20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMasterand în inteligenţă artificială, preşedinte de asociaţie

Masterand în inteligenţă artificială, preşedinte de asociaţie

http://www.youtube.com/watch?v=CIkHLyInrJA

În Craiova, cel mai tânăr preşedinte de asociaţie de proprietari are 28 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Matematică, licenţiat în informatică, masterand în inteligenţă artificială şi doctorand în informatică. În replică, cel mai vârstnic preşedinte de asociaţie de proprietari are 81 de ani şi o activitate de 17 ca preşedinte.

Este absolvent al Facultăţii de Matematică, licenţiat în informatică, masterand în inteligenţă artificială şi doctorand în informatică, şi sparge toate tiparele care s-au încetăţenit despre preşedinţii de asociaţii de proprietari. La doar 28 de ani, Petru Ioan Becheru este cel mai tânăr şi titrat preşedinte al unei asociaţii de proprietari, Asociaţia „Romarta“ din Craiova. Vecinii au avut încredere în el şi l-au propus în urmă cu un an ca reprezentant al lor. Alegerea s-a dovedit de bun augur pentru că noul preşedinte a făcut schimbări radicale la asociaţie, care au dus la reducerea cheltuielilor.
„Acum un an a avut loc Adunarea Generală şi oamenii se plângeau de corupţia profundă care afectează Serviciul de control de asociaţii de proprietari şi incompetenţa unor membri de comitet din asociaţia noastră. Aceste aspecte afectau direct asociaţia de proprietari, în sensul că veniturile asociaţiei erau reduse, iar unele proprietăţi nu erau trecute la întreţinere. Oamenii m-au propus şi am fost ales în unanimitate, pentru că vecinii mei mă cunosc, ştiu că am energie şi nu mă las uşor învins de nişte corupţi“, a povestit Petru Becheru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari „Romarta“.

Singura asociaţie care plăteşte întreţinerea prin bancă

De când Petru Becheru coordonează activitatea Asociaţiei de Proprietari „Romarta“, lucrurile s-au schimbat radical. Asociaţia de proprietari este singura din oraş care plăteşte întreţinerea la bancă. Proprietarii primesc facturile la întreţinere on-line sau în cutia poştală, exact ca şi factura de curent, gaze sau cablu.
„Este un lucru nou în Craiova, la asociaţia noastră plăţile se fac exclusiv la bancă. Nu mai avem casier. Înainte, oamenii se plângeau că pe chitanţe însemnările nu erau corecte. Când se făceau încasări, casiera pleca acasă cu banii, pentru că nu avem aici un seif. Plăţile noastre către furnizori se fac prin transfer bancar. Toată lumea poate să vadă ce intră în contul asociaţiei şi ce pleacă. Fiecare proprietar are o notă de plată personalizată, unde apar toate cheltuielile care îi sunt repartizate. Pe nota de plată apar şi restanţele. Cu această factură merge la o bancă şi plăteşte. Iniţial, au fost reticenţi, dar când merg la bancă să-şi plătească şi alte facturi plătesc şi întreţinerea. Avem şi un sistem informatic, un site al asociaţiei de proprietari, pe baza extrasului de cont înregistrăm plăţile de la proprietari şi facturile care ne vin nouă la asociaţie. Chiar dacă sunt plecaţi în străinătate, primesc nota de plată pe e-mail. Pot să facă pe acest site sesizări. Aşa au crescut încasările, totul este transparent şi proprietarii au înţeles că aşa este bine“, a spus Becheru.

Asociaţia este o familie

Petru Becheru crede că oamenii l-au ales pentru că îl consideră o persoană corectă. Deşi este tânăr, a impus reguli care au fost în folosul proprietarilor, a redus cheltuielile cu salariile, nu a mai acceptat să se dea prime de sărbători reprezentanţilor proprietarilor şi a economisit 10.000-20.000 de lei într-un an. Totodată, a reuşit să introducă la plata întreţinerii spaţiile comerciale care erau racordate la apă, dar nu plăteau nici o factură, consumul fiind trecut în listele de plată ca pierderi şi suportate de proprietari.
În timp ce mulţi alţi tineri ar fi preferat să plece în străinătate, Petru Becheru a ales să rămână aici şi să se ocupe şi de asociaţia din care face parte, fără nici un ban.
„Proprietarii din această asociaţie sunt ca o mare familie. Eu am fost crescut aici, de dumnealor, îmi dădeau o prăjitură, mă ajutau la teme. Am un respect deosebit faţă de vecinii mei şi nu pot să-i las să fie bătaia de joc a celor din conducerea politică a oraşului. Oricine va reprezenta această asociaţie trebuie să aibă grijă să nu stea cu capul plecat şi să facă faţă oricărei presiuni. Proprietarii înţeleg că persoane din afară nu trebuie să intervină brutal în comunitatea noastră“, a spus Petru Becheru.
Asociaţia este pentru el o mare familie, alături de care trăieşte şi momente bune, dar şi altele tensionate. „Cel mai frumos  moment a fost în această iarnă, când a venit a doua factură la întreţinere. O bătrânică a venit, mi-a mulţumit şi m-a pupat. Era bucuroasă că avea atât de puţin de plată. La noi în asociaţie, pensionarii, înainte să-şi cumpere medicamente, vin şi plătesc întreţinerea. Nu poţi să-i jecmăneşti pe aceşti oameni. Le afectezi direct viaţa, le-o scurtezi. Au fost şi momente tensionate, când au venit cei de la primărie şi au scotocit doar, doar să-mi găsească nereguli… şi acum, cu această faţadă, când tot cei din primărie au făcut presiuni infernale asupra proprietarilor“, a concluzionat Petru Becheru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari „Romarta“.

„Dacă ai plăcere pentru ce faci, o faci“

Cel mai vârstnic preşedinte de asociaţie de proprietari din Craiova are 81 de ani şi este din 1999 preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 16 Eroilor Valea Roşie. Dumitru Tiţa a spus că, dacă ai plăcere pentru ce faci şi o faci cu cinste, o faci. „Oamenii m-au propus şi aşa am ajuns la asociaţie. Aveau nevoie de un om în putere, care să coordoneze activitatea aici. La asociaţie nu stau o oră, două. Munceşti la o asociaţie cel puţin zece ore pe zi. Asociaţia noastră este cu plata la zi la toţi furnizorii. Au fost oameni care m-au înjurat, dar ulterior au venit şi mi-au mulţumit. Au venit şi mi-au zis: «Aţi avut dreptate, domn’ preşedinte»“, a spus Dumitru Tiţa, preşedintele Asociaţiei nr. 16 Eroilor Valea Roşie.
În cei 17 ani cât şi-a reprezentat vecinii ca şi preşedinte, i-a convins să facă îmunătăţiri la blocuri, să-şi plătească facturile la timp. Drept urmare, Asociaţia nr. 16 Eroilor Valea Roşie a ajuns să nu aibă nici o datorie la furnizori. „Am schimbat acoperişul la blocurile din asociaţie, ca să nu le mai plouă în casă celor de la etajele superioare. Când se lucra, eu eram sus pe bloc cu meseriaşii. Toate subsolurile sunt bec, nu am nici un subsol inundat. Dacă sunt probleme, mă zbat pentru orice. Nu avem nici o restanţă către furnizorii de servicii. Proprietarii au înţeles că trebuie să-şi plătească întreţinerea, ca să nu tragă de restanţe, că este greu. Dacă ai plăcere pentru ce faci, o faci“, afirmă Dumitru Tiţa.
Acesta spune că a dedicat asociaţiei de proprietari ani întregi din viaţă, nu a lipsit nici un minut de la programul asociaţiei, documentele sunt în ordine. Ştie fiecare registru, fiecare chitanţă, fiecare factură.
Conform lui Dumitru Tiţa, cele mai frumoase clipe pe care le poate avea un preşedinte de asociaţie sunt atunci când pleacă de la conducerea asociaţiei şi este mulţumit de ceea ce lasă în urma lui, iar proprietarii sunt mulţumiţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS