11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondescu şi Temelescu, judecaţi de magistraţii din Olt

Condescu şi Temelescu, judecaţi de magistraţii din Olt

\n

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a foştilor şefi ai Clubului Pandurii din Târgu Jiu, Marin Condescu şi Viorel Temelescu. Cei doi au ocupat funcţiile de preşedinte executiv, respectiv vicepreşedinte şi sunt acuzaţi de procurorii gorjeni că prin acţiunile lor au prejudiciat vistieria clubului de fotbal de primă ligă. Marin Condescu, actual preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, este acuzat de comiterea următoarelor infracţiuni: înşelăciune, delapidare, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au stabilit că, prin împrumuturi acordate Clubului, Condescu şi-ar fi însuşit în interes personal sume de bani care totalizate depăşesc 2.600.000 de lei şi ar fi prejudiciat în acest mod interesele patrimoniale ale Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu, pe care l-a administrat mai mulţi ani.

Temelescu, acuzat
în afacerea
tichetelor-cadou

La rândul său, Viorel Temelescu, fostul vicepreşedinte al Clubului Pandurii Târgu Jiu, este acuzat de complicitate la înşelăciune şi uz de fals. Conform procurorilor gorjeni, Viorel Temelescu s-a implicat în realizarea unui contract de cesiune de creanţă între Clubul Pandurii şi firma Edenred din Bucureşti. Societatea a furnizat tichete-cadou angajaţilor fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia, pentru suma de 1,6 milioane de lei. În urma cesionării creanţei către Pandurii, despre care procurorii susţin că ar fi fost realizată printr-un act fals, banii pentru Edenred au fost viraţi în contul clubului condus de Marin Condescu. „Pe 29.09.2011, Marin Condescu, în calitate de preşedinte al Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu, a folosit alt înscris fals intitulat contract de cesiune, în baza căruia a obţinut de la SNL Oltenia efectuarea unei plăţi nelegale în sumă de 1.603.933 de lei, reprezentând tranşa a doua a plăţii eşalonate a tichetelor-cadou aferente Zilei Minerului, înscrisul fiind înaintat la SNL Oltenia de către Temelescu Viorel, în baza acestuia efectuându-se plăţi în cuantum de 1.603.933 de lei. În urma acestei plăţi nelegale, Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu a beneficiat în mod necuvenit de suma de 1.603.933 de lei, sumă de bani care trebuia să fie încasată de prestatorul de servicii al SNL Oltenia, respectiv de SC EDENRED ROMÂNIA SRL Bucureşti, în baza contractului nr. 122/S/15.04. 2011“, se menţionează în referatul privind arestarea preventivă întocmit de procurorul Gheorghe Moţa, care a şi cerut arestarea celor doi anul trecut, inculpaţii fiind doar reţinuţi 24 de ore.

Audieri de VIPuri

În acelaşi dosar cu Marin Condescu şi Viorel Temelescu a mai fost urmărită penal pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni partenera de afaceri a liderului de sindicat, respectiv Mădălina Berbecel. Aceasta a scăpat ulterior de acuzaţii. Mădălina Berbecel şi Marin Condescu se ocupă împreună de o afacere care vizează creşterea caprelor şi deţin un magazin în Târgu Jiu denumit „La Boieru“, unde se comercializează mezeluri şi produse lactate realizate la ferma celor doi, din comuna gorjeană Borăscu. De asemenea, în acelaşi dosar, la audieri a fost prezentă în două rânduri şi Ana Maria Prodan. Aceasta a dat explicaţii la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj pentru transferul jucătorului Alexandru Vlad. Acesta a fost vândut de Pandurii la echipa Dnepr din Ucraina. Anchetatorii au dorit să afle condiţiile în care a fost derulată tranzacţia. Poliţia a mai primit o plângere din partea Complexului Energetic Oltenia, în care se vorbeşte despre modul dubios în care au fost achiziţionate de către Clubul Pandurii, în sistem leasing, mai multe autoturisme de lux, prin intermediul Mădălinei Berbecel.

Procesul se va judeca la Olt

Procesul în care vor fi judecaţi Marin Condescu şi Viorel Temelescu se va judeca la Tribunalul Olt. Procurorii gorjeni au reuşit să obţină strămutarea cauzei, chiar înainte de finalizarea rechizitoriului, acuzând relaţiile pe care Marin Condescu le are la Tribunalul Gorj. De altfel, în urmă cu trei luni, chiar în ziua în care se pregăteau să îl trimită pe Marin Condescu în judecată, procurorii gorjeni s-au trezit fără dosar. Acesta a fost preluat pentru analiză de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost returnat recent procurorului Gheorghe Emil Moţa, fără obiecţii prea mari, decât cu anumite observaţii în ceea ce priveşte aplicarea noului Cod Penal. Magistratul a decis trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi şi chiar intenţionează să solicite din nou arestarea preventivă. Prima dată când a făcut acest lucru, Emil Moţa a vorbit despre faptul că Marin Condescu a încercat să influenţeze ancheta, lăudându-se că ar putea apela la persoane publice cunoscute, între care premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu, fostul senator Toni Greblă sau şeful IPJ Dolj, Constantin Nicolescu. La vremea respectivă, Toni Greblă a negat că a încercat să îl ajute în vreun fel pe sindicalist. După câteva luni, cei doi erau surprinşi într-un restaurant de lux din Bucureşti, discutând intens.

Avocatul lui Temelescu nu crede în arestare

Narcis Nădrag, avocatul lui Viorel Temelescu, a declarat că nu este convins că procurorii vor avea succes, dacă vor cere din nou arestarea inculpaţilor în acest dosar. „Am fost chemaţi la domnul procuror Moţa pentru a ni se aduce la cunoştinţă schimbarea încadrării juridice, conform Noului Cod Penal şi Noului Cod de Procedură Penală. Aşteptăm să fim citaţi de Tribunalul Olt, unde s-a strămutat cauza. Dacă s-a cerut arestarea preventivă odată cu emiterea rechizitoriului o să fim citaţi de Tribunalul Olt. În prezent, clienţii sunt trimişi în judecată. Nu ni s-a comunicat deocamdată rechizitoriul, aşteptăm. Noi considerăm că, dacă procurorul a cerut arestarea preventivă, nu va avea succes“, a declarat Narcis Nădrag. Marin Condescu este în continuare preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, însă a rămas fără 12 sindicate. De asemenea, Marin Condescu şi Viorel Temelescu au fost înlăturaţi din conducerea Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia. După ce a plecat de la Pandurii, Condescu şi-a încercat, fără succes, norocul la echipa de fotbal patronată de Adrian Mititelu.

Un nou dosar penal pe numele
lui Marin Condescu

Marin Condescu este cercetat într-un nou dosar penal. Potrivit informaţiilor din rechizitoriu, anchetatorii au dispus disjungerea materialului de urmărire penală şi continuarea cercetărilor în cadrul unui nou dosar penal faţă de Marin Condescu. Liderul de sindicat este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi delapidare. În noul dosar este anchetată şi conducerea unei bănci din Târgu Jiu care i-a acordat credite consistente lui Marin Condescu. Oamenii legii vor verifica în ce condiţii şi cu ce garanţii au fost acordate creditele respective şi dacă au fost respectate prevederile legale din domeniul bancar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS