10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComedie, iubire şi tragedie la Festivalul Shakespeare

Comedie, iubire şi tragedie la Festivalul Shakespeare

\n

Compania „Propeller“ din Marea Britanie a smuls râsete curate şi a creat cea mai pură senzaţie de bună dispoziţie în rândul spectatorilor care au umplut, duminică, 27 aprilie, la refuz sala „Amza Pellea“ a Naţionalului craiovean, în cadrul celei de-a cincea zile a Festivalului Internaţional Shakespeare. Reprezentaţia lor, „Comedia erorilor“, a fost savuroasă. Muzica live a adus din nou piesei acea pată de culoare, îmbrăcând perfect pasajele shakespeariene redate întocmai. „Credem că piesa «Comedia erorilor» a lui Shakespeare este una dintre cele mai frumoase comedii-farse ale dramaturgului. Acţiunea se petrece ameţitor de repede. Este ca un puzzle în care piesele se îmbină foarte strâns. Compania de teatru «Propeller» are un stil special de a lucra. Toţi cei 14 actori şi regizorul petrec toată ziua împreună, în sala de repetiţie, şi colaborează pentru a asigura umorul. Veţi descoperi că în munca noastră există un fel de cor, căci în piesă actorii fac parte dintr-un grup de mariachi, iar în «Visul unei nopţi de vară» aproape toţi, mai puţin doi dintre actori, joacă roluri de zâne. Ideea de a avea un cor de 14 persoane, în afară de personajele individuale, face ca trupa «Propeller» să fie un ansamblu teatral puternic, ce reuşeşte să spună povestea piesei şi să redea limbajul acelor vremuri. Acesta este secretul companiei: cei 14 actori lucrează împreună şi aduc în faţa publicului dragostea pentru limbajul lui Shakespeare. Veţi vedea că povestea este spusă cu speranţă, într-un mod extrem de contemporan, vibrant, fizic, cu ajutorul multor elemente muzicale, dar cuvintele sunt ale lui Shakespeare. Pe acestea nu le schimbăm, deşi poate adăugăm câteva pe ici, pe colo“, a precizat Caro MacKay, producător executiv al companiei „Propeller“. Bătăile repetate pe care le primesc gemenii Dromio, din partea stăpânilor, şi ei gemeni (Antifol), scena în care Adriana (soţia unui dintre Antifol) îşi varsă resentimentele asupra unui greşit Antifol fac din „Comedia erorilor“ un exemplu perfect de comedie a confundării.
Spectacolele prezentate de Compania „Propeller“ la Festivalul Shakespeare, „Comedia erorilor“ şi „Visul unei nopţi de vară“, fac parte dintr-un turneu pe care aceasta l-a început în luna octombrie, anul trecut.

„Venus şi Adonis“, dar şi „Iulius Caesar“ în Festival

Ziua de astăzi continuă seria decernărilor de premii şi titluri. După ce ieri, profesorul emerit Stanley Wells a fost distins cu Premiul Internaţional Shakespeare, directorul Shakespeare Institute şi profesor de studii shakespeariene la University of Birmingham din Marea Britanie, Michael Dobson va primi astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. Cortina se va ridica din nou, de la 18.00 în sala „I.D. Sîrbu“, pentru ca actriţa Valentina Zaharia şi George Popescu (chitară clasică) să aducă în faţa publicului craiovean pe „Venus şi Adonis“. „Am interpretat prima dată textul acum trei ani, în cadrul unor conferinţe de la Facultatea de Filosofie din Bucureşti. A fost prima lectură însoţită de muzică. A rămas ca un microb în mine acest text, dar şi Shakespeare. M-am gândit să-l adaptez pentru scena de teatru: mai întâi cu o distribuţie completă, povestitorul, Venus şi Adonis. A funcţionat şi nu prea, aşa că am renunţat la această idee. Apoi, la invitaţia Teatrului «Mignon» din Bucureşti l-am făcut aşa cum îl gândisem iniţial cu mine şi cu George Popescu. El a ales bucăţile muzicale pentru a ilustra unele momente, dar şi pentru a fi un partener de dialog. Muzica reprezintă cele două coperte ale spectacolului. Deşi este prezentat drept un recital, povestitorul şi personajele pe care le interpretez umplu tot spaţiul scenei, sunt în dialog cu spectatorii, ceea ce face să fie diferit de recitalul la microfon“, a declarat actriţa Valentina Zaharia.
Seara de astăzi se va încheia în compania actorilor de la Teatrul dramatic din Erevan (Armenia), de la ora 20.00, şi a lor piesă în regia lui Armen Khandikyan, „Iulius Caesar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS