17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJocurile Naţionale Special Olympics vor debuta săptămâna viitoare la Craiova

Jocurile Naţionale Special Olympics vor debuta săptămâna viitoare la Craiova

Campioni nu sunt doar cei care ating performanţe ce par de neegalat, ci şi cei care depun toate eforturile pentru a-şi depăşi limitele impuse de boala sau dizabilitatea de care suferă. Copiii şi tinerii din toată ţara cu dizabilităţi intelectuale au şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul competiţiei, iar comunitatea poate fi martoră la abilităţile şi eforturile acestora. Cei care doresc să se înscrie în competiţia Special Olympics ce va avea loc la Craiova mai au la dispoziţie doar câteva zile, manifestarea fiind programată între 5 şi 9 iunie.

Sute de copii şi tineri cu dizabilităţi din judeţul Dolj, dar şi din alte localităţi din ţară vor participa la Jocurile Naţionale Special Olympics, ce vor avea loc în perioada 5-9 iunie, la Craiova. Vor fi probe de atletism, de săritură în lungime, bocce – un sport destinat atât persoanelor cu dizabilităţi, cât şi persoanelor vârstnice, deoarece nu necesită un efort fizic ridicat şi nici concentrare maximă, badminton, baschet şi înot. Competiţiile sportive se vor desfăşura la Sala Polivalentă, pe stadionul „Ion Oblemenco“, dar şi la o bază privată de înot din Craiova.
„S-au înscris peste 100 de concurenţi din judeţul Dolj, elevi de la şcolile speciale, cât şi din partea ONG-uri locale. Pe lângă aceştia, sunt aşteptaţi sute de concurenţi din restul ţării. Înainte de startul competiţiilor sportive, toţi concurenţii, copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale, vor beneficia de controale medicale de specialitate. Vrem să tragem un semnal de alarmă că aceştia au nevoie de programe speciale de sănătate, care să le îmbunătăţească viaţa. Echipa Special Olympics va asigura masa pentru toţi concurenţii înscrişi în competiţiei, iar noi, cu spriinul autorităţilor locale, vom pune la dispoziţie stadionul, Sala Polivalentă, dar şi cazarea concurenţilor. Am decis ca aceştia să fie cazaţi la internatele mai multor unităţi de învăţământ din Craiova. Este minunat să lucrezi cu toţi aceşti copii, să le redai speranţa la o viaţă cât mai normală. Astfel de activităţi sunt benefice pentru ei, mişcarea, înotul sunt extrem de importante, iar noi ne simţim onoraţi să găzduim un eveniment de o asemenea amploare. Cei mai mulţi dintre concurenţi sunt copii şi tineri cu sindromul Down“, a menţionat Carmen Pascu, directoarea Şcolii Speciale „Sfântul Mina“, din Craiova, organizator local al Special Olympics.  
Potrivit organizatorilor, flacăra speranţei va fi purtată de foste glorii ale sportului craiovean. Pe lângă competiţiile propriu-zise, concurenţii se vor bucura de un program diversificat: drumeţii, seară de teatru, program artistic, jocuri alături de numeroşi elevi şi profesori voluntari.

Elevii de la „Sfântul Mina“,
medaliaţi în 2013

În 2013, Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Mina“ din Craiova a participat la Jocurile Naţionale „Special Olympics“ pentru persoanele cu dizabilităţi, elevii obţinând medalii de aur, argint, bronz şi diplome. Daniel Ungureanu şi Alexandru Popa au obţinut medalii de aur, iar Dalia Curcan şi Ionuţ Smarandache au fost răsplătiţi cu medalii de bronz. La proba de alergare de viteză 25 de metri, Alexandru Popa a obţinut medalie de argint, iar la alergarea de viteză pe distanţa de 50 de metri, Daniel Ungureanu şi Ionuţ Smarandache s-au clasat pe locul doi, obţinând tot medalii de argint. La săritura în lungime de pe loc, medalia de aur i-a revenit lui Ionuţ Smarandache, locul al doilea a fost ocupat de Alexandru Popa, pe locul al treilea s-a clasat Dalia Curcan, iar pe patru – Daniel Ungureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS