Acasă Local O asociaţie de proprietari ar fi consumat 40.000 mc de apă

O asociaţie de proprietari ar fi consumat 40.000 mc de apă

O asociaţie de proprietari din Craiova a aflat cu stupoare că ar fi consumat într-o singură lună 40.000 mc de apă rece. Pentru a elucida acest consum enorm, asociaţia de proprietari a făcut plângere penală la poliţie.

Caz demn de Cartea Recordurilor la Asociaţia de Proprietari „Romarta“ din Craiova. La ultima citire a apometrului general, care arată consumul de apă rece din asociaţie, administratorul asociaţiei şi angajatul Companiei de Apă Oltenia au descoperit un consum enorm – de 40.000 mc. Reprezentanţii asociaţiei spun că a fost un şoc, pentru că asociaţia în cauză are în medie un consum lunar de 200-300 mc. Chiar luna anterioară acestei citiri consumul de apă rece al asociaţiei fusese de 303 mc.
„Pe 5.05.2014, s-a prezentat din partea Companiei de Apă o persoană care face citirea apometrelor şi împreună cu administratorul asociaţiei au mers în subsol să citească apometrele. În asociaţie avem cinci scări de bloc, A – E, şi avem contor la scara D şi scara A. La scara D, indecşii aveau valori care indicau un consum normal, de 300 mc. La scara A, au descoperit că fusese schimbat contorul, despre care lucrătorul de la CAO a spus că nu este în inventarul lor. Şi cel mai grav, noul apometru arăta un consum de 40.000 mc. M-au anunţat pe mine şi am chemat poliţia, considerând că este vorba de o distrugere şi un furt de apă. Consumul înregistrat de apometrul de la scara A se împarte între proprietarii de la scările A, B, C şi un anume comitet bloc din clădirea vecină, cel cu fostul cinematograf «Jean Negulescu». Se face diferenţa între consumul celor trei scări şi consumul acestui comitet. Nu cunosc clar de cine este reprezentat acest comitet. Ştiu că în blocul vecin sunt două spaţii comerciale, fostul cinematograf şi că ar mai fi nişte locatari la etajele superioare“, a explicat preşedintele Asociaţiei de Proprietari „Romarta“, Petru Becheru.
Acesta susţine că cineva a instalat la subsolul blocului A un apometru pentru câteva săptămâni, iar când preşedintele a depistat acest lucru, contorul a fost repede schimbat cu cel vechi. Cert este că, la data citirii, asociaţia figura cu un consum de 40.000 mc de apă rece, după cum arătau indecşii.

Inundaţie de 40.000 mc?

Reprezentantul asociaţiei de proprietari îşi aminteşte că, în luna aprilie 2014, patronul unuia dintre magazinele din blocul A i-ar fi spus de o inundaţie şi că are nevoie să ajungă în subsol.
„În cursul lunii aprilie, am fost anunţaţi de George Amza, proprietar al unui magazin, că a avut loc o inundaţie şi au nevoie să intre în subsol pentru a închide robinetul. Le-am spus să ia legătura cu proprietarul de la apartamentul 12, pentru că acesta are cheia de la subsol. Nu ni s-a comunicat că vor fi lucrări, că se va umbla la contoarele de apă, că se fac conectări noi“, a afirmat preşedintele Asociaţiei „Romarta“. Surpriza a venit însă după această „inundaţie“, când asociaţia s-a trezit cu un consum foarte mare de apă rece şi cu alt contor, susţine preşedintele.
Proprietarii din blocul vecin confirmă că au făcut lucrări la conductele de apă rece, apă caldă şi căldură, dar nu s-au atins de apometrul blocului. Chiar ei se plâng că sunt scump taxaţi de CAO.
„Am schimbat conducta aici, la apă rece, robinetul era terminat. Nu s-a umblat la contor. Aici este o problemă cu apa rece. Eu sunt facturat cu zeci de milioane. Am fost la CAO şi le-am spus că vreau ceasul la mine la firmă. Plăteam 100-150 de lei şi nu am mai plătit trei luni, apoi mi-au zis că am 100 de milioane vechi. Undeva este o problemă“, a susţinut proprietarul unuia dintre magazinele învecinate cu Asociaţia de Proprietari „Romarta“ de pe strada A.I. Cuza, nr. 3. Nici proprietarul celuilalt spaţiu comercial, situat la parterul blocului A, nu-şi aminteşte cum au stat lucrurile cu inundaţia din bloc şi cu reparaţiile făcute la conductele din subsolul blocului care aparţine Asociaţiei „Romarta“.
„Nu ştiu, eu am sunat pentru vecinul meu, de la magazinul cu aur. Nu ştiu că s-au făcut schimbări sau modificări în subsol la ţevi“, a spus George Amza.
În schimb, reprezentantul firmei care a făcut lucrările la conductele de apă rece confirmă şi inundaţia, şi lucrările, nu însă schimbarea apometrului care înregistrează consumul de apă în cele două blocuri. „Eu am fost sunat de Amza pentru că turcul, cel cu magazinul de bijuterii, a fost inundat. Crăpase o ţeavă la mansarda blocului cu cinematograful, pentru că acolo este dezastru. Nu locuieşte nimeni şi instalaţia este praf. Apa a curs acolo trei zile până a ajuns în magazin. Era prăpăd, se umflase parchetul… După trei zile, am oprit apa din subsol şi am schimbat nişte conducte, robineţi. A curs apă multă, dar nu 40.000 de metri cubi, cum spune asociaţia. La apometru nu a umblat nimeni, că nu aveam de ce“, a explicat Gheorghe Labeş, reprezentantul firmei de instalaţii.

Asociaţia scapă de consum

Nici măcar furnizorul de apă al oraşului nu are o explicaţie pentru acest consum exagerat de apă, dacă el există sau în blocul cu pricina a fost adus alt apometru cu un index deja înregistrat. Totuşi, după sesizarea făcută de redactorii GdS, angajaţii Companiei au făcut verificări la blocul Romarta, unde au constatat mai multe nereguli.
„Stabilirea consumului pentru Asociaţia de Proprietari «Romarta» se face în baza citirii contoarelor montate în subsolul blocului (un contor măsoară consumul pentru scările A, B, C şi unul pentru scările D şi E). Contorul care măsoară consumul scărilor A, B, C înregistrează şi consumul Comitetului de bloc «A.I. Cuza» Pentru defalcarea consumului, se citeşte contorul pasant al Comitetului, stabilirea cantităţii de apă aferent asociaţiei, făcându-se prin diferenţa indecşilor celor două contoare. Deoarece contorul pasant a fost găsit fără sigiliu de montaj, CAO a procedat la înlocuirea şi sigilarea acestuia în prezenţa Comitetului de bloc «A.I.Cuza» şi a preşedintelui asociaţiei de proprietari“, a declarat Dorel Grigore, director comercial dezvoltare CAO.
Totodată, acesta a precizat că proprietarii nu vor fi taxaţi pentru acest consum înregistrat de vechiul apometru. Se va face o medie a consumurilor lunare pentru luna aprilie, când nu s-a putut face o citire corectă. Iar pentru modificarea şi influenţarea aparatului de măsurare a consumului de apă, responsabilitatea ar fi a celor care au în folosinţă aceste apometre. „Utilizatorii, persoane fizice şi juridice, au obligaţia să nu influenţeze în nici un fel indicaţiile contorului de apă şi să păstreze intactă integritatea acestuia, inclusiv sigiliile, acest lucru este prevăzut în regulamentul Serviciilor de Alimentare cu Apă şi de Canalizare şi Ordinul nr. 88/2007 emis de ANRSC“, a adăugat Dorel Grigorie.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version