8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocurile din cărămidă şi beton, impozitate la fel

Blocurile din cărămidă şi beton, impozitate la fel

Un craiovean consideră că Direcţia Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova nu a procedat corect când i-a stabilit impozitul pentru apartamentul în care locuieşte. Acesta afirmă că în decizia de impunere sunt menţionate o serie de neconcordanţe.
Aurică Popescu (foto) susţine că în respectiva decizie la rubrica anul construcţiei este trecut anul 1992, în loc de anul 1962. Adică anul în care el a cumpărat apartamentul, în loc să fie trecut anul când s-a construit imobilul. „O greşeală pe care am observat-o în această fişă mai apare la rubrica «tip perete». Blocul meu este construit din cărămidă, iar la taxe şi impozite este trecut beton. Mie îmi este teamă că pentru aceste diferenţe şi taxele stabilite sunt eronate. Am mers la sediul de la piaţă şi le-am solicitat să verifice. Cei de acolo mi-au spus că a fost o greşeală şi s-a modificat în calculator, dar eu nu am primit nimic. Nu mai există carte tehnică, o schiţă, un plan al blocului ca să demonstrez că este din cărămidă. Şi nu-mi spune nimeni dacă se impozitează diferit o construcţie din beton faţă de o construcţie din cărămidă“, se plânge Aurică Popescu.
Contribuabilul consideră că aceste erori trebuie îndreptate de Direcţie şi, cel mai important, dacă aceste neconcordanţe influenţează valoarea impozitelor percepute, acestea să fie recalculate.
Faptul că blocul în care locuieşte Aurică Popescu este construit în perioada anilor ‘60 şi că este din cărămidă confirmă şi administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 1 Nicolae Titulescu. „Blocurile sunt vechi, construite în anii ‘60. Toate blocurile de pe bulevardul Titulescu, cele din asociaţia noastră, sunt din cărămidă. Nu cunosc dacă sunt probleme cu impozitul, nu i-am auzit pe ceilalţi proprietari să se plângă“, spune Florentina Cebuc, administratorul asociaţiei de proprietari.
Reprezentanţii Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova îi dau garanţii craioveanului Aurică Popescu, dar şi altor craioveni care se găsesc în aceeaşi situaţie, că nu sunt taxaţi în plus dacă apar aceste neconcordanţe în decizia de impunere.
„Nu este nici o problemă dacă respectivul imobil este din cărămidă, dar în înştiinţare este trecut beton, valoarea impozabilă este aceeaşi. Nu există diferenţe de impozitare în funcţie de anul construirii imobilului. Dar persoana în cauză poate să vină la noi să verificăm dosarul fiscal. Poate s-a produs o eroare, dar puţin probabil să se fi întâmplat acest lucru. Contribuabilii nu trebuie să-şi facă probleme din acest punct de vedere, dar pentru orice nelămurire ne pot contacta“, a precizat Elena Bonescu, director executiv în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe Locale Craiova.

Prevederi legale

„Impozitul pe clădiri în cazul persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, ţinându-se cont şi de celelalte elemente prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Valorile impozabile pe metrul pătrat de suprafaţă construită desfăşurată la clădiri, în cazul persoanelor fizice, sunt cele prevăzute în Anexa nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Clădirile cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic au aceeaşi valoare impozabilă“, art. 1 HCL nr. 671/2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS