21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalExpoziţii, muzică, dans, teatru la Zilele Craiovei

Expoziţii, muzică, dans, teatru la Zilele Craiovei

http://www.youtube.com/watch?v=Vp4OCZOrH_U

\n

A XVIII-a ediţie a Zilelor Municipiului Craiova a debutat ieri. Încă de la orele dimineţii, în Piaţa „Mihai Viteazul“, membrii ansamblurilor „Brâuleţul“, „Căluşarii“, „Panduraşii“, dar şi micuţii din grădiniţe au adus dansurile şi muzica populară pe scenă. În altă zonă a pieţei, elevii de la Şcoala Specială „Sfântul Mina“ au vorbit, prin intermediul desenelor, de o „Copilărie fericită“. Li s-au alăturat, creând alt spaţiu expoziţional în Piaţa „Mihai Viteazul“, elevii de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski“, care au surprins în desenele lor zugrăvite nu pe coli, ci pe pungi de hârtie, monumente şi clădiri istorice din Bănie, căci „Iubim Craiova“. „Elevii au avut o idee foarte interesantă, plasele de hârtie sunt desenate cu monumente şi clădiri reprezentative din Craiova, o idee foarte bună dacă ţinem cont de branduirea Craiovei în calitate de Capitală Culturală Europeană. Este o idee binevenită pentru materiale promoţionale, cu atât mai mult cu cât ea vine de la nişte tineri“, a precizat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“, care susţine demersul tinerilor expozanţi.
Tot în centrul Băniei şi-a făcut loc şi Biblioteca stradală, cu ale ei volume şi cărţi de colorat care vor sta la dispoziţia cititorilor de toate vârstele pe tot parcursul manifestării, căci „Craiova citeşte!“. Imediat ce au fost aşezate volumele pe rafturi şi cărţile de colorat pe mese, alături de suporturile cu creioane, micuţii şi-au şi ocupat locurile, grăbiţi să se apuce de treabă. „Mie îmi place să colorez. Am venit şi anul trecut“, a recunoscut cu mândrie o fetiţă, arătându-ne bucuroasă cărţile de citit pe care bunica le luase de pe raftul Biliotecii şi le aşezase în căruciorul păpuşii. În faţa etajerei cu cărţi, un domn căuta cu interes un volum. „Sunt cărţi interesante. Nu ştiu încă asupra căreia să mă opresc“, ne-a mărturisit în timp ce trecea în revistă toate titlurile. S-a decis în cele din urmă şi s-a alăturat celorlalţi cititori.

Călătorie cu D-l Goe şi Bubico

Am părăsit Piaţa „Mihai Viteazul“ pentru a urca, la îndemnul actorilor Teatrului „Colibri“, „La bulivar, birjar! La bulivar!“, în Autobuzul cu păpuşi. Ne-au ţinut companie în călătoria noastră D-l Goe, Mam’ mare, Mamiţa, Tanti Miţa, dar şi Bubico, Madam, pasagerul şi controlorul, nimeni alţii decât Oana Stancu, Iulia Cârstea, Ionica Dobrescu, Adriana Ioncu, Alice Ianoş, Alla Cebotari, Emanuel Popescu şi Daniel Mirea. Odată ce autobuzul s-a umplut, iar călătorii şi-au ocupat locurile, şi-au făcut intrarea în scenă şi personajele lui Caragiale. Madam şi Bubico s-au aşezat comod pe scaun spre indignarea pasagerului ce suporta cu greu prezenţa patrupedului şi care a devenit şi mai nervos atunci când protagoniştii schiţei „D-l Goe“ au apărut şi ei. Atmosfera s-a precipitat odată cu pierderea pălăriei de paie a distinsului domn Goe, ce ascundea sub panglică biletul de călătorie, înfipt cochet de tanti Miţa. S-a creat apoi, din nou, zarvă, căci s-a pierdut Domnul Goe, iar lucrurile au scăpat de sub control când Bubico a fost aruncat pe geam. „Mi-a plăcut foarte mult de Madam. De fapt, totul a fost frumos“, ne-a mărturisit, după câteva momente de gândire, unul dintre călători. Încântaţi de partenerii din autobuz, călătorii au promis că îi vor aştepta în fiecare zi, până duminică, când Autobuzul cu păpuşi se va retrage. Până atunci însă, personajele lui Caragiale le dau întâlnire copiilor astăzi, la fosta Grădiniţă nr. 24, mâine, în faţa Grădiniţei „N. Romanescu“, joi, la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“, sâmbătă, la Teatrul „Colibri“, şi duminică, la Mall-ul Cultural (Centrul Multifuncţional din Romaneşti – n.r.).
Expoziţiile, piesele de teatru, călătoriile în compania personajelor lui Caragiale, muzica şi dansul vor continua pe tot parcursul săptămânii, programul detaliat al Zilelor Municipiului Craiova putând fi consultat pe site-ul craiova.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS