10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţist de frontieră, amendat pentru cinci infracţiuni

Poliţist de frontieră, amendat pentru cinci infracţiuni

Un poliţist din cadrul Sectorului de Poliţie de Frontieră Bistreţ, acuzat de procurori că ar fi încercat să obţină un apartament ANL în Calafat în baza unor acte false, a fost condamnat definitiv la o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova dispuneau, în ianuarie 2013, trimiterea în judecată a inspectorului de poliţie Alexandru Gabriel Bălan din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bistreţ, subordonat ITPF Giurgiu, acuzat de instigare la fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii. Anchetatorii au stabilit că, în cursul anului 2012, inspectorul de poliţie Alexandru Gabriel Bălan a solicitat Primăriei Calafat repartizarea unui apartament ANL, apartament pe care, în final, voia să-l cumpere. Procurorii au susţinut că, deşi nu putea să obţină un apartament ANL în Calafat, poliţistul a făcut demersuri pentru a obţine documente care atestau că îndeplinea toate condiţiile pentru obţinerea locuinţei. Pentru că HCL Calafat nr. 118 prevede că persoana care cere un apartament ANL trebuie să lucreze pe raza municipiului Calafat ori a localităţilor Basarab, Golenţi sau Ciupercenii Vechi, „prin instigarea la fals intelectual, a obţinut de la ITPF Giurgiu adeverinţe din care a rezultat în mod nereal că Sectorul PTF Bistreţ este subordonat Serviciului Teritorial Dolj cu sediul în Calafat“, după cum au stabilit procurorii craioveni.
Pe 8 martie 2012, Bălan s-a dus la sediul ITPF Giurgiu şi l-a „determinat pe învinuitul Nemţeanu Florin – comisar-şef de poliţie, şeful Serviciului resurse umane, să elibereze o adeverinţă în care se atestă, în fals, că acesta îşi desfăşoară activitatea la Sectorul Poliţiei de Frontieră Bistreţ din cadrul  Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, care are sediul în Calafat“, au mai reţinut anchetatorii. După aceea, adeverinţa astfel obţinută a fost depusă la Primăria Calafat şi Consiliul Local Calafat, poliţistul declarând pe proprie răspundere că lucrează la Poliţia de Frontieră Calafat.
Pe 30 septembrie 2013, Curtea de Apel Craiova a stabilit că faptele comise de poliţistul de frontieră nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni şi l-a achitat pentru două infracţiuni de instigare la fals intelectual, două infracţiuni de uz de fals şi o infracţiune de fals în declaraţii. În schimb, instanţa a hotărât să-l amendeze pe inculpat cu 1.000 de lei, dar şi să anuleze adeverinţele false şi o declaraţie formular de actualizare a dosarului. Bălan a făcut recurs împotriva hotărârii judecătorilor craioveni, care i-a fost respins la sfârşitul săptămânii trecute de Curtea Supremă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS