16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe aşteaptă craiovenii de la europarlamentari

Ce aşteaptă craiovenii de la europarlamentari

\n

Unii locuitori ai Craiovei care au mers ieri la vot au spus că doresc de la aleşii lor să reprezinte, cu adevărat, interesele poporului în Parlamentul European, şi nu interesele personale. Oamenii mai cer stabilitate în ţară, investiţii în educaţie şi sănătate, locuri de muncă şi un trai mai bun.

Câţiva craioveni care au ieşit, ieri, la vot, în cartierele George Enescu şi Nicolae Titulescu au aşteptări mari de la europarlamentarii pe care i-au ales pentru a reprezenta România în Parlamentul European. Într-o dimineaţă marcată de absenteism la urne, cu greu am zărit tineri care să-şi exprime opţiunile de vot, dar şi cei mai în vârstă care ajungeau la urne se puteau număra pe degete. Le-am adresat aceeaşi întrebare interlocutorilor noştri: „Ce vă aşteptaţi să facă europarlamentarii noştri?“.
„Aşteptăm o viaţă mai bună, în tot cazul! Să aducă legi în favoarea României. Deja am intrat pe un flux european normal al legislaţiei şi sperăm că va fi mai bine şi pentru noi!“, a spus Iordana Vasile (60 de ani), pensionară. „Ne dorim să facă bine ţării, oricare ar fi ei ca europarlamentari. Să creeze locuri de muncă să nu mai plecăm în străinătate să lucrăm. Avem nevoie ca sistemul de sănătate să fie pus la punct. Nouă ne-a murit fetiţa în spital şi nimeni nu a făcut nimic. Este dezastru ce se întâmplă în spitalele noastre. Să se ia măsuri în sănătate! Asta îmi doresc“, a declarat Constantin Dinu (40 de ani), şofer. „Sperăm să fie mai bine decât până acum“, a precizat şi Georgeta Dinu, 34 de ani, îngrijitor copii.

„Să ne reprezinte cu adevărat pe noi!“

Alţi craioveni sunt de părere că europarlamentarii trebuie să conştientizeze că românii le dau acest mandat pentru ca ei să reprezinte în PE interesele celor care i-au votat. „Suntem foarte trişti de ceea ce se întâmplă. Parcă s-a dus şi ultima speranţă şi nu mai vedem luminiţa de la capătul tunelului. Sincer vă spun asta. Noi avem un serviciu, nu avem rate la bănci, dar nu există siguranţă pentru tineri…“, a declarat Gabriela Firănescu (52 de ani), inginer.
„Să ne reprezinte cu adevărat pe noi, şi nu pe dânşii! La noi nu există asistenţă socială, nu există sprijin pentru bătrâni, pentru alte categorii sociale şi de aceea este atâta tristeţe…“, a spus şi Teodor Firănescu (52 de ani), electrician.
„Aşteptăm o schimbare şi acum, aşa cum aşteptăm o schimbare de fiecare dată când mergem la alegeri. Vrem ca europarlamentarii să lupte pentru drepturile noastre. Avem un candidat nou pe care îl susţinem şi avem mari aşteptări de la el. Ne dorim să fie onest“, a spus Anca (30 de ani). „Şi eu îmi doresc la fel ca şi soţia mea, o schimbare“, a spus şi Sorin.
„Vreau ca europarlamentarii să aibă o contribuţie substanţială, astfel încât să ne fie bine nouă şi copiilor noştri“, a spus şi Ştefan Mrejică (56 de ani), inginer.
„Locuri de muncă şi locuinţe pentru tineret. Asta aşteptăm de la europarlamentari! Ne dorim un trai mai bun, pentru că toate se scumpesc şi nu facem faţă“, a spus Florentina Năstase Lovin (40 de ani), cameristă.
„Locuri de muncă aşteptăm, mamă! Locuinţe pentru tineri ne dorim. N-avem cum să mai trăim aşa. Muncim din greu şi tot nu putem rezolva nimic. Tot nu-şi permit tinerii să-şi ia o locuinţă. Salariile sunt mici, pensiile sunt mici…“, a spus şi Dorina Lovin (60 de ani), pensionară.

„Ce ne facem cu o ţară de analfabeţi?“

O craioveancă ştie foarte clar ce vrea de la europarlamentari: să pună pe primul plan educaţia şi sănătatea din România. „Sincer, sperăm la mai bine, sperăm ca ei să ţină cu poporul. Să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat până acum. Să fim pe drumul cel drept! Să copiem şi noi statele europene care au o democraţie, care implementează diverse programe? La noi sănătatea şi educaţia lasă de dorit! Şi ce ne facem cu o ţară de analfabeţi, dacă nu merg copiii la şcoală? Ce ne facem cu o ţară bolnavă? Educaţia şi sănătatea trebuie să fie pe primul loc! Un popor deştept şi sănătos este un popor care are un viitor!“, Eliana Popescu (42 de ani), asistent medical.

„Ne jucăm de-a votarea!“

Alţi craioveni nu mai speră la ceva mai bun. „Nu mă aştept să facă nimic europarlamentarii. Ce, au făcut ceva până acum? Au schimbat ceva? Ne jucăm de-a votarea!“, a spus Virginia, 38 de ani, avocat.
„Ne aşteptăm la multă încredere, că nu mai avem încredere că suntem în Europa“, a spus o doamnă de peste 40 de ani, cu un aer distins, care a preferat protecţia anonimatului. Un cuplu de pensionari s-a arătat pesimist în ceea ce-i priveşte pe europarlamentarii aleşi ieri. „Să aibă grijă de noi, că până acum ne-au topit. Nu au avut grijă de noi“, a spus Veronica Năstase (72 de ani), pensionară. „Totul este ne reprezinte interesele noastre, ale poporului… pe cât posibil. Nu numai interesele lor. Se vede că se dau tot felul de legi în favoarea lor, a parlamentarilor“, a spus Marin Năstase (76 de ani), fost inginer agronom.

Ce fac europarlamentarii

32 de europarlamentari din ţara noastră vor reprezenta România în Parlamentul European (PE) în ur­mătorii cinci ani. Salariul unui europarlamentar este de 7.956 de euro brut, respectiv de 6.200 de euro net lunar, la care se adaugă o diurnă de 304 euro pe zi, pentru diverse deplasări. Majoritatea reuniunilor Parlamentului European, precum şedinţele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice, au loc la Bruxelles sau Strasbourg.
În PE se adoptă legislaţia valabilă pe teritoriul Uniunii Europene, dar şi sute de amendamente, care au drept scop să îmbunătăţească sistemul legislativ din spaţiul european. Legislaţia adoptată de Parlamentul European este transpusă şi în legislaţia ţării noastre.

Despre Parlamentul European

Parlamentul European este o instituție legislativă a Uniunii Europene (UE), ai cărei membri sunt aleşi prin scrutin direct o dată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. A fost descrisă (chiar de eurodeputați) ca fiind una dintre cele mai puternice legislative din lume. Parlamentul European este compus din 751 de membri, care reprezintă al doilea cel mai mare electorat democratic în lume (375 de milioane de votanți eligibili în 2009). PE reprezintă interesele a 500 de milioane de europeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS