10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRâului - la reabilitare înainte, la canalizare în repaus

Râului – la reabilitare înainte, la canalizare în repaus

http://www.youtube.com/watch?v=BArgI4RMWW8

\n

Zeci de persoane lucrează, în această perioadă, la reabilitarea străzii Râului. Trei dintre cele patru tronsoane ale arterei sunt atacate, iar tronsonul patru este gata în proporție de aproximativ 40%. Reprezentanții constructorului Tel Drum SA spun că s-au confruntat cu probleme, cea mai mare dintre acestea rămânând, în continuare, lucrarea care trebuie executată de firma TMUCB la sistemul de canalizare și care nu pare să avanseze.

Firma Tel Drum SA, care execută lucrările pentru reabilitarea uneia dintre cele mai mari artere din Craiova, strada Râului, a intrat în a patra lună de lucrări din cele 18 dedicate proiectului. În prezent, activitatea este concentrată pe tronsonul patru, dar și la casetarea canalului colector și la înlocuirea bordurilor de pe mai multe tronsoane. Conform spuselor reprezentanților Tel Drum SA de pe teren, în ceea ce privește tronsonul patru, lucrările sunt executate în proporție de aproximativ 40%. „Acum suntem pe tronsonul patru, între strada Popoveni și bulevardul Romanescu. Suntem chiar în pichetul 135, se decopertează partea carosabilă, apoi urmează blocajul de bolovani, așternerea stratului de balast de 30 de centimetri și piatră spartă și, bineînțeles, cele trei straturi de asfalt. Cel puțin pe tronsonul patru, suntem în proporție de aproximativ 40% gata, urmează să turnăm asfaltul“ a explicat inginerul Mihai Neacșu, șef de șantier din partea constructorului Tel Drum SA.

Pistele pentru biciclete, între străzile Brestei și Popoveni

Pentru această lucrare, strada Râului a fost împărțită în patru tronsoane. Acestea sunt delimitate între strada Brestei și bulevardul Știrbei Vodă, între Știrbei Vodă și strada Tabaci, între Tabaci și strada Popoveni și între Popoveni și bulevardul Nicolae Romanescu. Dintre acestea, singurul neatacat este al treilea. În ceea ce privește pistele pentru biciclete, acestea vor fi amenajate între cele două sensuri de mers, pe canalul colector care va fi acoperit.
„Pistele pentru bicicliști vor fi pe zona canalului acoperit, de la strada Brestei până la strada Popoveni. Vor fi stânga-dreapta, având lățimea de un metru și o distanță de un metru și jumătate de la bordura care va fi montată. La casetarea canalului colector, lucrările au mers un pic mai greu din cauza timpului nefavorabil. La cum se anunță prognoza meteo, să sperăm că anul acesta terminăm canalul colector până la Popoveni“, a precizat inginer Mihai Neacșu. În ceea ce privește podețele care unesc cele două sensuri de mers de pe anumite porțiuni ale străzii Râului, Mihai Neacșu a specificat că acestea vor rămâne doar la intersecțiile mari.

Problemele continuă la canalizare

După cum Gazeta de Sud v-a prezentat în urmă cu câteva săptămâni („Lucrările la canal întârzie asfaltarea străzii Râului“, 20 mai 2014), lucrările la canalul colector, de care se ocupă firma TMUCB, nu au fost finalizate nici până acum, deși termenul de încheiere era, conform datelor oferite de Compania de Apă Oltenia, 31 mai. Acest lucru le pune în continuare probleme celor care reabilitează strada Râului. „Am avut o problemă cu huma, pe care am găsit-o la săpături, dar s-a rezolvat. Problema cu canalizarea, însă, după cum vedeți și dumneavoastră, nu. Aceeași problemă am avut-o și aici, la intersecția cu Redac, pentru că firma care execută lucrarea a venit, a montat un cheson (construcție folosită la executarea de fundații sub apă – n.r.) înainte de Paște și uitați-vă că suntem în 11 iunie și nici acum nu au terminat! Lucrările au fost întârziate sigur cu o lună și, oricum, nu putem înainta până nu termină dânșii (TMUCB – n.r.). Toată lumea a cerut un termen de finalizare a tronsonului patru, dar acest lucru nu depinde de mine, nu depinde de noi, ci de alți factori“, a încheiat șeful de șantier.

Cont escrow pentru lucrarea la canal

Surse apropiate lucrării au precizat pentru GdS că firma care lucrează la canalizarea de pe strada Râului, TMUCB, nu-și îndeplinește atribuțiile asumate prin contract.
„Am fost și eu pe șantier și am găsit doi oameni acolo: unul rezemat în lopată și altul odihnindu-se la umbră. Relația cu ei este foarte dificilă. Am sunat la București de mai multe ori, la directorul tehnic al firmei, dar nu mi-a răspuns la telefon. Situația este cu atât mai dificilă cu cât firma este monitorizată de Ministerul Fondurilor Europene. Am discutat la minister și am reușit să creăm un cont escrow din care firma nu poate retrage bani decât dacă îi folosește pentru lucrarea de pe Râului. Până acum, ei primeau în cont bani de pe toate lucrările pe care le au în Craiova pe masterplanul de apă și îi foloseau cum doreau“, a spus sursa citată. Întrebată dacă autoritățile iau în calcul rezilierea contractului, sursa a precizat că acest lucru este exclus și că tocmai de acest lucru ar profita și TMUCB. „Rezilierea contractului ar pune în pericol întregul proiect. Dacă nici varianta cu acest cont nu funcționează, vom încerca să predăm lucrarea altei firme“, a spus sursa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS