11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria bagă în foame încă 8 craioveni

Primăria bagă în foame încă 8 craioveni

http://www.youtube.com/watch?v=_z8G1PwZqh8

\n

Nu, nu este o scandare urlată din toţi rărunchii pe stadioanele de fotbal precum aceea prin care suporterii îl trimiteau pe Mitică Dragomir „la brutărie“, ci un extras din îndemnul adresat de primarul Lia Olguţa Vasilescu tuturor craiovenilor de a merge să cumpere ziare din benzinării. Iar, de ieri, acest lucru a devenit realitate. Primăria a ras în câteva ore toate chioşcurile de presă din centrul oraşului, lăsând opt oameni fără locuri de muncă. Sunt primii din cei 55 câţi vor rămâne fără slujbe în perioada următoare.

Craiovenii care vor dori să cumpere ziare din centrul oraşului Craiova vor constata că acele chioşcuri pe care le ştiau de ani de zile au dispărut. O acţiune-fulger a Primăriei Craiova, începută ieri în jurul orei opt dimineaţa, a pus la pământ opt chioşcuri aparţinând SC Media Press Investment SRL, principalul distribuitor de ziare din oraş. Practic, în circa două ore, centrul Craiovei a rămas fără nici un chioşc de unde să poţi cumpăra ziare, reviste sau cărţi. Sub privirile golite de spaima pierderii locului de muncă ale vânzătorilor, buldozerul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) din subordinea primăriei a smuls chioşcurile lipite de asfalt de atâta amar de ani şi le-a urcat în camioane. Vânzătorii au împachetat frumos ziarele, aşa cum o făceau în fiecare zi, şi-au strâns puţinele lucruri personale în cutie şi au asistat neputincioşi cum ghereta de câţiva metri pătraţi în care şi-au câştigat pâinea de ani buni, fie caniculă, fie ger năprasnic, dispare. „N-am puteri nici să mai vorbesc. Rămân fără un loc de muncă. Sunt distrusă. Vă daţi seama ce Paşte am făcut?“, a spus doamna Anişoara, care vinde de 20 de ani ziare la chioşcul din faţa primăriei. „Cine mă mai angajează pe mine la 58 de ani?“, se întreba disperat Marin Ionete, vânzător la chioşcul de pe Calea Unirii. „Marea haită pesedistă îşi face datoria. Asta e opinia mea. Au interesele lor. Nu se pricep la altceva, promit că o să creeze locuri de muncă şi creează, se vede. Eu zic ca toată lumea să se uite foarte atent şi să analizeze, să nu se mai ia după vorbe. M-am gândit să plec din ţară cu familia. Or să plece toţi, să-i lase să se mănânce între ei, cei din marea haită pesedistă“, a spus Mihai Alexandru, cel care a vândut ani buni ziare la chioşcul de lângă Prefectura Dolj. Parcă ruşinaţi de ceea ce trebuie să facă, angajaţii RAADPFL au spus că ei execută doar ceea ce li s-a spus.

Păcatul primăriei din Vinerea Mare

Ridicarea celor opt chioşcuri s-a făcut la iniţiativa primarului Lia Olguţa Vasilescu, care, la ultima şedinţă de consiliu local, a iniţiat un proiect de hotărâre prin care solicita rezilierea contractelor de asociere dintre Consiliul Local Craiova şi Media Press Investment. Contractele prevedeau ca Media Press să amplaseze mai multe chioşcuri prin intermediul cărora să se vândă ziare, cărţi sau reviste. Contractele, valabile pe o perioadă de 20 de ani, s-au derulat fără incidente mai bine de zece ani. Problemele au apărut când, în luna martie, din senin, primarul a invocat faptul că în chioşcurile de ziare se vând şi produse din tutun şi băuturi răcoritoare, ceea ce ar contraveni obiectului contractelor. Alt motiv a fost faptul că respectivele chioşcuri nu respectau dimensiunile din contract şi că nu au autorizaţie de construire. Media Press a răspuns argumentat acestor acuzaţii, spunând că nici o clauză din contracte nu interzice vânzarea şi a altor produse în afară de ziare. De fapt, spuneau reprezentanţii firmei, în toate oraşele mari din Europa, la chioşcurile de ziare se vând multe alte produse. Referitor la presupusa dimensiune neconformă a chioşcurilor şi a lipsei autorizaţiilor, Media Press a prezentat un răspuns semnat chiar în numele primarului prin care i se comunica faptul că firma nu are nevoie de autorizaţie de construire. Primarul a început să acuze firma de falsuri, dar fără să aducă vreo dovadă şi i-a îndemnat pe craioveni să meargă în benzinării dacă au chef să citească ziare. Consilierii locali au votat la foc automat propunerea primarului, Prefectura Dolj a emis şi ea la fel de repede avizul de legalitate, iar în Vinerea Mare, când toată lumea se pregătea să sărbătorească Paştele, Lia Olguţa Vasilescu a emis mai multe dispoziţii şi somaţii prin care firma era înştiinţată să-şi ridice chioşcurile până pe 22 aprilie (ieri – a treia zi de Paşte), la ora 7.00. Totodată, primarul informa societatea că poate contesta în instanţă dispoziţiile, deşi ştia foarte bine că instanţele, ca de altfel, toate instituţiile din România au fost închise de Paşte. Lia Olguţa Vasilescu ştia că patru ore şi jumătate mai târziu de termenul impus firmei Media Press, adică la ora 11.30, Tribunalul Dolj urma să judece o cerere depusă de firmă prin care solicita suspendarea hotărârilor de consiliu. Spre norocul primarului, Tribunalul, care este prima instanţă sesizată, a respins cererea.
Paul Vijloi, acţionar la Media Press, a precizat că firma va face recurs la Curtea de Apel. „Nu am primit motivarea acestei decizii, dar vom face recurs. Din păcate, decizia este executorie şi, până se va judeca recursul, primăria poate ridica toate chioşcurile“, a spus el. Vijloi a declarat că aşteaptă un răspuns din partea Primăriei Craiova pentru a putea solicita instanţei anularea celor două hotărâri de consiliu. „Vom solicita instanţei anularea hotărârilor de consiliu prin care s-au reziliat contractele, dar, procedural, aşteptăm răspuns de la primărie unde am făcut mai întâi întâmpinare“, a spus el. Graba primăriei de a rade chioşcurile de presă este un joc periculos care se poate întoarce împotriva ei. Dacă Media Press va câştiga irevocabil procesul de anulare a hotărilor de consiliu, atunci consilierii şi primarul ar putea fi buni de plata a circa 300.000 de euro, la cât spun reprezentanţii firmei că se ridică investiţia în chioşcuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS