5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Craiova pe scenă

Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 organizează sâmbătă, 24 mai, şi duminică, 25 mai, primul festival de teatru comunitar din Bănie. Sub titulatura „Craiova pe scenă“, 11 piese realizate în cele 11 microcentre culturale craiovene, în perioada decembrie 2013 – martie 2014, în cadrul proiectului „Povestea ta e povestea cartierului tău“ vor fi prezentate publicului pe scena Operei Române Craiova de la ora 17.00.
Povestea acestui festival a început anul trecut, printr-un atelier de lucru cu actorii desemnaţi pentru fiecare cartier, susţinut de Bogdan Georgescu, coordonator al proiectului, doctor în teatru comunitar. După trei luni de explorare şi documentare în cele 11 zone ale Craiovei, actori profesionişti împreună cu locuitori din fiecare comunitate au împărtăşit poveşti, istorii personale şi au pus în scenă 11 reprezentaţii de teatru, specifice locului.
„Teatrul comunitar e forma de teatru făcută împreună şi pentru o comunitate, iar în Craiova se întâmplă pentru prima dată un festival de acest gen. Această manifestare este foare importantă din punct de vedere al implicării artelor în viaţa Cetăţii şi a transformării percepţiei asupra artistului, care nu mai este cetăţeanul izolat în turnul său de fildeş. Teatrul comunitar înseamnă reîntoarcerea artelor în mediul social, în zonele care îl generează. Poveştile care stau la baza unor piese din cadrul Festivalului sunt poveşti reale ale locuitorilor Craiovei ficţionalizate sau nu. Există, de asemenea, spectacole în care oamenii vin direct pe scenă şi îşi spun povestea de viaţă, există reprezentaţii în care sunt analizate anumite evenimente din viaţa unor cetăţeni ai urbei, transformate în piese de teatru, împreună cu artiştii profesionişti implicaţi. Interesantă a fost descoperirea oraşului şi, pe de altă parte, identificarea nevoilor culturale a zonelor în care aceste intervenţii prin teatru au avut loc“, a precizat Bogdan Georgescu, coordonatorul proiectului de teatru comunitar „Povestea ta e povestea cartierului tău“.
Startul maratonului de spectacole de teatru comunitar debutează sâmbătă cu povestea din cartierul Catargiu, „Aura“, urmat de microcentrul Craioviţa Nouă, şi a lor piesă „Capu‘ sus“. Festivalul va continua cu „Mica Veneţie“, povestea din Brestei, „Maci“ (Bariera Vâlcii), „Mask-up“ (Rovine), „Copertine“ (Brazda lui Novac). Ziua de duminică, 25 mai, aduce în faţa publicului alte piese: „Ursim!“ (Romaneşti), „A fost odată ca şi acum“ (Valea Roşie-Sărari), „Înţepat!“, „2 pe un loc“ (Severinului), „Camy“ (Lăpuş).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS