11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFraţii Bălănescu, condamnaţi la închisoare în dosarul fraudelor online

Fraţii Bălănescu, condamnaţi la închisoare în dosarul fraudelor online

Tribunalul Gorj a dat pedepse cu închisoarea în dosarul fraudelor informatice de peste 20 de milioane de dolari. Este vorba de un dosar în instrumentarea căruia au fost implicaţi şi specialişti FBI, întrucât peste o mie de cetăţeni, majoritatea americani, au fost înşelaţi de o grupare infracţională condusă de doi medici stomatologi gorjeni, Horaţiu şi Dragoş Bălănescu. Horaţiu Bălănescu a fost condamnat la patru ani închisoare, în timp ce fratele său, Dragoș Bălănescu, a primit cinci ani de închisoare, pedepsele fiind cu executare. În proces au fost audiaţi ca inculpaţi 41 de cetăţeni care au făcut parte din reţea sau au avut legătură cu aceasta. De asemenea, sute de americani s-au constituit părţi civile pentru a primi despăgubiri. Este vorba de persoane care au comandat diferite produse pe internet şi nu le-au mai primit. Valoarea comenzilor a fost de la câteva mii de dolari la zeci de mii de dolari, plătiţi de viitorii beneficiari care însă nu au mai intrat în posesia bunurilor. În procesul început în anul 2011 au fost implicate companiile American Express şi eBay. Magistraţii gorjeni au mai dispus ca inculpaţii să returneze sume de ordinul a milioane de dolari către păgubiţi.

A fost nevoie de FBI

Membrii reţelei au fost acuzaţi că, în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive, de vânzare a unor autoturisme, motociclete şi ambarcaţiuni uşoare, au indus în eroare mai mulţi cumpărători online. Victimele sunt aproximativ o mie de americani, prejudiciul fiind de 20 milioane de dolari. Liderii grupării, cei doi medici născuţi în Gorj, au ajuns să fie vânați de FBI, după ce au organizat un grup infracțional specializat în vânzări fictive. Cumpărătorii nu au mai ajuns să îşi vadă maşinile sau ambarcaţiunile şi au depus reclamaţii. Sesizările au ajuns în cele din urmă la FBI şi la procurorii DIICOT gorjeni care au destructurat reţeaua şi i-au trimis în judecată pe inculpaţi.
„Admite acţiunea civilă promovată în procesul penal de compania eBay şi obligă inculpaţii Carcalicea Florin Daniel şi Bărbulescu Ilie în solidar la plata echivalentului în lei a sumei de 308 euro. Admite acţiunile civile promovate în procesul penal de persoanele vătămate şi obligă inculpaţii în solidar la plata prejudiciilor după cum urmează: – inculpaţii Bălănescu Dragoş-Ioan, Bălănescu Horaţiu-Daniel, Adam Laurenţiu, Iovan-Mic Constantin-Romeo, Crangă Florian-Ciprian, Bărbulescu Ilie, Medeleanu Ioan-Remus, Spătariu Octavian Petru, Grigorescu Damian Dumitru Constantin, Ţărăngoiu Marius, Carcalicea Florin Daniel, Popescu Corina Daniela, Lala Ioana, Ţili Emanuel Cătălin, Viniszki Dragoslav Florin şi Mercea Florin Aurel către părţile civile Darlene Rose Tothill suma de 4.000 dolari americani, Gilles Brunet suma de 4.350 ce dolari americani, Jamie Rakeem Wells  – suma de 3.000 dolari, Michelle Ashe – suma de 3.616 dolari, Camille Austin – suma de 1.925 dolari, Lillie Johnson – suma de 1.934 dolari, Joel Petron suma de 3.874 dolari, Ishmel Harps Jr. suma de 1,936 dolari, Catherine Sanders suma de 1.925 dolari, Bradley James Thorpe suma de 12.800 de dolari, Ebony Hudson Jacobs suma de 3.106 dolari, Shawn Martens suma de 2.500 dolari, Rochelle J. Hughes Jr. suma de 2.596 dolari, James Carter suma de 1.831 dolari, Linten lee Poling suma de 3.107 dolari, Darick Lappegaard suma de 3.006 dolari, Ivelisse K. Narvaez-Striggles suma de 1.955 de dolari, Brittany S. Pitt suma de 3.055 de dolari, Rachell Lyne Rheinscheld suma de 4.000 dolari“, se menţionează în sentinţa Tribunalului Gorj, în care apar sute de cetăţeni americani şi sumele pe care aceştia trebuie să le primească. Sentința pronunţată de Tribunalul Gorj poate fi atacată cu apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS