13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎPS Irineu va sluji la Biserica Mântuleasa

ÎPS Irineu va sluji la Biserica Mântuleasa

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie duminică, 18 mai, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa din Craiova, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Biroul de Presă al Mitropoliei într-un comunicat.

Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitecturală tipic muntenească. Sfântul lăcaş a fost construit pe fundaţiile unei biserici de lemn mult mai veche pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. Biserica avea şi un cimitir adiacent, care a existat până la mijlocul secolului al XIX-lea când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desfiinţate de pe lângă biserici. Sfântul lăcaş a fost restaurat integral la sfârşitul secolului al XIX-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare şi a căpătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către cunoscutul pictor Costache Petrescu. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din judeţul Dolj. Printre slujitorii bisericii care au marcat istoria Bisericii Mântuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refăcut biserica în secolul XX, preotul Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, şi pe preotul prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzică bisericească.

Începând cu anul 2011, Biserica Mântuleasa a intrat într-un amplu proces de restaurare şi consolidare în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, sfântul locaş fiind resfinţit, în urma finalizării acestor lucrări, în data de 3 noiembrie 2013 de către IPS Părinte Mitropolit Irineu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS