10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitația pentru deratizare și ecarisaj, anulată

Licitația pentru deratizare și ecarisaj, anulată

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a anulat licitația organizată de Primăria Craiova pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului de ecarisaj și a activităților de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și tratamente fitosanitare, în urma unei solicitări a unuia dintre ofertanți privind redevența ca și criteriu de atribuire. Municipalitatea consideră că procedura a fost legală și intenționează să reia licitația.

După ce a fost suspendată de CNSC în luna aprilie, licitația privind contractul de delegare a serviciului de ecarisaj și a activităților de DDD (dezinsecție, dezinfecție, deratizare) și tratamente fitosanitare a fost anulată la sfârșitul lunii mai, după cum se arată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Răspuns ANRSC către CNSC: „Redevența nu trebuie să constituie un factor de evaluare“

Firma care a contestat mai multe aspecte din documentația de atribuire este SC CORAL IMPEX SRL din Ploiești, care a mai executat în trecut aceste servicii în municipiul Craiova. Dintre opt solicitări formulate, CNSC a reținut ca întemeiate trei dintre acestea, iar anularea s-a făcut în baza celei privind redevența serviciilor. Aceasta a fost introdusă în lista criteriilor de atribuire a contractului cu cinci puncte din o sută. În urma solicitării făcute de CORAL IMPEX, CNSC s-a adresat Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, care a răspuns că „indiferent de activitatea/serviciul de utilitate publică ce urmează a fi atribuit, redevența nu trebuie să constituie un factor de evaluare a ofertelor“.

Municipalitatea a acționat conform HG nr. 71/2007

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a specificat că s-a respectat legea în ceea ce privește redevența. „Primăria a stabilit ca și criterii de atribuire redevența, tariful și investițiile. CNSC consideră că redevența nu ar trebui să fie criteriu de atribuire. Noi considerăm că ar trebui să fie, pentru că ne obligă legea, mai exact art. 18 din HG nr. 71/2007 (la alineatul (2) se menționează că nivelul redevenței poate fi considerat criteriu de atribuire – n.r.). Considerăm că s-a respectat legislația pentru că ANRMAP a aprobat documentația de atribuire“, a explicat primarul. Acesta a menționat că „fie contestăm în instanță decizia CNSC de anulare a licitației, ceea ce înseamnă că se prelungește termenul, fie reluăm procedura. Cea mai bună soluție, având în vedere că ne omoară țânțarii, este să reluăm licitația și să scoatem redevența“, a specificat Vasilescu.
Municipalitatea consideră că se lovește nejustificat în Primăria Craiovei, dar mai ales în cetățenii orașului. „Pentru noi este foarte grav ceea ce se întâmplă, că o instituție a statului lovește nejustificat în Primăria Craiovei și, mai mult, lovește în cetățenii Craiovei, care ar trebui să beneficieze de cele mai bune condiții de dezinsecție și ecarisaj. Noi suntem dotați cu cele mai bune soluții pentru țânțari și căpușe. S-a făcut dezinsecția pe toate suprafețele cu luciu de apă din Craiova și s-a intrat și în cartiere, dar este foarte adevărat că, pentru ca aceste substanțe să aibă efect, trebuie să fie șapte zile consecutive în care să nu plouă“, a mai precizat primarul Craiovei.

Salubritatea se ocupă în continuare de DDD, tratamente fitosanitare și ecarisaj

Celelalte două solicitări considerate întemeiate de CNSC vizau nesolicitarea de către autoritatea contractantă a experienței similare pentru serviciile de ecarisaj, dar și menționarea a două instituții diferite în ceea ce privește același aspect în documentația de atribuire (la art. 18 din „Regulamentul privind desfășurarea activităților de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și tratamente fitosanitare în municipiul Craiova“ era menționat că „Toate produsele folosite pentru efectuarea operațiunilor de deratizare, dezinsecție, dezinfecție și tratamente fitosanitare vor fi avizate obligatoriu de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor“, în timp ce, în caietul de sarcini era prevăzut că aceste substanțe „vor fi avizate de Ministerul Sănătății și de către Ministerul Agriculturii“).
În ședința consiliului local din 29 mai, contractele pentru serviciile de deratizare, dezinsecție, dezinfecție și tratamente fitosanitare și pentru serviciul de ecarisaj au fost prelungite pentru șase luni, de aceste activități ocupându-se în continuare SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS