15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu pianul prin toate colțurile lumii

Cu pianul prin toate colțurile lumii

http://www.youtube.com/watch?v=9IdfUt60A84

Este studentă bursieră în anul III la Cleveland Institute of Music, la clasa renumitului pianist de origine italiană Antonio Pompa-Baldi. Are doar 20 de ani și dorința de a cuceri lumea cu pianul său.

Coral Solomon s-a stabilit în Canada în anul 2004. S-a născut în Israel, iar astăzi descoperă țara natală a părinților săi, România, urcând pe scene împreună cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Piteşti, Bacău, Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Braşov, Arad şi Timişoara.
Recitalurile și concertele din România nu sunt singurele sale experiențe muzicale. În 2011 a avut şansa să cânte cu diferite orchestre, printre care şi Cathedral Bluffs Symphony Orchestra din Markham, după ce la vârsta de 15 ani fusese aplaudată în Israel și Toronto.
Coral este la prima vedere o tânără firavă, dar extrem de motivată. Muncește enorm pentru a se apropia cât mai mult de publicul care umple sălile de concerte în care cântă și pentru a transmite emoțiile sale și ale compozitorilor ale căror partituri le interpretează. „Munca este foarte importantă. Niciodată talentul nu este suficient. Trebuie întotdeauna să ştii când trebuie să faci sacrificii în numele artei. Pentru mine, pianul este cel mai important lucru, dar asta nu înseamnă că nu am o viaţă normală, prieteni cu care sunt în legătură, cu care ies“, a mărturist Coral.
În aceste zile am găsit-o la Craiova, pe scena Filarmonicii Oltenia, unde a deschis cu un recital de pian stagiunea estivală a instituției de cultură din Cetatea Banilor. Așa am aflat povestea tinerei artiste care pune totul în slujba pasiunii sale, muzica născută din atingerea clapelor de pian.
„Mă joc cu clapele pianului de la vârsta de șase ani. La șapte ani am început să studiez cu mama mea, iar apoi, încetul cu încetul, am aprofundat la Conservator, în Israel, și apoi în Toronto, Canada. Înainte de a urma cursurile Cleveland Institute of Music, am studiat pianul sub îndrumarea maestrului Dan Atanasiu (pianist virtuoz de origine română – n. r.). Încă lucrez cu el când vine în vacanţă în Toronto. Lui îi datorez ceea ce sunt în acest moment.
Copil fiind, pianul şi judo mi-au plăcut în egală măsură, mai mult decât păpuşile. Le practicam la cel mai înalt nivel. La judo am fost campioană, iar la pian încercam să fiu din ce în ce mai bună. Atunci când am crescut, am simţit că mă confund cu acest instrument. M-am maturizat şi am simţit nevoia şi plăcerea de a transmite şi celor din jurul meu, prin intermediul muzicii, sentimentele mele. Este important în viaţă să crezi în ceea ce faci, la fel cum este bine să străbați lumea în lung şi-n lat, pentru a o cunoaşte.
Uită-te cu atenţie pe unde treci, vei învăţa mereu ceva care te va ajuta să alegi locul care ţi se potriveşte cel mai bine!“, spune tânăra.

România, țara care a cucerit-o

Pianul a purtat-o pe meleaguri mioritice. Cunoștea câteva lucruri despre România, povestite de părinții săi. Când a ajuns aici a descoperit o nouă Românie. „Poveştile pe care le ştiu de la părinţi nu mai coincid cu realitatea pe care am descoperit-o când am venit în România. Timpul a schimbat multe lucruri. Ceea ce încă nu a dispărut, în ciuda anilor care separă poveştile pe care le știu de realitate, este dragostea oamenilor de aici pentru cultură, pentru muzica clasică. Mă bucur enorm că ea place încă“. Publicul cald, care a răsplătit-o mereu cu aplauze la final de recital sau atunci când a urcat pe scenă alături de orchestre, a cucerit-o, născând de fiecare dată în sufletul ei dorința de a reveni în România. Pe oamenii aceștia minunați, care iubesc muzica, vrea să-i cunoască mai bine, să-i simtă mai aproape de inima sa, care bate românește. „În România am avut plăcuta surpriză să descopăr un public cald şi cult, cunoscător al muzicii. Au fost aici săli care m-au făcut să mă simt extraordinar şi ca artist“, a completat Coral.
Coral Solomon este o tânără îndrăgostită de muzică, de pian, care vrea să vadă lumea de pe marile scene și să arate tuturor că se poate, acolo unde există multă muncă, talent și dorința de reușită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS