11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimul magazin modernizat după regulile primăriei

Primul magazin modernizat după regulile primăriei

\n

Prima construcţie cu caracter provizoriu modernizată după regulamentul Primăriei Craiova privind estetica acestor construcţii este aproape gata. Magazinul este situat pe bulevardul Decebal, iar investiţia s-a ridicat la 13.000 de euro. Acesta are o structură metalică, faţadă din termopan, iar coloanele sunt făcutedin lemn stratificat. Până la 1 septembrie, toţi proprietarii chioşcurilor de pe domeniul public al oraşului ar trebui să aleagă unul din cele patru modele sugerate de primărie şi să le realizeze conform cerinţelor.

Un prim magazin realizat conform noului regulament al construcţiilor provizorii a fost amenajat pe bulevardul Decebal. După cum au declarat reprezentanţii firmei care au realizat construcţia, locul are o suprafaţă de 110 metri pătraţi şi structură metalică, folosindu-se izopan, termopan pentru faţadă şi lemn stratificat pentru coloanele ce alcătuiesc „chipul“ construcţiei. Magazinul este dotat, de asemenea, cu sistem de supraveghere video şi cu lămpi care asigură iluminarea faţadei. „Ne-am consultat cu domnul arhitect Diaconescu (fostul arhitect-şef al Municipiului Craiova – n.r.) pentru aceste coloane, până s-a găsit o soluţie potrivită. Ele ar fi trebuit să fie sculptate, însă nu mai avem meşteri care să facă aşa ceva“, a spus un reprezentant al constructorului Farlil Com.

Vasilescu: „Au fost suficiente chioşcuri care au venit la autorizat“

Conform primarului Lia Olguţa Vasilescu, costurile acestui magazin au ajuns la 13.000 de euro, însă s-au folosit cele mai scumpe materiale. „Investiţia nu mi s-a părut atât de mare. Este vorba, într-adevăr, de 13.000 de euro, dar este o adevărată clădire. Nu e propriu-zis un chioşc, având 100 mp este mai mult un magazin de cartier destul de măricel. (…) Dacă toate celelalte vor fi realizate aşa, eu zic că vom avea, în următorii doi ani, un oraş cu care să ne putem mândri (…) Dumnealui (proprietarul – n.r.) a pus cele mai scumpe materiale, însă noi am dat un set de materiale diferite, ca oamenii să poată să-şi aleagă“, a explicat primarul.
În ceea ce priveşte celelalte construcţii care urmează să fie modernizate, edilul a explicat că cererile pentru autorizaţiile de construire ale acestor chioşcuri au fost destul de puţine în primele luni ale anului. „Nu ştiu să vă spun câte autorizaţii s-au dat, dar am semnat destul de multe. În prima lună nu am avut nimic la semnat, în martie – aprilie chiar începusem să mă sperii, pentru că mă gândeam că poate li se pare o sumă foarte mare de investit. Nu a avut nimeni curaj să investească până nu s-au consultat cu mai mulţi arhitecţi, ca să vadă exact cum ar trebui să fie. Începând din luna aprilie, au fost suficiente chioşcuri care au venit la autorizat cât să ne facă pe noi să credem că ei se mişcă în direcţia pe care noi o intuiam a fi“, a încheiat primarul.

Aplicarea regulamentului, prelungită până la sfârşitul lui august

Regulamentul local privind condiţiile de amplasare a construcţiilor cu caracter provizoriu pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ stradal pe raza municipiului Craiova a fost aprobat în ultima şedinţă de consiliu local de pe anul 2013. Iniţial, proprietarii de chioşcuri de pe domeniul public aveau ca termen data de 1 iunie pentru aplicarea acestui regulament, însă el a fost prelungit până pe 1 septembrie, au spus reprezentanţi ai municipalităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS