24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de credincioşi au luat lumină de la mănăstirea Călui

Mii de credincioşi au luat lumină de la mănăstirea Călui

„Veniţi de luaţi lumină!” este îndemnul la care au răspuns mii de credincioşi care au luat parte la cea mai importantă slujbă de peste an de la mănăstirea Călui, din judeţul Olt.
Oameni veniţi din toată ţara au primit, sâmbătă noapte, Lumina Sfântă a Învierii, de la preoţii care slujesc această mănăstire.  În ciuda vremii de afară, credincioşii s-au strâns într-un număr foarte mare, încă de la ora 23.00.
Femei cu coşurile pline de ouă roşii, cozonac şi pască, familii şi copii de toate vârstele cu lumânări aprinse în mâini s-au rugat pentru bunăstare şi au cântat în cor „Hristos a Înviat”. Bătrâna Ioana are 70 de ani şi a venit de la două sate distanţă de mânăstirea Călui. Ploaia nu a fost o piedică pentru ea. „Cum să nu vin, mamă, la biserică de Paşte. Nu am lipsit niciodată de la slujbă.Trebuie să mă şi împărtăşesc pentru că am ţinut tot postul”, a spus bătrâna.
Marian Pop a venit împreună cu soţia şi cei doi copii de la Braşov. Nu este prima dată când vine cu familia aici şi spune că slujba de la Călui este una cu totul specială. „Este puţin frig, mai ales pentru copii, dar merită să venim măcar o dată pe an. Noi am străbătut ceva drum, dar nu regretăm pentru că preoţii şi călugării de aici îţi transmit o stare aparte”, a spus bărbatul.
Manastirea Calui se află pe malul Olteţului, în apropiere de Craiova, nu departe de comuna Oboga, comună recunoscută pentru ceramica ei populara. Potrivit unei legende,în locul în care a fost întemeiată mănăstirea, se spune că Bălan, calul lui Mihai Viteazu, a lovit cu copita în pământ şi a ţâşnit apa. La mânăstirea Călui în fiecare an, de Paşte, dar şi la alte sărbători importante, vin oameni din toată ţara şi asta pentru că aici se găseşte o icoană făcătoare de minuni.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS