.
Cele zece milioane de euro investite de CJ Dolj exclusiv din fonduri proprii au dus Aeroportul din Craiova la un standard superior de calitate, dar lucrurile evoluează.  Este vorba despre infrastructura de mişcare, în valoare de 24 de milioane de euro, proiect câștigat de Consiliul Județean Dolj. Este o investiţie de o amploare deosebită, care vizează reabilitarea pistei de decolare-aterizare, pe întreaga ei lungime de 2.500 de metri, repararea şi extinderea căii de rulare, precum şi a platformei de îmbarcare-debarcare, a cărei capacitate va fi mărită de la două la opt locuri, montarea unui sistem modern de balizaj, inclusiv construirea unui post de transformare, şi amenajarea reţelei de canalizare pluvială. Licitaţia pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie este în plină desfăşurare, iar câştigătorul îşi va asuma obligaţia de a realiza toate lucrările în termen de maximum 12 luni. O recunoaștere a acestor eforturi investiționale și a interesului acordat aeroportului a avut loc recent când Aeroportul Craiova a fost desemnat câștigător al premiului pentru „cele mai bune performanțe în anul 2013“ în cadrul evenimentului „Hotel Tourism and Leisure Investment Conference“, care reunește cei mai importanți specialiști în turism, exponenți ai autorităților locale, precum și manageri ai celor mai mari branduri hoteliere internaționale prezente pe piața românească.

CJ Dolj pregătește zboruri către Paris și Bruxelles

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că lucrurile bune vor continua la Aeroportul Craiova. „Este posibil ca Wizz Air să devanseze triplarea anumitor curse către Londra și Bologna, ceea ce înseamnă că acest lucru este destul de avantajos economic pentru ei. Din iulie vor da drumul la patru curse și vor deschide baza la Craiova. În prezent, la Toulouse se lucrează la avionul destinat Aeroportului Craiova. Încercăm să discutăm cu ei în iulie pentru că dorim ca din primăvara anului viitor să avem curse către Paris și Bruxelles, cel puțin. Apoi încercăm să discutăm și cu alte firme pentru că dorim să le sufle cineva în ceafă. Este vorba despre zboruri către Spania și Turcia, care a devenit un nod foarte important. Am trimis cereri către Turkish Airlines. În plus, monitorizăm proiectul de 24 de milioane de euro, proiect care o să cheme alte investiții ale Consiliului Județean Dolj în autobuze care să transporte călătorii, deoarece vor fi opt parcări. Ne pregătim pentru exercițiul financiar 2014-2020 și  o să facem o simulare a dezvoltării aeroportului pe următorii  zece ani“, a declarat Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS