10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeratizare şi ecarisaj de trei milioane de euro

Deratizare şi ecarisaj de trei milioane de euro

Primăria Craiova urmează să aloce aproximativ trei milioane de euro pentru o perioadă de opt ani unei firme sau unui grup de firme care se va ocupa de prinderea câinilor fără stăpân şi de activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare (DDD) şi tratamente fitosaniare. Municipalitatea a scos la licitaţie contractul de delegare a gestiunii acestor servicii, care impune, printre altele, şi modernizarea şi extinderea adăpostului canin de către concedent. Ca o comparaţie, bugetul alocat acestor servicii de către Salubritate a fost de aproximativ 450.000 de euro pentru un an. Asta înseamnă că, pentru opt ani, ar urma să se facă o economie de minimum 600.000 de euro.

Serviciile de ecarisaj şi deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare au fost scoase la licitaţie de Primăria Municipiului Craiova prin contract de delegare a gestiunii. În bugetul pe 2014 al SC Salubritate Craiova SRL (cea care desfăşoară activitatea de ecarisaj şi se ocupa, până în decembrie, şi de deratizare), este stipulat că această măsură a fost luată pentru îmbunătăţirea rezultatului brut şi pentru reducerea plăţilor restante. Conform documentaţiei de atribuire, operaţiunile urmează să fie preluate de o firmă sau de un grup de firme pentru o perioadă de 96 de luni, iar valoarea estimată a contractului este de aproximativ trei milioane de euro (12.903.225 de lei) fără TVA. Criteriul cel mai important în alegerea câştigătorului este preţul ofertei (70%), iar termenul-limită de depunere a ofertelor este 27 mai.

Adăpostul canin, modernizat şi extins de concedent

Concedentul va trebui să respecte regulamentele aprobate prin hotărâri de consiliu local în ceea ce priveşte câinii fără stăpân şi activităţile de DDD şi să acopere toate costurile de operare. Practic, toate atribuţiile aflate în mâna Salubrităţii legate de aceste activităţi vor merge către concedent. O noutate este că, aşa cum se arată în caietul de sarcini, „operatorul concesionar se va ocupa şi de modernizarea şi extinderea adăpostului canin“. Aşadar, adăpostul pe care municipalitatea voia să îl aducă la capacitatea de 5.000 de locuri, şi ale cărui costuri au fost aprobate pe trei etape, va fi mărit, în continuare, de concedent. Valoarea investiţiilor pentru cele două etape rămase pentru extinderea şi modernizarea adăpostului canin este de 1.303.176 de lei, respectiv 1.625.428 de lei, din totalul de 5.888.396 lei cu TVA. Totodată, firma va trebui să plătească Primăriei Craiova o redevenţă lunară de 11.809,18 lei pentru concesionarea bunurilor.

DDD şi ecarisaj de 2.000.000 de lei pe an la Salubritate

GdS a transmis o solicitare Salubrităţii, cea care se ocupă de serviciul de ecarisaj şi care, până la sfarşitul anului, a făcut şi deratizarea, dezinfecţia, dezinsecţia şi tratamente fitosanitare, pentru a vedea câţi bani au fost alocaţi către aceste servicii. Conform răspunsului, „bugetul pentru anul 2014 pentru DDD (deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie – n.r.) este de 1.000.000 de lei – cu precizarea că, de la 1.01.2014, SC Salubritate Craiova SRL nu mai poate presta serviciile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare pe domeniul public“, se arată în răspuns. Acelaşi buget a fost alocat şi pentru activitatea de ecarisaj. Concret, în urma unui calcul, pe o durată de opt ani, bugetul alocat ar fi fost de 16.000.000 de lei, faţă de cei 12.903.225 de lei propuşi de primărie ca valoare estimată pentru contract. În ceea ce priveşte veniturile pentru aceste două categorii de servicii, SC Salubritate Craiova SRL prevăzuse, pentru anul 2014, venituri de 400.000 de lei (300.000 de lei pentru ecarisaj şi 100.000 de lei pentru DDD).

Ce se întâmplă cu angajaţii?

Potrivit anunţului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ofertantul trebuie să facă dovada că dispune de personal pentru serviciul de ecarisaj, astfel: un medic veterinar de liberă practică, minimum un tehnician veterinar, minimum două echipe pentru capturarea câinilor, formate din minimum doi muncitori/echipă şi un şofer/echipă şi minimum şase muncitori pentru îngrijirea câinilor şi adăpostului. Pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare, firma ar trebui să aibă 100 de persoane calificate în domeniu. În momentul de faţă, conform organigramei SC Salubritate Craiova SRL, există şase angajaţi la DDD şi 28 la Serviciul gestionare câini fără stăpân. În luna septembrie a anului trecut, atunci când a fost votat studiul de argumentare pentru delegarea contractului de gestiune, city-managerul Gheorghe Nedelescu a declarat pentru GdS că „firma care va concesiona serviciile le va prelua cu tot cu salariaţi“.

Costurile activităţilor în anii trecuţi

Conform unui studiu realizat de Direcţia Servicii Publice a Primăriei Craiova, în anul 2012 s-au cheltuit 399.382 de lei pentru serviciul de ecarisaj, iar pentru cel de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare au fost achitaţi 340.235 de lei. În 2011, pentru aceste servicii s-au plătit 366.907 lei, respectiv 299.987 de lei, iar în 2010, 423.870 de lei au fost alocaţi serviciilor de ecarisaj şi 190.254 de lei celor de dezinsecţie.

Plan de bătaie pentru lacuri, spaţii verzi şi blocuri 

Potrivit caietului de sarcini, obiectivele, clădirile şi suprafeţele vizate pentru dezinsecţie şi deratizare (grădini, cimitire, parcuri, scuaruri şi zone verzi) sunt în număr de 150, iar cele pentru dezinsecţie-larvicidare (lacuri) sunt în număr de şapte. În ceea ce priveşte dezinfecţia şi deratizarea, sunt vizate 303 blocuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS