14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă şase ani de puşcărie pentru Genică Boerică

Încă şase ani de puşcărie pentru Genică Boerică

Omul de afaceri Genică Boerică a fost condamnat în lipsă la şase ani de închisoare într-un dosar privind o serie de restituiri ilegale de TVA, aceasta fiind a doua condamnare definitivă de anul acesta a inculpatului. Afaceristul, care s-a „evaporat“ înainte de a fi condamnat la zece ani de puşcărie de Curtea Supremă într-un alt dosar, a fost dat în urmărire internaţională.

Genică Boerică şi trei dintre apropiaţii săi, Radu-Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, au fost deferiţi justiţiei în februarie 2008 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Cei patru au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA în cuantum de peste 2,65 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.
Potrivit procurorilor, sub directa îndrumare a lui Boerică, ceilalţi trei inculpaţi au întocmit şi semnat în fals mai multe înscrisuri (contracte, facturi fiscale etc.), în scopul producerii de consecinţe juridice care au condus, în final, la obţinerea frauduloasă de rambursări ilegale de TVA. În perioada mai 2004 – ianuarie 2005, Boerică i-a determinat în mod repetat pe Prie, Drăgan şi Şargarodschi să dispună, direct sau prin intermediari, retragerea sau transferarea din conturi deschise la unităţi bancare din Bucureşti şi Craiova a întregii sume care a făcut obiectul rambursărilor ilegale de TVA. Este vorba despre trei rambursări obţinute de membrii grupării conduse de Boerică, în numele societăţilor comerciale SC REGINA SRL Craiova (în mai şi iulie 2004), respectiv SC DRAGSTRO SRL Craiova (în septembrie 2004).
Considerat de anchetatori „creierul“ afacerii, Boerică se ocupa nu doar de dirijarea celor trei, ci şi de stabilirea contactelor la nivelul unor instituţii ale statului pentru asigurarea protecţiei. În final, tot el a fost beneficiarul celei mai mari părţi din suma obţinută ilicit din bugetul statului.

Închisoare în cazul celor patru inculpaţi

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată în februarie 2008, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Pe 22 mai 2012, judecătorii doljeni i-au condamnat pe toţi cei patru inculpaţi, pedeapsa cea mai mare revenindu-i lui Boerică. Şargarodschi a primit trei ani şi şase luni de închisoare, Drăgan – patru ani, iar Prie a primit cinci ani şi şase luni de puşcărie. În schimb, Boerică a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise.
În plus, instanţa a dispus ca inculpaţii să achite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) suma de 3.343.916 de lei şi a luat act că din prejudiciu finanţele au reuşit să recupereze suma de 1.533.401 de lei.
După pronunţarea instanţei, inculpaţii au făcut apel împotriva sentinţei, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Craiova.
Luni seară, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au aplicat prevederile noilor coduri şi au dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Judecătorii au constatat că infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat s-a prescris şi a scăzut pedepsele celor patru inculpaţi. Genică Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, Prie – la trei ani, iar Drăgan şi Şargarodschi au primit câte doi ani de închisoare cu executare. În cazul lui Boerică, Drăgan şi Prie, judecătorii au scăzut din pedepse cele trei luni petrecute în arest. De asemenea, instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea ANAF, însă a dispus confiscarea de la Boerică a sumei de 706.892 de lei, de la Prie a sumei de 8.021 de lei, iar de la Drăgan a sumei de 503.106 lei. 

Prima pedeapsă

La sfârşitul lunii ianuarie, anul acesta, Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare în alt dosar, unul privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. De asemenea, Florentin Şargarodschi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, iar Elena Popa, fosta contabilă a lui Boerică, a fost condamnată la doi ani de închisoare. În schimb, Vasile Stănescu (soţul Niculinei Stoican), a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru infracţiunile comise. Ceilalţi inculpaţi din acest dosar – patru egipteni, doi iordanieni, un iranian şi un irakian, au primit pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare.
Dacă Florentin Şargarodschi, Elena Popa şi Vasile Stănescu au ajuns în arest în cursul zilei de 29 ianuarie, Boerică nu a fost prins nici până acum de poliţişti. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, condamnatul Genică Boerică a fost dat în urmărire internaţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS