24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn numele lui Shakespeare

În numele lui Shakespeare

\n

Compania „Propeller“ din Marea Britanie a încântat încă o dată publicul de la Festivalul Internaţional Shakespeare, luni aprilie, cu piesa „Visul unei nopţi de vară“. A fost o plăcere să-i vezi din nou la lucru pe actorii britanici şi al lor spectacol total. Chiar şi pauza din mijlocul piesei le-a aparţinut. Aşa cum şi-au obişnuit publicul din prima seară a prezenţei lor pe scena festivalului, au poposit din nou în foaierul teatrului pentru a le oferi în dar câteva fragmente muzicale. Jocul, sincronizarea şi contribuţia muzicală au fost extraordinare într-o piesă despre iubire şi căsătorie, care a adunat laolaltă curteni, amanţi şi zâne. Nunta foştilor adversari Theseu şi Hipolita a fost evenimentul către care a curs povestea celor patru grupuri, iar finalul i-a reunit în unele dintre cele mai savuroase momente ale reprezentaţiei.
Odată ce visul s-a spulberat şi cortina a coborât, profesorului emerit Stanlew Wells i-a fost înmânat de către ambasadorul interimar al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Esther Blythe, Premiul Internaţional Shakespeare.
„Este o coincidenţă interesantă şi frumoasă că primesc această distincţie după «Visul unei nopţi de vară», piesă cu care m-am întâlnit acum 71 de ani, pe vremea când aveam 11 ani, tot într-un spectacol cu o distribuţie exclusiv masculină, la şcoală, unde am jucat rolul Helenei“, a precizat Stanlew Wells.
Tot sub semnul distincţiilor a început şi ziua de marţi, 29 aprilie, la Festivalul Internaţional Shakespeare. De această dată, gazdă a evenimentului a fost Sala Albastră a Universităţii din Craiova, unde a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii profesorului Michael Dobson, director al Shakespeare Institute şi profesor de studii shakespeariene la University of Birmingham din Marea Britanie. În faţa unei audienţe formate din cadre universitare, studenţi, critici, oameni de cultură Domnia sa a primit distincţia din partea prof. univ. dr. Gabriel Olteanu, prorectorul Universităţii din Craiova. „Ceea ce mă recomandă pentru a primi acest titlu onorific aici, în Craiova, este faptul că am onoarea şi privilegiul de a deţine funcţia de director al Institutului Shakespeare Stratford-upon-Avon. După cum spune Orlando înainte de lupta din «Cum vă place», «ocup în lumea aceasta un rol care ar putea fi luat de altul mai vrednic când nu voi mai fi». Dar acest lucru nu înseamnă că nu intenţionez să ocup această funcţie cât de mult posibil sau că nu voi continua să lupt pentru institut şi pentru interesele acestuia la fel de aprig cum luptă Orlando. Este un motiv de mare fericire să fiu directorul unui institut de cercetare academică, aflat în apropierea casei în care s-a născut Shakespeare, aproape de locul unde dramaturgul este îngropat şi la mică distanţă de sediul Royal Shakespeare Company“, a precizat profesorul emerit Michael Dobson, în cuvântul de mulţumire.
Domnia sa a ţinut să înscrie acest eveniment dedicat personalităţii sale în istoria Festivalurilor Shakespeare prin donaţia făcută către Biblioteca Universităţii din Craiova, constând într-un număr semnificativ de volume ale operelor marelui dramaturg William Shakespeare, ce vor constitui un preţios Shakespeare’s Corner pentru studenţii şi personalul academic al instituţiei de învăţământ.

Muzică şi teatru

Miercuri, de la ora 11.00, în sala de consiliu a Primăriei Craiova vor răsuna acorduri de muzică renascentistă, în interpretarea „Muzicienilor de la Globe“ Marea Britanie, pentru ca de la ora 18.00 publicul să se întoarcă în sala de spectacole pentru a asista la recitalul „Shylock“ al actorului din Varşovia, Piotr Kondrat, în care va vorbi despre tragedia unui om trădat și singur. Seara aparţine Teatrului Municipal din Vilnius (Lituania) cu piesa „Miranda“. Prin ușa batantă de sticlă enormă, oamenii ce se adună în sală înainte de spectacol îi pot vedea pe Prospero pășind nervos pe scenă și pe Miranda întinsă pe un vechi fotoliu. Subliniind aceste diferențe psiho-fizice fundamentale, regizorul Koršunovas pune ambele personaje în fața unei vechi table de șah.
Cu siguranţă şi ziua de joi, 1 mai, iubitorii artelor o vor petrece tot la teatru. Dacă de la ora 18.00 îşi face intrarea în scenă „Othello“, la Opera Română din Bănie, într-un spectacol regizat de Rareş Zaharia, de la ora 21.00, pe scena Naţionalului craiovean urcă actorii Teatrului „Tamasi Aron“ din Sfântu Gheorghe şi Teatrul Cetăţii din Gyula, cu a lor „Hamlet“, regizat de Bocsardi Laszlo. La Caracal, la Teatrul „Ştefan Iordache“ vor evolua, de la ora 19.00, actorii de la Compania „Propeller“ în „Comedia erorilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS