12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCare sunt serviciile medicale de care beneficiaţi din iunie

Care sunt serviciile medicale de care beneficiaţi din iunie

Bolnavă mai rău decât pacienţii săi, medicina românească este resuscitată printr-o serie de schimbări care au intrat în vigoare de ieri, prin noul contract-cadru. Cei mai mulţi pacienţi vor fi trataţi de medicul de familie sau în policlinică. Internările în spital ar fi ultima soluţie. Din acest motiv creşte finanţarea pentru asistenţă medicală primară şi ambulatoriu de specialitate, astfel încât acestea să ofere servicii medicale la costuri reduse faţă de cele acordate în regim de spitalizare. Spitalele sunt obligate să suporte cheltuielile, inclusiv pentru medicamente.

Aflată pe patul de moarte, medicina de familie este ramura unde apar acum multe schimbări. Astfel că medicii de familie pot acorda, în afara celor 20 de consultaţii în medie pe zi plătite de către Casa de Asigurări, şi alte consultaţii finalizate cu bilet de trimitere către o altă specialitate sau cu prescripţie medicală, fără a mai încasa de la pacienţi contravaloarea acestora. Aceste servicii se acordă în anumite situaţii stabilite prin norme şi vor intra în plata per capita (pe asigurat). De asemenea, medicii de familie şi medicii specialişti din specialităţile clinice pot elibera, pentru pacienţii internaţi cu boală cronică confirmată, reţetă pentru medicamente şi materiale sanitare. Craioveanul Marius Dinu nu este încrezător în aceste schimbări. „Ideile sunt bune, dar să vedem cât de aplicate o să fie. Este bun faptul că medicul poate face mai multe consultaţii“, a spus bărbatul.

Spitalele, obligate să asigure medicamente

Spitalele nu au voie să mai spună „Nu avem medicamente. Cumpăraţi!“, şi asta pentru că sunt obligate să suporte toate cheltuielile pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi, inclusiv pentru medicamente. Nu există sancțiuni, dar bugetele spitalelor vor fi suplimentate astfel încât să aibă bani pentru medicamente. Craiovenilor le vine greu să creadă că nu vor mai cumpăra medicamentele. „Ar fi bine să asigure medicamentele, dar nu prea cred. Când soţul meu a fost internat, am plătit toate medicamentele. Asistentele îţi dau lista cu tot ce trebuie să cumperi“, povesteşte Mirela. Şi Anca este sceptică, speră ca măsura să nu rămână doar în teorie. „Când s-a operat mama, am cumpărat toate medicamentele. Am fost puşi să achiziţionăm inclus halatele doctorilor. Ar fi mare lucru să asigure medicamentele“, spune craioveanca.

Au fost introduse investigaţii suplimentare

Serviciile acordate în ambulatoriu (în afara spitalului) sunt şi ele modificate. Astfel, pacientul beneficiază de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi internat în spital. Acestea sunt ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron. Pe lista dispozitivelor medicale acordate în ambulatoriu este trecut şi dispozitivul necesar pentru copii până la 18 ani cu mucoviscidoză, dar şi dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totală. În schimb, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie.  
Craioveanul Ion Neamţu speră ca aceste schimbări să fie în avantajul pacientului. „Suntem sătui de schimbări care nu duc la nimic. Este bine că nu te mai internează pentru orice în spital, dar asta înseamnă că o să fie jale în policlinici“, spune bărbatul.

Rețeta fracționată

Posibilitatea prescripţiei fracţionate atât pentru numărul de medicamente, cât şi pentru cantităţile din fiecare medicament este o altă noutate.
Fracţionarea cantitativă se va face la nivelul necesarului pentru o lună sau multiplu întreg de acesta. Cu alte cuvinte, pacienţii pot lua câte pastile au nevoie şi nu o cutie întreagă. Fracţionarea presupune și faptul că un pacient care nu găseşte toată reţeta la o singură farmacie poate merge la altele, iar reţeta poate fi accesată oriunde.
Medicul de familie Dalida Mosorescu spune că, în teorie, acest lucru sună bine, dar va fi un avantaj pentru pacienţi numai în condiţiile în care va fi pus şi în practică. „Vă pot da exemplul unui pacient care suferă de o boală gravă. El are de luat două tipuri de medicamente, unul se găseşte într-o farmacie şi altul în altă farmacie şi, teoretic, omul le poate lua aşa. Practic, nici o farmacie nu acceptă asta din cauza fricii de lipsa de decont din partea Casei de Asigurări“, a precizat Dalida Mosorescu.

Noi prevederi și în cazul medicamentelor

Contractul-cadru aduce noi prevederi și pentru medicamente. Medicii pot prescrie asiguraților, pentru bolile cronice, medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru sublistele A şi B, o prescripţie sau mai multe prescripţii lunar, cu maximum șapte medicamente.  Până acum, se putea face o singură prescripţie.  În cazul bolnavilor cu boli cronice stabilizate, medicii de specialitate pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi pacient. A crescut și perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute, de la trei-cinci zile, la trei-şapte zile.

Servicii medicale pentru cei aflaţi
în zone izolate

Medicii de familie vor putea face consultanţii şi pune diagnostice prin sistemele de telemedicină rurală, dezvoltate de Ministerul Sănătăţii. Prin aceasta se urmăreşte creşterea accesului la servicii medicale pentru cei aflaţi în zone izolate, întrucât 50% din populaţia ţării locuieşte în zone rurale unde îngrijirea medicală nu este uşor accesibilă. Tipurile de servicii furnizate prin sistemele de telemedicină sunt ecografia generală şi EKG-ul standard. „Nu ştiu cât acces o să aibă bunica mea la serviciile medicale în condiţiile în care medicul are cabinetul la două sate distanţă. Măsura este bună, să sperăm că medicii o să o şi aplice“, spune Claudia.

Formatul electronic

Pentru reducerea birocrației, Ministerul Sănătății a introdus reglementări cu privire la utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului. Craioveanca Adriana Marcu este de părere că implementarea formatului electronic este un lucru bun. „Poate aşa lucrurile vor merge mai repede şi nu se mai pierde timpul cu hârţogăria. Mai greu este, cred, pentru medicii bătrâni de la ţară, care nu sunt obişnuiţi cu acest format electronic“, spune femeia.
Contractul-cadru obligă furnizorii să nu mai încaseze sume de la pacienţi  pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii. În plus, pentru femeile însărcinate, în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal, cât şi în pachetul de bază s-a introdus şi testarea pentru hepatita virală cu virus B şi C, pe lângă testarea HIV.

Cardul de sănătate

Contractul-cadru clarifică modul în care se vor distribui cardurile naţionale de sănătate către asigurați. Operatorul de servicii poștale va fi ales în urma unei licitaţii. El are obligația să vă caute de două ori acasă pentru a vă preda cardul. Dacă nu vă găsește acasă, va preda cardul la Casa de Asigurări din judeţul în care locuiţi şi trebuie să îl ridicați de acolo. În caz că nu îl luaţi, CAS are obligaţia să îl arhiveze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS