10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestări în familia minorului cu zeci de dosare penale

Arestări în familia minorului cu zeci de dosare penale

\n

Poliţiştii doljeni au reţinut cinci persoane, suspectate că au instigat un minor să spargă zeci de maşini parcate în centrul Craiovei. Este vorba de Mădălin C., de 13 ani, „spaima“ şoferilor care au făcut greşeala să uite în maşini bani sau diverse bunuri.  

La sfârşitul lunii septembrie 2012, Gazeta de Sud spunea povestea unui minor care „adunase“ în numai câteva luni 78 de dosare penale pentru comiterea infracţiunilor de furt sau furt calificat. Este vorba de Mădălin C., care a împlinit 13 ani în decembrie, anul trecut, un minor care le-a dat bătăi de cap poliţiştilor craioveni în ultimii trei ani. Băiatul fură tot ce găseşte mai ales din maşinile care sunt parcate pe strada General Dragalina, stradă pe care locuieşte familia Călinescu, de la bani sau telefoane, până la haine sau alte bunuri. A fost prins însă spărgând maşini parcate şi în zona Pieţei Chiriac, Parcului „Nicolae Romanescu“ sau chiar în centrul municipiului.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj explicau în 2012 că, numai între lunile ianuarie şi septembrie 2012, minorul se alesese cu 78 de dosare penale pentru comiterea infracţiunii de furt. Asta, în condiţiile în care Mădălin a fost internat câteva luni, din cauza condiţiilor improprii în care locuia, în Casa de tip familial „Zori de zi“ din Craiova, ce aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
Pagubele produse şoferilor de minor sunt destul de însemnate, acesta reuşind să sustragă în mai multe rânduri sume mari de bani. De exemplu, pe 12 septembrie 2012, a reuşit să fure din maşina unui bărbat din Vădăstriţa, Olt, parcată pe strada Arieş, suma de 13.000 de lei şi un telefon mobil. Cu două săptămâni în urmă, pe 27 august, a spart o Dacia Logan parcată pe strada General Dragalina şi a furat 1.000 de lei, 100 de euro şi 50 de dolari.
După câteva luni, GdS scria că acelaşi minor, ajunsese la 86 de dosare penale (A „împlinit“ 86 de dosare penale la… 12 ani, ediţia de miercuri, 27 martie 2013). Pentru că la această vârstă nu răspunde penal, poliţiştii îl prindeau, îi întocmeau alt dosar penal, după care îi dădeau drumul. În noiembrie 2013, acelaşi Mădălin C. a fost prins de un subofiţer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj aflat în timpul liber, imediat după ce spărsese un autoturism parcat pe strada Caracal, în apropierea fostei Pieţe Chiriac. Minorul a fost dus la poliţie, unde… i s-a întocmit alt dosar penal pentru furt.

Trimis la furat de familie

Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au explicat că, în ultimele două luni, Mădălin C. a mai comis alte 35 de furturi din autoturisme pe raza Secţiilor 1 şi 2. În cursul zilei de joi, poliţiştii Secţiei 2, care au probat 14 furturi comise de minorul de 13 ani, au descins la locuinţa minorului de pe strada General Dragalina, dar şi la o casă de pe strada Alexandru Cel Bun, unde locuiesc alţi membri ai familiei băiatului.
Poliţiştii, care au fost însoţiţi de luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale, i-au ridicat şi dus la audieri pe Mariana Călinescu, de 53 de ani, Petre Călinescu, de 54 de ani, bunicii lui Mădălin, pe Verginia Călinescu, de 20 de ani, Nuţa Ilie, de 34 de ani, dar şi pe minorii Romario C. şi Florian C., de 15, respectiv 16 ani.
Anchetatorii au reţinut că, în ultimele două luni, cele şase persoane „l-au determinat pe minorul care nu răspunde penal (Mădălin C. – n.r.) să comită 14 infracţiuni de furt calificat din autoturisme“. După percheziţii, Petre şi Mariana Călinescu, Nuţa Ilie, Verginia Călinescu şi minorul Florian C. au fost reţinuţi şi duşi în arest, toţi fiind acuzaţi de instigare la comiterea infracţiunii de furt calificat.
În arest a ajuns alt membru al familiei Călinescu, Şnaider B. de 14 ani, autorul unui furt comis la jumătatea lunii aprilie, acesta din urmă fiind cercetat pentru infracţiunea de furt.
Vineri, cele şase persoane au fost duse la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, iar Petre Călinescu, Nuţa Ilie, Verginia Călinescu şi Florian C. au primit mandate de arestare pe o perioadă de 30 de zile. Instanţa a dispus ca Mariana Călinescu și Șnaider să fie cercetaţi în continuare în stare de libertate.
Întrebaţi de ce i-au ridicat abia acum pe membrii familiei Călinescu, reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că suspecţii au fost reţinuţi după ce au fost obţinute probe împotriva lor.

Minorii nu răspund penal

Potrivit art. 113 din Codul Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ. Minorul care a îndeplinit vârsta de 16 ani răspunde penal.
De asemenea, dacă au între 14 şi 18 ani la data comiterii unei fapte penale, faţă de minori se poate lua o măsură… educativă. Numai dacă este recidivist sau dacă pedeapsa pentru infracţiunea comisă este mai mare de şapte ani, un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani poate fi internat într-un centru educativ sau de detenţie.

Instigarea

Instigatorul este persoana care, cu intenţie, determină altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală. Potrivit Codului Penal, coautorul, instigatorul şi complicele la o infracţiune săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. Furtul calificat se pedepseşte cu închisoarea între unu şi cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS