14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

George Călinescu

George Călinescu (n. 19 iunie 1899, București – d. 12 martie 1965, Otopeni ) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române. Se naște la București ca Gheorghe Vișan, fiul Mariei Vișan. Copilul e crescut de impiegatul CFR Constantin Călinescu și de soția sa, Maria, în casa cărora mama băiatului lucra ca menajeră. Familia Călinescu, împreună cu „femeia în casă“ și copilul, se mută la Botoșani, apoi impiegatul Călinescu este transferat la Iași. Aici, în 1906, Gheorghe Vișan (viitorul scriitor) e înscris la Școala „Carol I“, de pe lângă Liceul Internat. În 1907, Maria Vișan (mama sa naturală) acceptă ca soții Călinescu, care nu aveau copii, să-l înfieze. De atunci, se va numi Gheorghe Călinescu (și trebuie menționat că acesta a rămas, pe tot parcursul vieții, numele său oficial, utilizarea – evitată consecvent de scriitorul însuși –, atât în exprimarea orală, cât și în scris, a prenumelui „George“, de fapt incorectă, dar tot mai frecventă în ultima vreme, este o ispravă a posterității: tolerată și în cele din urmă acceptată, ea se explică foarte probabil prin interpretarea, bine intenționată, însă eronată, a pseudonimului „G. Călinescu“).
În copilărie nu a excelat cu nimic, s-a lăsat învăluit în aura mediocrității.
Este autorul unor studii fundamentale despre scriitori români. Publică, după 1945, studii și eseuri privind literatura universală („Impresii asupra literaturii spaniole“, „Scriitori străini“). Studiul „Estetica basmului“ completează spectrul de preocupări ale criticului și istoricului literar.
Scrie romane de tip balzacian. Primul său roman, într-un clasament sui-generis al valorii, „Enigma Otiliei“, narează povestea de dragoste nefericită dintre Felix și Otilia, „Cartea nunții“ este un eseu despre căsătorie, „Bietul Ioanide“ și „Scrinul negru“ au în centru figura unor intelectuali (arhitectul Ioanide în „Bietul Ioanide“ și apoi și în „Scrinul negru“), iar acțiunea lor are loc în perioada interbelică și imediat după aceasta, în epoca Republicii Populare Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS