7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMamă de sfârșit de săptămână

Mamă de sfârșit de săptămână

Sunt zeci de micuţi în Craiova, cu vârste cuprinse între câteva luni şi patru ani, care îşi petrec cea mai mare parte din timp alături de asistente şi infirmiere. Nu este vorba de copii bolnavi, internaţi în spital, aşa cum aţi fi tentaţi să credeţi, ci de micuţi înscrişi la creşe cu program săptămânal. Parlamentarii au propus însă o iniţiativă legislativă care prevede ca toate creşele cu program săptămânal să funcţioneze doar în situaţii excepţionale, să nu mai fie primiți copiii cu vârsta sub un an.

În Craiova funcţionează nouă creşe, dintre care trei sunt cu program prelungit, săptămânal. Acestea trei sunt ocupate la capacitate maximă, iar alte sute de cereri aşteaptă o soluţionare. „În cele trei creşe cu program săptămânal avem înscrişi 128 de copii. Cererea din partea părinţilor este foarte mare, avem înregistrate 201 astfel de solicitări. Din păcate, ne confruntăm cu deficit de personal. Avem doar 41 de angajaţi. Pentru a funcţiona în condiţii optime, ar fi urgent nevoie să angajăm cel puţin 12 persoane, în special asistente şi infirmiere. În plus, la nici una dintre aceste creşe nu avem educatori puericultori“, a spus economista Anca Ilie, director general la Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe, din municipul Craiova.
De acum doi ani se tot discută despre obligativitatea angajării acestor educatori puericultori pentru fiecare grupă de copii, cu atribuții în realizarea activităţii de îngrijire şi de stimulare psihomotorie a copiilor în vederea creşterii gradului de independenţă. Fiecare creșă ar avea nevoie de psihologi, metodişti din partea inspectoratelor școlare. În acest moment însă, de copiii înscrişi la creşă se ocupă asistenţii medicali şi infirmierele care îi schimbă pe micuţi, le dau să mănânce, îi culcă, se joacă cu aceştia, iar pe timpul nopţii le stau alături. „Având în vedere că avem părinţi care îşi lasă copiii pe timpul nopţii la creşă, de luni până vineri, personalul nostru lucrează în trei ture pentru a face faţă cerinţelor copiilor“, a adăugat Anca Ilie.

Asistentele şi îngrijitoarele leagănă copiii celor ocupaţi sau cu probleme

Creşa cu program săptămânal îşi deschide porţile în fiecare luni dimineaţă, la ora 6.00, şi le închide vineri, la ora 18.00. Dintre cei 128 de copii care frecventează creşele cu program săptămânal din Craiova, aproximativ 30 rămân la programul săptămânal, iar alţii pentru două sau trei zile. Părinţii care-şi lasă micuții la programul săptămânal nu au pe nimeni altcineva cu care să-i lase. Alţii vin şi îşi ia copiii acasă imediat ce termină serviciul, uneori chiar şi după ora 19.00, 20.00 seara. A doua zi dimineaţă îi aduc iar, pentru a-i lăsa în siguranţă. „Cea mai mică fetiţă pe care am avut-o la creşă deabia împlinise nouă luni, iar cel mai mare copilaş are trei ani şi jumătate. Au crescut practic sub ochii noştri, le-am văzut toate etapele: de la mersul în picioare, la durerile pricinuite de apariţia dinţilor, la rostirea primelor cuvinte. Avem copii care provin din toate categoriile sociale, avem părinţi cu probleme medicale grave, probleme financiare, probleme familiale, dar şi persoane extrem de ocupate, oameni care muncesc în tură de noapte şi pentru care creşa este singura soluţie ca să aibă copilul în siguranţă. Ce poate face, de exemplu, un părinte care a rămas paralizat în urma unui accident de muncă şi care a rămas singurul susţinător al copilaşului după ce soţia i-a plecat, iar bunicii sunt trecuţi de 70 de ani şi fac tot ce le stă în putere pentru a-şi creşte nepoţii?“, a povestit Mariana Trică, asistent-şef la Creşa nr. 9 cu program săptămânal din Craiova.
Unitatea are o capacitate de 40 de locuri, iar în cele mai multe luni din an, Creşa nr. 9 este ocupată în proporţie de 100%. Șase asistente, şase infirmiere, două bucătărese şi o spălătoreasă îngrijesc copilaşii înscrişi. S-au ataşat de fiecare copil, le cunosc povestea, iar la sărbătorile mari de peste an strâng un bănuţ pentru a oferi în dar o jucărie sau un tricou nou celor care provin din familii cu o situaţie materială precară. În rest, le aduc în dar pufuleţi sau biscuiţi. O fac cu drag. „Copiii s-au ataşat de noi, iar mulţi dintre ei ne întreabă cu cine vor dormi peste noapte. Suntem cei care ne jucăm cu ei, colorăm, realizăm planşe, confecţionăm floricele. La cei de grupă mică, în special la cei cu vârsta de un an, joaca, somnul şi mâncarea sunt prioritare. Pe cei care decid să îi lase toată săptămâna în grija noastră îi sunăm în cazul în care copiii fac febră sau răcesc pentru că în astfel de situaţii sunt nevoiţi să vină să îi ia acasă“, a adăugat Mariana Trică.

La nivel central, se discută desfiinţarea creşelor cu program săptămânal

În urmă cu doar câteva zile, la nivel central s-a pus în discuţie situaţia creşelor cu program săptămânal. Mulţi dintre aleşii noştri au susţinut faptul că înscrierea copilului într-o creşă săptămânală reprezintă de fapt „o formă de abandon mascat“. Semnatarii proiectului au adăugat faptul că unii părinţi îşi duc copiii la creşe săptămânale din comoditate sau din lipsă de responsabilitate. Potrivit proiectului, aşa cum a fost el modificat prin amendamente propuse de Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru administraţie, creşele asigură servicii de îngrijire, supraveghere şi educaţie a copiilor „de vârstă antepreşecolară“. În prezent, legea prevede că în creşe se asigură servicii de îngrijire şi supraveghere a copiilor cu vârste cuprinse între trei luni şi patru ani. Dacă propunerea legislativă va trece de toate forurile superioare, vor funcţiona doar creşele organizate cu program de lucru zilnic, în intervalul orar 6.00-18.00. În plus, la creşă nu vor mai putea fi înscrişi copiii cu vârste sub un an, eliminându-se grupa mică. „Creşele cu program săptămânal reprezintă o utilitate socială, o soluţie pentru părinţii care lucrează în tura a doua sau a treia, dar şi pentru copiii proveniţi din familii sărace sau dezorganizate. Indiferent că sunt medici, profesori, ospătari sau patiseri, câţi dintre părinţi îşi permit oare să plătească o bonă care să le supravegheze copilul ori de câte ori au nevoie. Ce soluţie le este oferită acestor oameni?“, a menţionat Mariana Trică.
Taxa de creşă nu s-a mărit de câţiva ani, este doar șase lei pe zi, bani din care micuților li se asigură trei mese şi două gustări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS