11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova pierde procesele pentru gropile de pe străzi

Primăria Craiova pierde procesele pentru gropile de pe străzi

\n

Societăţile de asigurări reuşesc să câştige aproape toate procesele cu municipiul Craiova şi îşi recuperează banii daţi pentru reparaţia maşinilor „rupte“ în gropile de pe străzile din Bănie.

Dacă şoferii ezită să dea în judecată Primăria Craiova pentru a cere despăgubiri pentru maşinile avariate în gropile şi gurile de canal de pe străzile din municipiu, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre societăţile de asigurări. Este vorba de o serie de acţiuni în regres deschise de asigurătorii CASCO împotriva municipiului Craiova, reprezentat prin primar, în care cer contravaloarea reparaţiilor maşinilor distruse în gropi plus dobânzile legale, dar şi plata cheltuielilor de judecată.
Mai exact, şoferii care îşi avariază maşinile în gropile de pe străzile din municipiul Craiova şi au o poliţă CASCO achită contravaloarea daunelor folosind asigurarea CASCO, după care compania de asigurări îşi recuperează banii în instanţă.  
În majoritatea proceselor, societăţile de asigurări au câştig de cauză şi primesc sumele de bani solicitate de la Primăria Craiova.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, în cursul anului 2013 şi în primele două luni ale acestui an, Omniasig Asigurări şi Astra au chemat în instanţă municipiul Craiova în şapte dosare, unul singur fiind soluţionat definitiv. „Din cele şapte litigii, unul a fost soluţionat definitiv şi irevocabil prin obligarea autorităţii locale la plata sumei de 3.080 de lei, reprezentând despăgubiri şi dobânda legală de la data de 2.04.2010 până la data plăţii efective. Celelalte litigii se află pe rolul instanţelor judecătoreşti, în curs de judecată“, au precizat reprezentanţii primăriei.

Despăgubiri, dobânzi şi cheltuieli de judecată

Litigiul la care se referă reprezentanţii municipalităţii este dosarul cu numărul 7663/215/2013, înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 25 februarie, anul trecut, în care Astra a cerut despăgubiri de 3.080 de lei.
Instanţa s-a pronunţat în noiembrie 2013 şi a reţinut că, pe 18 februarie 2010, un autoturism care circula pe bulevardul Tineretului din Craiova a fost avariat după ce a trecut peste o groapă din asfalt, iar „Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Craiova, reprezentată prin primar, în calitate de administrator al drumului public, este responsabilă de producerea pagubei, din coroborarea probelor depuse la dosar rezultând culpa administratorului drumului, constând în întreţinerea necorespunzătoare a străzii şi producerea pagubei“.
Ce „uită“ reprezentanţii Primăriei Craiova să spună este că instanţa a dispus plata sumei de 3.080 de lei către Societatea de Asigurare-Resigurare Astra SA drept despăgubiri, plus dobânzile legale, plus 1.062,40 lei drept cheltuieli de judecată.
Primăria Craiova a formulat apel, însă, pe 31 martie, i-a fost respins de judecătorii de la Tribunalul Dolj.

Procese câştigate

Societăţile de asigurări Astra şi Omniasig au mai câştigat o serie de litigii cu Primăria Craiova, de fiecare dată judecătorii reţinând că administratorul drumului public nu şi-a făcut treaba.
În dosarul nr. 34258/215/2011, Primăria Craiova a fost obligată să achite societăţii Astra suma de 2.314 lei despăgubiri, plus 266 de lei dobânda legală şi 896 de lei cheltuieli de judecată. Hotărârea a rămas definitivă în aprilie 2013, când Tribunalul Dolj a respins recursul municipalităţii.
De asemenea, în dosarul nr. 25770/215/2011, Astra SA trebuie să primească despăgubiri de 7.241 de lei de la Primăria Craiova, la care se adaugă dobânzile legale de la 25 septembrie 2009, dar şi cheltuielile de judecată de 548 de lei. Acest proces a fost pierdut definitiv de municipalitate pe 15 aprilie 2013.
În dosarul cu numărul 30684/215/2012, Primăria Craiova a fost obligată de instanţă să achite Omniasig 2.124 de lei despăgubiri, plus dobânda până la data plăţii şi cheltuielile de judecată în valoare de 1.559 de lei (taxa de timbru şi timbru judiciar, onorariu avocat şi onorariu expert).
Acest proces a fost pierdut definitiv de primărie pe 27 ianuarie, anul acesta.
Pe lângă procesele de mai sus, municipalitatea a mai pierdut şi altele. Numai în dosarul cu numărul 32907/215/2009, municipalitatea trebuie să achite Omniasig suma de 4.315 lei, plus dobânzile legale începând cu 21 decembrie 2009.

Dosare pe rol
şi procese pierdute
de asigurători

Pe 31 ianuarie, Judecătoria Craiova a admis acţiunea Omniasig în dosarul nr. 34871/215/2012 şi a obligat primăria să achite societăţii de asigurări suma de 3.795 de lei drept despăgubiri, dar şi 1.595 de lei cheltuieli de judecată.
În acest dosar, instanţa a reţinut că, pe 1 februarie 2010, un Chevrolet condus de un craiovean a lovit o gură de canal de la intersecţia străzilor Recunoştinţei şi Nerva, apoi maşina a derapat şi a lovit cu partea din faţă o bordură. Şoferul şi-a reparat maşina pe poliţa CASCO, apoi Omniasig a cerut despăgubiri Primăriei Craiova.
Judecătoria Craiova a consemnat că administratorul drumului public a încălcat legea şi nu a luat măsuri pentru înlăturarea obstacolelor ce puneau în pericol siguranţa circulaţiei rutiere, deşi apărătorul municipalităţii a susţinut că a fost vina şoferului, care nu ar fi adaptat viteza la condiţiile de drum.
Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
De asemenea, pe 26 februarie, Astra a câştigat la Judecătoria Craiova un proces cu Primăria Craiova, urmând să primească despăgubiri în valoare de 5.386 de lei, plus cheltuieli de judecată de 1.034 de lei.
Societăţile de asigurări nu câştigă însă toate procesele cu municipalitatea. Pe rolul instanţelor de judecată din Craiova au fost înregistrate dosarele cu numerele 17513/215/2012 şi 32852/215/2012, ambele acţiuni fiind pierdute de Omniasig.

Legi

Societăţile de asigurări câştigă procesele cu Primăria Craiova arătând că instituţia nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale:
– Art. 5, alin. 6, din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier): „În cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii“;
– Art. 128, alin. 1, din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier): „Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii: a) iau măsuri pentru menţinerea permanentă în stare tehnică bună a drumurilor pe care le administrează, precum şi pentru iluminarea corespunzătoare a acestora, conform legii“.
-Art. 40 din OG nr. 43/1997: „Drumurile trebuie să fie semnalizate şi menţinute în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă de către administratorul drumului. În perioadele în care pe sectoarele de drum se desfăşoară lucrări de întreţinere, reparaţii, modernizare, reabilitare sau consolidare, această responsabilitate revine executantului lucrării“.
– Art.5, alin. 2, din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier): „Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS