14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 50 de gospodării afectate de inundaţii

Peste 50 de gospodării afectate de inundaţii

http://www.youtube.com/watch?v=AFTnZI0B7Rghttp://www.youtube.com/watch?v=ytSa9h4ADEM

\n

Zeci de gospodării din comuna doljeană Carpen au fost grav afectate de ploile din ultimele zile. Numeroşi localnici aşteptau ieri după-amiază ca echipele din cadrul ISU Dolj să intervină cu pompe speciale pentru a le scoate apa din anexele gospodăreşti, din curţi sau grădini. Oamenii sunt disperați și spun că apa din fântâni nu mai este bună de băut, animalele din ogradă le-au fost luate de ape, iar o nouă viitură le-ar pune la pământ toată agoniseala de-o viaţă. Toată localitatea era ieri fără curent electric. Unii oameni îşi curăţau şanţurile din faţa porţilor, iar cei care au avut norocul ca gospodăriile să nu le fie afectate de ape priveau calmi din cârciumi, spunând că până la urmă „Dumnezeu a dat apele şi tot El o să le retragă“…

S-a rupt cerul duminică dimineaţă, povestesc locuitorii din comuna Carpen. În doar câteva minute, apa a pătruns în zeci de gospodării, iar oamenii au privit neputincioşi cum şuvoaiele cresc şi doboară la pământ garduri, pătrund în beciuri, intră în locuinţe. „Ploaie şi apă ca asta am mai avut, însă în urmă cu mulţi ani. A început să plouă din timpul nopţii, de la ora 4.00 până la 6.00 dimineaţa. Toată recolta din grădina aflată în spatele ogrăzii e la pământ, apa a pătruns în pătul. Doar câţiva centimetri m-au salvat ca apele să nu pătrundă şi în bucătărie. Am avut gâşte, raţe, nu mai am nimic… Mi-au rămas doar o gâscă şi un cocoş. Un vecin m-a ajutat să scot repede din coteţul inundat porcul pentru că altfel rămâneam şi fără el… A fost rupere de nori… Şi, din câte se aude, ploile nu se opresc. Dacă mai plouă o dată torenţial, ne ia cu totul. Casa va cădea la pământ. Au venit şi cei de la primărie, au scos apa de la câteva case de pe strada asta, însă pe mine şi pe vecina, două bătrâne singure, ne-au ocolit. Ne-au lăsat cu bălţile în curte, iar în grădini apa este de aproape un metru. Am aflat de la oameni că în multe case apa a fost de 15 centimetri“, a povestit Elena Pătraşcu, de 78 de ani, din satul Cleanov, comuna Carpen.
Virgil Puicea, în vârstă de 90 de ani, susţine că nu a mai trăit aşa ceva: „A plouat noapte şi zi. Desnăţuiul a ieşit din matcă, digurile s-au rupt ca acum 20 de ani. Mi-a distrus tot ce aveam în beci, vasele, damigenele, tot. Se auzeau un vuiet şi un zgomot, s-a spart tot, vase, borcane… Bine că nu mi-a intrat apa şi în casă că nu mai scăpam… Animalele din curte mi le-au luat vecinii din apă. Aveam două gâşte la clocit, le-a luat apa…“.

Zeci de oameni au nevoie de ajutoare de urgenţă

Autorităţile locale din Carpen susţin că a fost un adevărat „potop“ şi că sunt în alertă pentru situaţia în care ploile vor continua şi se va impune evacuarea persoanelor. „Apa de pe dealuri se scurgea, iar pe asfalt, de exemplu, la strada principală, ajunse la un metru şi jumătate. Vedeam cum apa sparge digurile şi pătrunde în locuinţe. Am fost nevoiţi să intervenim de urgenţă duminică dimineaţă pentru a scoate din case zece localnici, oameni în vârstă. Din nefericire, apa a pătruns în 15 locuinţe. Peste 52 de gospodării au fost afectate. Astăzi am citit legea şi le-am solicitat reprezentanţilor guvernului în teritoriu să ne susţină, să putem obţine ajutoare de urgenţă pentru aceşti oameni. Astăzi (ieri – n.r.), din fonduri proprii, am achiziţionat două pompe de apă pentru a face faţă situaţiei, pentru a scoate apa din toate gospodăriile afectate. Alături de noi se află echipe ISU, care merg în fiecare gospodărie afectată, scot apa din fântâni. Apele au început să se retragă, însă au rămas în urmă grădini şi gospodării distruse. La o primă evaluare, sunt peste zece fântâni afectate. Din acest motiv, am cumpărat trei paleţi cu apă plată pentru a le distribui oamenilor. Încercăm, pe cât posibil, să consolidăm digurile, avem zeci de saci de nisip pe care îi vom aşeza de-a lungul cursului Desnăţuiului“, a spus Ştefan Vasilca, primarul comunei Carpen.
Toţi beneficiarii ajutoarelor sociale se aflau ieri la muncă, încărcau sacii cu nisip pentru susţinerea digurilor. Din loc în loc, în faţa gospodăriilor, unii localnici îşi curăţau şanţurile, alţii stăteau la porţi pentru a povesti cele trăite, iar o parte la cârciumă pentru a bea un pahar de bucurie că şi de data asta au fost ocoliţi de ape…
În comuna Carpen au sosit ieri şi inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj pentru a lua probe de apă din toate fântânile de pe raza localităţii și a le duce la analiză.

Ţugluiul nu a fost inundat datorită digului

Prefectul de Dolj, Marius Deca, a mers ieri să vadă ce se întâmplă în Ţuglui, comuna doljeană care în anii trecuţi a fost inundată de apele Jiului. În urmă cu un an, în Ţuglui s-a construit un dig pentru ca apa să nu mai pună în pericol gospodăriile oamenilor. „Am venit în acest punct pentru a compara datele pe care le-am avut acum un an, când cota pe Jiu a fost 512 centimetri. Astăzi (ieri – n.r.), la ora 6.00, cota măsura 462 cm. Acum un an, apa ajunsese la circa 100 de metri la cel de-al doilea dig. Sperăm ca viitura care se propagă de la Răcari spre această zonă să nu crească până la a doua cotă, şi chiar dacă va creşte nu vor fi inundaţii“, a declarat ieri Marius Deca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS