12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacturile din iarnă, plătite în vară

Facturile din iarnă, plătite în vară

Există în Craiova asociaţii de proprietari care încă mai plătesc facturile la întreţinere din perioada de iarnă. Chiar dacă furnizorii de utilităţi le transmit lunar pentru plată consumul lunii anterioare, angajaţii asociaţiilor de proprietari nici nu se deranjează să le calculeze. Această lipsă de interes din partea reprezentanţilor proprietarilor duce implicit la penalizări, pe care asociaţia le scoate din buzunarul oamenilor ca să-i plătească pe furnizori.
Este cazul Asociaţiei de proprietari nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“, unde locatarii încă plătesc facturile din iarnă. Concret, deşi suntem aproape de începutul verii, oamenii plătesc la întreţinere consumul şi cheltuielile aferente lunii februarie.
Problema este că furnizorii de utilităţi transmit lunar către asociaţie facturi cu costurile lunii anterioare, care trebuie onorate până la finele lunii în care s-a făcut afişarea. Or, în cazul acestei asociaţii, chiar dacă facturile sunt acoperite din fondul de rulment, iar proprietarii mai sunt păsuiţi cu plata facturilor încă 20 de zile, tot mai curg penalităţi încă alte 30 de zile.
Din acest motiv, proprietarii din blocul 47A se plâng că sunt încărcaţi la întreţinere, că facturile sunt mari chiar dacă cei mai mulţi dintre ei sunt separaţi cu apa, căldura şi gazele. „Facturile sunt foarte mari în condiţiile în care avem toate utilităţile separate, rămân cheltuielile administrative şi ce mai plătim pe părţile comune. Mai este puţin şi vine vara, iar noi plătim acum facturile din luna februarie. La un apartament cu trei camere avem de plătit 400 de lei. Nu ştiu ce s-a întâmplat, am întrebat şi preşedintele. Am plătit foarte mult. În loc să se ocupe de facturi, cei de la asociaţie ne obligă să plătim bani pentru şeful de scară. Este trecut 140 de lei pe listele de plată. Acum vrem să ne desprindem de asociaţie. Ne pune nişte cheltuieli în plus cu liftul. Au făcut reparaţii iarna, când sunt facturile la întreţinere mai mari“, susţine Aurelia Coţofană, proprietar în blocul 47A Craioviţa Nouă.
Locatarii sunt nemulţumiţi că au facturi de 300, 400, 500 până la 1.000 de lei de plătit la întreţinere. „Avem probleme cu facturile, sunt foarte mari, parte din ele sunt încărcate de penalităţi. Noi suntem în urmă cu plata întreţinerii pe aproape patru luni. La avizier avem afişată luna februarie, de fapt consumul lunii ianuarie, pe când alte asociaţii plătesc în mai luna aprilie. În Adunarea Generală ne-au cerut să-şi mărească salariul, să mărim fondurile. Le-am zis: «Domn’e, pentru patru ore de muncă noi plătim preşedinte, administrator, plus casieră, contabilă. Plătim inclusiv şeful de scară. Noi suntem aşa de bogaţi să ne permitem să plătim atât?» Nu ştiu cum plătesc ei şef de scară, că legea nu prevede! Avem şi apartamente care sunt goale, apartamentul 43, de exemplu, şi are de plată 211 lei. Acum ne retragem din asociaţie. Avem o familie care a avut datorie 900 de milioane (lei vechi -n.r.) şi nu i-a dat în judecată. Când s-au trezit ei a luat banca tot, că avea împrumut în bancă. Acum vor să scoată banii de la noi?“, a explicat Florea Predeţeanu, proprietar în blocul 47A. La fel de nemulţumit este şi vecinul său, Ion Berehoi.
Mulţi dintre proprietari susţin că din cauza acestor nereguli care se perpetuează în asociaţia lor sunt hotărâţi să se desprindă din ea. „Noi nu mai vrem să plătim vara facturile din iarnă, nu vrem să fim încărcaţi cu penalităţi, să plătim salarii şi cheltuieli administrative umflate. Pe factura asta din februarie avem trecut revizie generală la lift 2.978 de lei. De unde atâţia bani? Ne-a obligat să schimbăm motorul de la lift, am plătit foarte mult, apoi a băgat revizia?!“, se întreabă proprietara de la apartamentul 38 din blocul 47A.

Sunt datori

Preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“, Pompiliu Cebuc, îşi face mea culpa pentru întârzierea facturilor, dar îi arată cu degetul tot pe proprietari, că sunt restanţieri. În plus, pentru că „este o asociaţie grea“, acesta susţine că administratorii pe care îi angajează nu rămân prea mult la această asociaţie. „Da, în privinţa facturilor îmi fac mea culpa, dar noi nu am avut o perioadă administrator, nu am putut să calculăm facturile câteva luni. Proprietarii nici nu vor să le dea un salariu mai mare, asociaţia este cu probleme. În privinţa şefului de scară, nu este adevărat că-i oblig eu, plătesc doar care vor. Ei nu spun că sunt datornici în bloc şi că au peste 300.000 de lei datorie?! Factura pe luna februarie este mai ridicată pentru că au cerut schimbarea motorului de la lift. Trebuie să distribuim cheltuielile în listele de plată“, a afirmat preşedintele asociaţiei, Pompiliu Cebuc.

Termo transmite facturile lunar

Reprezentantul furnizorului de căldură al oraşului, Mihail Neaţu, a declarat „Facturile sunt trimise către asociaţiile de proprietari în fiecare lună, cu consumurile şi costurile aferente lunii anterioare. Nu este de mirare că această asociaţie are decalate plăţile, când 70% din aceste asociaţii nu ne plătesc nici un leu, susţinând că nu fac încasări“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS