6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi-a lăsat copilul sănătos în spital şi a fugit

Şi-a lăsat copilul sănătos în spital şi a fugit

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova s-au trezit marţi după-amiază cu un băieţel de un an şi patru luni, într-un salon din cadrul Clinicii de Oftalmologie adulţi, fără ca el să fi figurat internat în vreo secţie a unităţii sanitare. Copilul fusese abandonat de către mamă, care a intrat în spital ca aparţinătoare, a pătruns într-un salon, şi-a lăsat fiul acolo şi a plecat, nu înainte de a lăsa două plase cu hăinuţe şi un bilet în care explica faptul că nu îl mai poate întreţine şi că lasă copilul în grija spitalului până va mai creşte, apoi se va întoarce după el.
Băieţelul a fost găsit de medicul de gardă de la Oftalmologie, dr. Ştefănescu, şi a fost internat prin Urgenţă în Clinica de Pediatrie, însă el este perfect sănătos. „Copilul este internat pentru că trebuie monitorizat şi hrănit, însă am înţeles că nu are nici un fel de problemă medicală, este perfect sănătos. Am anunţat imediat Poliţia şi Protecţia Copilului, pentru că noi nu-l putem ţine aici, având în vedere că nu este bolnav. Mama l-a abandonat într-un salon şi a fugit, dar a lăsat un bilet pe care scria că a părăsit-o soţul, că nu se mai poate ocupa de copil şi că-l lasă la spital până se va face mare, după care se va întoarce să-l ia. Printre haine s-a găsit şi certificatul de naştere al băieţelului, aşa că poliţia a avut un punct de plecare în identificarea familiei“, a precizat, pentru GdS, Geta Lupuleţu, director de îngrijiri medicale la SJU Craiova.

Mama riscă închisoarea de la şase luni la trei ani

Din primele cercetări ale poliţiei a rezultat că femeia care l-a abandonat pe micuţ în spital este din Băileşti şi că, momentan, nu este de găsit. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au precizat că în cazul mamei se fac cercetări pentru comiterea infracţiunii de abandon de familie, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni până la trei ani de închisoare sau amendă. Până ieri după-amiază, femeia care şi-a abandonat copilul nu fusese găsită, poliţiştii stabilind după primele cercetări că ea ar fi părăsit ţara, cu destinaţia Italia. Ancheta poliţiei va continua însă, făcându-se verificări legate de familia extinsă a băieţelului.
Ieri, la SJU Craiova s-au prezentat şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, care au demarat procedurile privind preluarea băiatului. „Se va urma procedura standard, adică procesul-verbal de abandon, o evaluare a cazului în contextul socio-familial, şi se va impune măsura de protecţie socială. Din primele date, cel mai probabil copilul nu se va întoarce în cadrul familiei extinse, ci va fi dat în grija unui asistent maternal, având în vedere că el nu pare să aibă nici un fel de problemă de sănătate“, a spus, pentru GdS, Maria Dumbravă, purtătorul de cuvânt al DGASPC Dolj. O decizie finală în cazul copilului abandonat la Spitalul de Urgenţă din Craiova se va lua însă după evaluarea stării sale de sănătate şi după ce se vor încheia cercetările făcute de poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS