13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria a păcătuit de Paşte

Primăria a păcătuit de Paşte

Primăria Craiova a pângărit Paştele angajaţilor care lucrează la chioşcurile unde se vând ziare. În Vinerea Mare, când oamenii se pregăteau de Învierea Domnului, primăria a somat firma SC Media Press Investment SRL, principalul distribuitor de presă din Craiova, să demoleze mai multe chioşcuri amplasate în centrul oraşului până astăzi, a treia zi de Paşte, la ora 7.00 dimineaţa. Consecinţa? Oamenii vor rămâne fără locuri de muncă.

Primăria Craiova a păcătuit de Sfintele Sărbători Pascale. Nerăbdătoare să nu mai vadă presă la chioşcurile de ziare, municipalitatea, în numele primarului Lia Olguţa Vasilescu, a trimis firmei Media Press Investment, pe 18 aprilie, în Vinerea Mare, o somaţie prin care îi punea în vedere să demoleze pe cheltuiala proprie opt chioşcuri de ziare, majoritatea amplasate în puncte-cheie din centrul Craiovei. Este vorba despre chioşcul din faţa Universităţii din Craiova, cel de lângă Prefectura Dolj, cel de lângă magazinul Mercur, cel de lângă Minerva, de lângă fostele WC-uri, unul în cartierul Craioviţa Nouă, lângă Poştă şi, cel mai vizibil, chioşcul din faţa primăriei de pe strada A.I. Cuza.
„Vă somăm ca, în termen de… zile, dar nu mai târziu de data de 22 aprilie, ora 7.00, să procedaţi cu forţe proprii la desfiinţarea construcţiei situate în Craiova, strada Lipscani, intersecţie cu strada Plopşor şi Biserică. În caz contrar, aceasta va fi desfiinţată de către autoritatea publică pe cheltuiala deţinătorului. Precizăm că a fost emisă de către Primarul Municipiului Craiova dispoziţia nr. 2.755 din 18.04.2014 prin care s-a dispus demolarea construcţiei, având în vedere că aceasta ocupă terenul proprietatea municipiului Craiova, fără forme legale“, se arată într-una dintre somaţiile semnate în numele primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Dispoziţia la care face referire somaţia de demolare a fost emisă în aceeaşi zi, 18 aprilie, şi, pe lângă invocarea motivelor de desfiinţare a construcţiei, prevede dreptul firmei de a ataca dispoziţia în instanţă. Dreptul este însă doar teoretic, deoarece firma nu a mai avut posibilitatea să conteste dispoziţia primarului în instanţa de contencios administrativ pentru simplul fapt că urma weekendul şi a doua zi de Paşte, când toată România a fost închisă, inclusiv instanţele. În plus, tot astăzi, când, la ora 7.00, chioşcurile ar trebui puse la pământ, la Tribunalul Dolj începe procesul în care Media Press Investment a solicitat suspendarea hotărârilor consiliului local, prin care s-a aprobat rezilierea contractelor de asociere, implicit demolarea chioşcurilor. Procesul este programat în jurul orei 11.30, deci la patru ore după ce Primăria Craiova vrea să radă chioşcurile de ziare.

Media Press: Nu înţelegem graba primăriei

Reprezentanţii firmei Media Press au precizat că nu vor demola din proprie iniţiativă cele opt chioşcuri, deoarece este zi de sărbătoare şi nu pot găsi oameni pentru acest lucru. „Nu este posibil ca primăria să ne someze în Vinerea Mare, înainte de Paşte, să demolăm aceste chioşcuri. Nu se poate să-i anunţi pe oameni în această perioadă că rămân fără locul de muncă. Nu înţeleg graba primăriei. Nu avem drept la apărare, deoarece nu am putut să contestăm dispoziţia primarului în weekend şi nici luni pentru că instanţele sunt închise“, a declarat Paul Vijloi, unul dintre asociaţii Media Press Investment.
Potrivit Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, în situaţia în care Tribunalul Dolj suspendă astăzi hotărârile consiliului local, decizia va fi executorie, deci va trebui pusă în aplicare imediat, chiar dacă este cu drept de recurs. „Hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare“ se arată în articolul 14, alineatul 4 din Legea nr. 554//2004. „În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept. În acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă“, spune acelaşi articol la alineatul 5. Ce se va întâmpla dacă la ora la care Tribunalul va judeca dosarul, chioşcurile vor fi deja demolate?

Demolare cu arcanul

Scandalul demolării chioşcurilor Media Press Investment, principalul distribuitor de presă din Craiova, a început în urmă cu aproximativ o lună atunci când primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a cerut rezilierea celor două contracte semnate în 1999 şi 2000 pentru amplasarea chioşcurilor de ziare. Primarul a invocat faptul că în respectivele chioşcuri se vând, pe lângă ziare, reviste şi cărţi, şi produse din tutun şi băuturi răcoritoare, ceea ce ar contraveni clauzelor contractuale, deşi nici un articol din contracte nu interzice acest lucru. De asemenea, primarul a susţinut că respectivele chioşcuri au o suprafaţă mai mare decât cea din contract şi că nu au autorizaţie de construire, deşi reprezentanţii Media Press au arătat opiniei publice documente primite tocmai de la Primăria Craiova, semnate în numele Liei Olguţa Vasilescu, în care se preciza că nu este nevoie de autorizaţie. Prefectura Dolj a acordat avizul de legalitate celor două hotărâri de consiliu, deci era o chestiune de timp până când primăria trecea la demolarea propriu-zisă.
Metoda de a soma firma să-şi demoleze chioşcurile într-o zi de vineri, practic de a o priva de dreptul de a apela la justiţie, primăria a folosit-o şi în cazul altei societăţi comerciale care avea un magazin la intersecţia străzilor Lipscani şi Theodor Aman, caz mediatizat pe larg de GdS acum câteva săptămâni. Respectiva firmă a fost somată într-o zi de vineri ca până luni dimineaţa, la ora 7.00, să-şi demoleze magazinul pe baza unei dispoziţii a primarului, fără o hotărâre de consiliu local. Magazinul a fost pus la pământ luni în jurul prânzului.
Primăria Craiova nu a ţinut cont de apelurile lansate de organizaţiile care apără dreptul la informare. Active Watch şi Biroul Român de Audit al Tirajului au recomandat primăriei să se aşeze la masa negocierilor pentru a găsi o soluţie care să nu afecteze accesul craiovenilor la informare. Răspunsul primarului Lia Olguţa Vasilescu a fost tranşant: craiovenii care vor să cumpere ziare să se ducă la benzinării şi în magazinele mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS