21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTramvaiele RAT Craiova, decorate tematic

Tramvaiele RAT Craiova, decorate tematic

http://www.youtube.com/watch?v=wMpGqURnmTk

\n

Tramvaiele modernizate cu 10.000 de euro sunt decorate tematic. Olguţa Vasilescu a anunţat achiziţia a 50 de autobuze noi în această vară.

Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova a prezentat ieri alte două tramvaie modernizate în regie proprie. Acestea au sisteme electronice de afişaj şi sunt decorate cu autocolante tematice. Primul dintre tramvaie este inscripţionat „Parcul Nicolae Romanescu“ şi prezintă imagini cu locuri şi oameni din parc, iar cel de-al doilea prezintă momente din istoria „Craiova Maxima“, legendara echipă de fotbal a Băniei. Potrivit reprezentanţilor RAT, costul modernizării nu depăşeşte 40.000 lei/bucată. Ele vor fi puse în circulaţie după finalizarea modernizării liniei de tramvai a oraşului. „La finalizarea investiţiei de la linia de tramvai, probabil toată flota noastră de tramvaie va fi modernizată. Costurile sunt sub 400 de milioane de lei vechi, cam de 10-20 de ori mai puţin decât sumele pe care le estimează alte municipalităţi. La Timişoara, se preconizează să se dezvolte un proiect similar, dar cu o sumă cuprinsă între patru şi opt miliarde de lei vechi“, a precizat Radu Preda, directorul RAT Craiova. Tramvaiele au un afişaj frontal electronic, pe care este înscris numărul şi traseul, dar pe care poate rula şi o serie de mesaje. La interior, un monitor prezintă călătorilor imagini şi informaţii din zonele în care circulă tramvaiul, localizat prin GPS. La prezentarea tramvaielor, primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat: „Între Timişoara, care renovează tramvaiul cu 400.000 de euro, şi Craiova, care renovează cu 10.000 de euro, cred că oricine sesizează diferenţa“. Într-un interval de doi ani, RAT Craiova şi-a propus să modernizeze în regie proprie 15 tramvaie din depou, ceea ce înseamnă o investiţie de aproximativ 150.000 de euro. Până în prezent, au fost modernizate trei tramvaie, primul dintre ele, anterior celor două prezentate ieri, fiind inscripţionat „Craiova – Capitală culturală europeană 2021“.

Autobuze Solaris la Craiova?

Tot ieri, primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că primăria va încheia, cel mai probabil, în luna iunie contractul pentru achiziţia a 50 de autobuze noi, care vor întregi parcul auto al RAT Craiova. „Cred că luna viitoare putem deja să semnăm contractul cu firma care va câştiga licitaţia pentru autobuze, deci undeva în această vară ar urma să avem 50 de autobuze noi, care suplinesc deocamdată absenţa tramvaiului. Linia de tramvai urmează să se reabiliteze până la finalul anului, deşi termenul este mult mai mare. Aşa s-a câştigat la licitaţie, dar firmele ne asigură că la finalul anului vor termina“, a spus primarul. Contractul pentru achiziţia celor 50 de autobuze noi este estimat la 45 de milioane de lei (10 milioane de euro) fără TVA. Deşi disputele pe caietul de sarcini au fost la fel de aprinse ca în 2013, la licitaţie s-a prezentat acelaşi singur ofertant: producătorul autobuzelor poloneze Solaris. „Este vorba de o singură firmă care va câştiga probabil, dar suntem în perioada în care nu este finalizată licitaţia. Trebuie să mai aşteptăm 20 de zile pentru contestaţii. Teoretic, ar putea să conteste doar firma respectivă, dar aşa sunt procedurile legale şi trebuie să le respectăm, pentru că nu avem voie să greşim“, a completat Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS