În numele lui ShakespeareCompania „Propeller“ din Marea Britanie a încântat încă o dată publicul de la Festivalul Internaţional Shakespeare, luni aprilie, cu piesa „Visul unei nopţi de vară“. A fost o plăcere să-i vezi din nou la lucru pe actorii britanici şi al lor spectacol total. Chiar şi pauza din mijlocul piesei le-a aparţinut. Aşa cum şi-au obişnuit publicul din prima seară a prezenţei lor pe scena festivalului, au poposit din nou în foaierul teatrului pentru a le oferi în dar câteva fragmente muzicale. Jocul, sincronizarea şi contribuţia muzicală au fost extraordinare într-o piesă despre iubire şi căsătorie, care a adunat laolaltă curteni, amanţi şi zâne. Nunta foştilor adversari Theseu şi Hipolita a fost evenimentul către care a curs povestea celor patru grupuri, iar finalul i-a reunit în unele dintre cele mai savuroase momente ale reprezentaţiei.

Odată ce visul s-a spulberat şi cortina a coborât, profesorului emerit Stanlew Wells i-a fost înmânat de către ambasadorul interimar al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Esther Blythe, Premiul Internaţional Shakespeare.

„Este o coincidenţă interesantă şi frumoasă că primesc această distincţie după «Visul unei nopţi de vară», piesă cu care m-am întâlnit acum 71 de ani, pe vremea când aveam 11 ani, tot într-un spectacol cu o distribuţie exclusiv masculină, la şcoală, unde am jucat rolul Helenei“, a precizat Stanlew Wells.

Tot sub semnul distincţiilor a început şi ziua de marţi, 29 aprilie, la Festivalul Internaţional Shakespeare. De această dată, gazdă a evenimentului a fost Sala Albastră a Universităţii din Craiova, unde a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii profesorului Michael Dobson, director al Shakespeare Institute şi profesor de studii shakespeariene la University of Birmingham din Marea Britanie. În faţa unei audienţe formate din cadre universitare, studenţi, critici, oameni de cultură Domnia sa a primit distincţia din partea prof. univ. dr. Gabriel Olteanu, prorectorul Universităţii din Craiova. „Ceea ce mă recomandă pentru a primi acest titlu onorific aici, în Craiova, este faptul că am onoarea şi privilegiul de a deţine funcţia de director al Institutului Shakespeare Stratford-upon-Avon. După cum spune Orlando înainte de lupta din «Cum vă place», «ocup în lumea aceasta un rol care ar putea fi luat de altul mai vrednic când nu voi mai fi». Dar acest lucru nu înseamnă că nu intenţionez să ocup această funcţie cât de mult posibil sau că nu voi continua să lupt pentru institut şi pentru interesele acestuia la fel de aprig cum luptă Orlando. Este un motiv de mare fericire să fiu directorul unui institut de cercetare academică, aflat în apropierea casei în care s-a născut Shakespeare, aproape de locul unde dramaturgul este îngropat şi la mică distanţă de sediul Royal Shakespeare Company“, a precizat profesorul emerit Michael Dobson, în cuvântul de mulţumire.


Domnia sa a ţinut să înscrie acest eveniment dedicat personalităţii sale în istoria Festivalurilor Shakespeare prin donaţia făcută către Biblioteca Universităţii din Craiova, constând într-un număr semnificativ de volume ale operelor marelui dramaturg William Shakespeare, ce vor constitui un preţios Shakespeare’s Corner pentru studenţii şi personalul academic al instituţiei de învăţământ.

Muzică şi teatru

Miercuri, de la ora 11.00, în sala de consiliu a Primăriei Craiova vor răsuna acorduri de muzică renascentistă, în interpretarea „Muzicienilor de la Globe“ Marea Britanie, pentru ca de la ora 18.00 publicul să se întoarcă în sala de spectacole pentru a asista la recitalul „Shylock“ al actorului din Varşovia, Piotr Kondrat, în care va vorbi despre tragedia unui om trădat și singur. Seara aparţine Teatrului Municipal din Vilnius (Lituania) cu piesa „Miranda“. Prin ușa batantă de sticlă enormă, oamenii ce se adună în sală înainte de spectacol îi pot vedea pe Prospero pășind nervos pe scenă și pe Miranda întinsă pe un vechi fotoliu. Subliniind aceste diferențe psiho-fizice fundamentale, regizorul Koršunovas pune ambele personaje în fața unei vechi table de șah.

Cu siguranţă şi ziua de joi, 1 mai, iubitorii artelor o vor petrece tot la teatru. Dacă de la ora 18.00 îşi face intrarea în scenă „Othello“, la Opera Română din Bănie, într-un spectacol regizat de Rareş Zaharia, de la ora 21.00, pe scena Naţionalului craiovean urcă actorii Teatrului „Tamasi Aron“ din Sfântu Gheorghe şi Teatrul Cetăţii din Gyula, cu a lor „Hamlet“, regizat de Bocsardi Laszlo. La Caracal, la Teatrul „Ştefan Iordache“ vor evolua, de la ora 19.00, actorii de la Compania „Propeller“ în „Comedia erorilor“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 aprilie 2014

Actualitate

» Poliţist dat afară din serviciu după ce a luat mită
» Zilele Tineretului
» ITM a depistat 25 de cazuri de muncă „la negru“ în primul trimestru
» Poftă de schimbare – Un destin trăit pe stradă
» Luptă în doi pentru manageriatul Spitalului de Urgenţă Craiova
» Mediere, cenzorat şi consultanţă juridică pentru 50 de bani
» ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ ÎN PERIOADA 1-3 MAI
» Bancul zilei
» Şeful Cancelariei Prezidenţiale, eliberat din funcţie de preşedintele Băsescu

Local

» Încă şase ani de puşcărie pentru Genică Boerică
» În numele lui Shakespeare
» Valer Dellakeza – triUNITER
» Micuţii din Bucovăţ – actori într-o piesă inspirată din viaţa lor
» Autoturism răsturnat de şoferiţa unei Dacii Logan
» Adrian Duicu a mai primit 30 de zile de arest preventiv
» Ambasadorul interimar al Marii Britanii la Bucureşti, Esther Blythe: „Craiova este un loc special pentru business britanic“
» Alunecare de teren la Olăneşti
» Judecătorul lui „Felix“ Voiculescu, reţinut pentru fapte de corupţie

Gorj

» Instanţa a aprobat regimul de detenţie deschis pentru Ionel Manţog
» Şi-a bătut concubina, după care s-a spânzurat

Sport

» Fotbal – Pandurii şi-a consolidat identitatea
» Real Madrid s-a distrat cu Bayern şi s-a calificat în finala Ligii
» Trei titluri naţionale pentru CS Universitatea
» Duţescu şi Bucur, victorioşi la Roma
» Marcel Ţenter: „Vom exploda în meciul trei“
» Patriche: Suntem mai buni decât ASA
» Cristian Bogdan şi Luiza Popescu, medaliaţi la Campionatul Naţional
» Pugiliştii craioveni s-au verificat la „Cupa Câmpulung“
» Real Craiova vrea în Cupa Balcanică
» Patru echipe se luptă pentru baraj
» Fotbal – Surprize în „optimile” Cupei României Dolj
» Tenis de masă – Echipa masculină a României, învinsă de Grecia, la CM 2014
» Baschet – Jucătoarele de la SCM-CSS Craiova, debut victoros la turneul final U18
» Scrimă – Ana-Maria Brânză se menţine lider în Cupa Mondială de spadă
» Tenis – Perechea Mergea-Sa, eliminată în primul tur la Portugal Open

Bani & Afaceri

» Călinoiu consideră neoportună vânzarea a 15% din acţiunile CEO
» Acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu peste 7%, după ce AGA nu a luat nici o decizie privind dividendele
» Trei ani de recesiune şi şomaj de peste 9%

Sanatate

» În România există o scădere a numărului de copii vaccinați
» Cele două candidate la conducerea Spitalului Judeţean din Severin au picat examenul
» Cum poţi deveni asigurat medical şi ce drepturi ai
» 6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin
» Societatea Română de Dermatologie a lansat Campania „Adolescența fără acnee!“
» Dermatologii olteni, în luptă cu bolile de piele care ucid
» Aglomeraţia de la Urgenţă, timpul de aşteptare şi nemulţumirile pacienţilor, dezbătute la Ora de Sănătate

Educatie

» UCB vrea o nouă lege a educaţiei
» Educaţie pe scurt – Cum să fii bursier la Craiova?
» Craiova: Colegiul Naţional „Carol I” a câştigat concursul de dans din cadrul Competiţiei Tinereţii

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Curajul ministrului Bănicioiu şi dosarul operaţiilor estetice

Top