14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaratonul evenimentelor în Cetatea Banilor

Maratonul evenimentelor în Cetatea Banilor

Sfârşit de săptămână plin de evenimente în Craiova. Periplul începe în lumea cărţilor, la „Scriitori la Tradem“ – eveniment cultural susţinut de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, unde invitatul lui Nicolae Coande este, vineri, 30 mai, de la ora 18.00, dramaturgul Cornel Mihai Ungureanu. El vine să-şi lanseze primul volum de teatru, „Soții, prietene, amante“. Intrarea publicului este liberă. Tot în universul cărţilor vă invită să păşiţi şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, în cadrul evenimentului ce va avea loc cu începere de la ora 18.00 – „O noapte în Bibliotecă“. Reprezentaţii de teatru, personaje din poveşti, expoziţii de carte şi periodice, concursuri, concerte de muzică folk, vizionări de film, workshop-uri, proiecţii de filme documentare, întâlnire cu scriitori craioveni, conferinţe, flash mob sunt ingredientele unei nopţi reuşite în regatul cărţilor.
Iubitorii muzicii de cameră sunt invitaţii Victoriei Stan de la Filarmonica „Oltenia“, care va susţine un recital la flaut la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, de la ora 19.00. Din program fac parte „12 fantezii pentru flaut solo“ de Georg Philipp Telemann. Preţul biletelor este de zece lei şi cinci lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Echipa Incubator 107 Craiova vă aşteaptă, începând cu ora 21.00, la prima noapte desenată de magie şi ficţiune. Cu această ocazie, membrii echipei îşi vor prezenta atelierele lunii iunie. În cadrul evenimentului vă puteţi bucura de un popas muzical marca Bogdan Grosu, de o expoziţie de caricaturi realizate de Simona Cojocariu, dar şi de momente de jonglerie cu foc şi photo corner cu mesaje din benzi desenate. Totodată, va fi organizat şi un bazar de unde puteţi cumpăra tot felul de lucruri.
Nu uitaţi şi că la ceas de seară, de la ora 20.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“, în cadrul Zilelor Municipiului Craiova, aveţi întâlnire cu C.I.A., Puya, Vunk, Vama Veche. Sâmbătă, 31 mai, de la ora 20.00, în acelaşi loc, craiovenii îi vor urmări pe Oana Radu, Delia Matache, Zdob şi Zdub şi pe australianul Faydee.

Măria Sa, copilul

Duminică, 1 iunie, sărbătoarea se dublează, căci este şi Ziua Internaţională a Copilului. Dacă mai există feerie în secolul al XXI-lea, atunci ea arată ca „Înşir-te, mărgărite“, de Victor Eftimiu, spectacol programat de la 11.00, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Plin de culoare, de costume frumoase, în culori la modă, și de Ilene Cosânzene îmbrăcate în rochii vaporoase, portocalii, spectacolul este destinat copiilor, dar și adulților, căci umorul e conţinut în cele mai multe dintre situaţii: în comportamentul prinţeselor care îşi aleg mirii, în nuanţele prinţilor peţitori, care vin cu deprinderile din sala de fitness, în costumele caraghioase.
Cei mai mici dintre pitici sunt invitaţii Teatrului pentrui Copii şi Tineret „Colibri“, la ora 11.00, pentru a deveni „Prietenii Motanului Încălţat“.
Şi la Centrul Multifuncţional, copilul este vedetă. În intervalul orar 10.00 -18.00 au loc ateliere hand-made în cadrul cărora se vor confecţiona mărgele din hârtie, brăţări din noduri, coşuri împletite din hârtie, E-mail Art cu tema „Poveştile copilăriei“, dar şi concursuri, expoziţie de cărţi pentru copii.
Tot duminică, în Gara Craiova, la ora 14.00, familia regală a României va sosi în Bănie, cu renumitul tren regal. Craiovenii pot vedea, până la ora 20.00, cum călătoresc cei cu sânge albastru.

Carmina Burana, în Piaţa „Mihai Viteazul“

La ceas de seară, duminică, de la ora 22.00, pe cele două scene amplasate în Piaţa „Mihai Viteazul“, vor urca 300 de artişti, într-un spectacol conceput de regizorul-coregraf Francisc Valkay pentru a le oferi spectatorilor în închiderea Zilelor Craiovei un spectacol grandios, cantata profană „Carmina Burana“ de Carl Orff.
Istoria celebrei „Carmina Burana“ începe în 1803, când lingvistul german Johann Andreas Schmeller descoperă Codex Buranus în mănăstirea bavareză Benediktbeuern. În 1935, Carl Orff găseşte volumul într-un anticariat şi, atras de titlu, alege 24 de poezii din conţinutul codexului, compunând libretul „Carmina Burana“. Astfel a luat naştere capodopera vieții sale, o lucrare cu o muzică pulsantă, actuală, în care doar textul rămâne medieval. De la prima sa audiţie (8 iunie 1937, Frankfurt am Main) şi până în prezent, „Carmina Burana“ se bucură de o celebritate fără precedent.
Opera Română Craiova propune publicului o ecuaţie formată din teatru, dans şi muzică. Prezența corpului de balet al instituţiei de cultură, într-o coregrafie concepută de Nicolae Popa, Laurențiu Nicu, Pavel Uncu, Eva Ștefănescu şi Andreea Gheorghe, imaginea unui elicopter ce va survola spaţiul aerian şi un spectaculos foc de artificii vor completa tabloul unui eveniment unic al timpurilor noastre.
Soliştilor Diana Ţugui, Alessandro Carmignani (Italia), Ştefan Ignat (Bucureşti) li se vor alătura Orchestra, Corul, Corul de Copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu“ şi cel al Şcolii Generale nr. 39 „Nicolae Bălcescu“, iar conducerea muzicală va fi încredinţată dirijorului David Crescenzi (Italia).
Accesul spectatorilor este gratuit, nu însă și în zona amenajată cu scaune din faţa scenei, unde intrarea se va face pe bază de bilete. Acestea pot fi achiziţionate de la Agenţia Operei şi costă 30 de lei.
Programul complet al Zilelor Craiovei poate fi consultat pe site-ul craiova.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS