24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGinecologul Khalil Haney, achitat la Curtea Supremă

Ginecologul Khalil Haney, achitat la Curtea Supremă

Înalta Curte de Casaţie a hotărât, luni, să-l achite pe medicul ginecolog Khalil Haney, condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite.

Născut în Kuweit şi domiciliat în Craiova, medic primar la Spitalul Municipal Calafat, Secţia obstetrică-ginecologie, Khalil Haney a intrat în atenţia ofiţerilor anticorupţie în februarie 2012, după ce o pacientă s-a plâns că doctorul i-a cerut suma de 200 de lei pentru o întrerupere de sarcină, „condiţionând astfel actul medical de primirea banilor“. În baza sesizării depuse de femeie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au obţinut autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor purtate de medic şi autorizarea unui poliţist care urma să-i „testeze“ obiceiurile medicului. Pe 20 martie 2012, poliţistul sub acoperire l-a căutat pe medicul Khalil la Spitalul din Calafat şi l-a rugat să-i facă amantei sale o întrerupere de sarcină „discretă“, care să nu fie înscrisă în registrul de evidenţă al spitalului.
Pentru a fi mai credibil, poliţistul a explicat că este nevoie de discreţie pentru că atât el, cât şi amanta sa sunt căsătoriţi, motiv pentru care au ales Spitalul din Calafat şi nu un spital sau o clinică din municipiul Craiova.
Cei doi s-au înţeles la suma de 500 de lei, iar după două zile, poliţistul s-a dus la Spitalul din Calafat cu suma de 500 de lei, pe care i-a dat-o medicului pentru întreruperea de sarcină care ar fi trebuit făcută pe 25 martie. După ce a primit banii, ginecologul a fost reţinut de ofiţerii anticorupţie, anchetatorii precizând că, „cu ocazia realizării flagrantului, medicul a pretins şi primit banii în incinta unităţii spitaliceşti, numărându-i în faţa investigatorului pentru a se asigura că sunt toţi şi garantându-i că va efectua întreruperea de sarcină fără a o menţiona în registrele de evidenţă pentru a asigura discreţia acestei situaţii“.

Condamnat la Craiova, achitat la Bucureşti

La o zi după acţiunea de prindere în flagrant, pe 23 martie, Khalil Haney a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii au respins cererea procurorilor şi au dispus ca medicul să nu părăsescă ţara timp de 30 de zile. Ulterior, mai multe foste paciente ale medicului l-au denunţat pe Khalil Haney, procurorul consemnând că acesta a primit în mai multe rânduri diverse sume de bani pentru a asista la naşteri sau pentru a face întreruperi de sarcină. De asemenea, pe 18 aprilie, una dintre denunţătoare s-a dus la medicul Khalil pentru un control, ocazie cu care i-a dat suma de 100 de lei în bancnote care fuseseră marcate de procurori.
După încheierea cercetărilor, anchetatorii au consemnat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a ginecologului Khalil Haney că, „din declaraţiile denunţătoarelor şi a martorilor audiaţi în cauză, precum şi din cele două surprinderi în flagrant, rezultă că inculpatul primea bani atât după efectuarea actelor medicale la care era abilitat prin fişa postului, cât şi înainte de efectuarea actelor medicale“.
În decembrie 2012, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru patru infracţiuni de luare de mită şi două de primire de foloase necuvenite. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpat, iar în mai 2013, Curtea de Apel a hotărât să respingă acţiunea ginecologului Khalil Haney.
Acesta din urmă şi procurorii doljeni au formulat recurs, iar, luni, 14 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Instanţa a luat act de retragere a recursului de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi a hotărât să-l achite pe inculpat pentru toate cele şase infracţiuni pentru care a fost deferit justiţiei. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Achitarea

Pentru a-l achita pe medicul Khalil Haney, magistraţii bucureşteni au ţinut cont de prevederile art. 16 şi art. 396 din Codul de Procedură Penală, care permit achitarea inculpaţilor dacă faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS